Žagar zmagovalec kaotične dirke na Poljskem

Spidvejist Matej Žagar je zmagal na prvi dirki SP v Varšavi, ki je bila predčasno končana zaradi slabih varnostnih razmer.

Objavljeno
19. april 2015 01.13
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Varšava - Slovenski spidvejist Matej Žagar je novo sezono svetovnega prvenstva serije Grand Prix začel z zmago v Varšavi.

Prireditelji so od uvodnega dejanja sezone pričakovali spektakel in na nacionalni štadion privabili 55.000 gledalcev, ki pa so štadion zapustili razočarani. Dirko so namreč zaznamovale kaotične razmere, saj organizatorji niso poskrbeli za ustrezne varnostne razmere, za nameček pa je bila tudi proga slabo pripravljena, tako da je bila dirka prekinjena po 12 vožnjah.

Na koncu je prvo mesto osvojil Žagar, ki je dobil svoji prvi vožnji in bil enkrat drugi (8 točk), drugo mesto je osvojil Britanec Chris Harris (7), tretje pa Poljak Jaroslaw Hampel (7).

»Nobeni zmagi se ne gleda v zobe in zato sem seveda presrečen nad tem uspehom, sezona se ne bi mogla pričeti na boljši način, kljub temu pa bi si želel, da bi po dobrih vožnjah, ki sem jih kljub težavni progi prikazal, zmagal na način, ki bi si ga zaslužili tudi vsi gledalci, ki so prišli na ta čudovit objekt. Še dobro, da sta bili uvodni dirki v Sloveniji na prav tako težavnih progah in sem s tem že imel dober trening, zato le zahvala AMD Krško in ST Lendava iz moje strani,« je povedal Žagar.

Velike težave s štartnimi vrati, Hancock sklical sestanek

Matej Žagar je bil v peti vožnji del zgodovinskega dogodka. Štartna vrata so povsem odpovedala, tako da so vozniki štartali s pomočjo zelene luči. Spidvejisti so tako naprej opravili s pripravo na štart, nato je sodnik prižgal zeleno luč, ko pa jo je ugasnil, je to pomenilo štart vožnje - to se je zgodilo sploh prvič v zgodovini dirke serije Grand Prix. Zmagovalec prvega tovrstnega štarta pa je bil Matej Žagar.

Ameriški spidvejist Greg Hancock se je zaradi številnih težav organizatorjev odločil, da po dvanajstih vožnjah skliče sestanek dirkačev, ti pa so po več kot enournem pregovarjanju s prireditelji in vodstvom dirke le dogovorili, da se dirka prekine in zaključi.

Naslednja dirka bo 16. maja v finskem Tampereju, kjer bo Žagar branil lansko zmago: »Tudi tam je proga izjemno tehnično zahtevna, kar mi vedno ustreza, z novimi motorji, ki delujejo resnično precej bolje od lanskih se tako že veselim novih podvigov v tej sezoni,« je še dodal Žagar.

Rezultati VN Poljske

1. Matej Žagar (Slo) 8 točk

2. Chris Harris (VBr) 7

3. Jaroslaw Hampel (Pol) 7

4. Niels-Kristian Iversen (Dan) 7

5. Greg Hancock (ZDA) 5

6. Tai Woffinden (VBr) 5

7. Michael Jepsen Jensen (Dan) 5

8. Andreas Jonsson (Šve) 4

...