Zasluge za Gajserjev uspeh so predvsem družinske

Predsednik AMZS Anton Breznik si želi, enako kot FIM in Youthstream, da bi svetovni prvak v MX2 in MXGP ostal v Evropi.

Objavljeno
12. september 2016 03.32
Mojca Finc
Mojca Finc
Anton Breznik ima za seboj tri leta predsedovanja na Avto-moto zvezi Slovenije. Ta pod svojim okriljem združuje 75.000 članov in kos pogače namenja tudi športu. Proračun, ki ga na AMZS razdelijo med devet panog, znaša približno 325.000 evrov. Največje uspehe v zadnjih letih dosega motokros z dosežki Tima Gajserja.

AMZS združuje motokros, hitrostni motociklizem, supermoto, spidvej, karting, enduro, cross country, trial in starodobni motociklizem. Katera panoga je paradni konj zveze?

Vsekakor je to motokros. Zaradi velike tradicije, največjega števila voznikov in športnih funkcionarjev, največ infrastrukture in najboljših rezultatov med vsemi panogami.

Lahko rečemo, da je bil v ospredju tudi pred Gajserjevimi zgodovinskimi uspehi?

Bila so obdobja, ko je junake imel spidvej, zato ne bi preveč govoril o teh razmerjih. A dolgoročno gledano, upoštevajoč omenjene parametre, ki na nek način označujejo veličino discipline, drži, da je bil vedno v ospredju motokros.

Koliko se je spremenil položaj te panoge v Sloveniji, odkar je Gajser osvojil naslova svetovnega prvaka (MX2, MXGP)?

Vseskozi smo imeli dobre športnike, motokrosistične junake. Vsi ti rezultati pomenijo veliko mobilizacijo na vseh področjih. Motokros je postal zelo prepoznavna tema v športni in siceršnji javnosti, veliko se pojavlja v medijih, njegov položaj se je precej spremenil. Zanimanje mladih zanj je zelo veliko. Ena od pomembnih nalog AMZS je tudi skrb za mlade, kar uresničujemo z različnimi šolami in programi. Pri vseh teh dejavnostih je opazno povečano zanimanje otrok in mladine. Šole jim ponudijo na razpolago tudi opremo, da se preizkusijo in vidijo, ali bi radi nadaljevali v tej smeri. Takšno okolje lahko ustvari in spodbudi nove junake, podobnega kova, kot je Tim Gajser.

Gajser je odličen promotor športa, hkrati tudi zveze. Kako unovčiti njegovo priljubljenost v še večji prid motokrosu?

AMZS preko PR-službe, ki smo jo uvedli, krepi komunikacijo z javnostjo. To kaže na napredek in še je prostora zanj. Res pa je tudi, da nočemo zlorabljati Timovih uspehov in ga tržiti. Sledimo vodilu, da članarine veliko prispevajo v blagajno, namenjeno športu. S promocijo (Gajser nastopa tudi v oglasih AMZS, op. a.) spodbujamo tudi včlanjevanje. Na ta način se vzpostavljajo vzajemnost, razumevanje, podpora med športom in članstvom.

Korektno zveni, da nočete izkoriščati njegovega imena.

Pri tem smo zelo previdni. Za promocijo smo mu tudi namenili nekaj sredstev.

Gajserjeva pot je pravzaprav zasebni družinski projekt. Oče Bogomir je vsa sredstva vložil v sinovo kariero. Tudi vsi drugi slovenski tekmovalci v elitnem razredu MXGP delujejo v zasebnih zgodbah – tako Klemen Gerčar kot bratje Irt. Zakaj je temu tako?

Treba je razumeti vlogo AMZS kot panožne zveze. Skrbi predvsem za okolje, v katerem se ta šport razvija, pravila, po katerih se vozniki lahko udeležujejo mednarodnih tekmovanj, za vse administrativne obveze, razpisuje sistemske dirke, skrbi za mlade in reprezentanco. Motokros je individualen šport, primaren odnos imajo tekmovalci s klubi, iz katerih izhajajo, tam določijo razmerja. Zveza pa je tista, ki spodbuja sistem, voznikom skuša zagotoviti razmere v okviru infrastrukture in že naštetega. Nima pa vzvodov za intenzivno ukvarjanje z vsakim posameznikom.

Ampak omenjeni tekmovalci so reprezentanti.

Seveda. Imamo sistemske dirke, na katerih nastopajo reprezentance, to je t. i. pokal narodov. Pri teh vso odgovornost za dirkače prevzame AMZS. Pri drugih dirkah pa je zagotavljanje sredstev opredeljeno preko sistema sofinanciranja: poskrbimo denimo za plačilo prijavnin in zdravniške preglede. Nekaj prispevamo mi, nekaj klubi, največ pa morajo, kot v drugih športih, na žalost prispevati tekmovalci sami.

Štartnina za posamezno dirko v MXGP znaša 1000 evrov. Je to strošek tekmovalcev?

To pokrije AMZS.

Tima Gajserja poznate od njegovega otroštva.

Prvič se je na dirki za SP motokrosističnim krogom predstavil med premorom v Orehovi vasi. Imel je štiri leta. Že takrat so se vsi čudili, kako neverjeten otrok je. Sedel je na motorju, z nogami ni segal do tal, oče Bogo ga je potisnil in suvereno se je odpeljal po progi.

Je po njegovih uspehih zanimanje pokroviteljev za motokros večje?

Tim ima pogodbo s svojimi sponzorji, to so stvari, za katere mi ne vemo in nas navsezadnje ne zadevajo. Mi skrbimo za reprezentančni šport, v tem oziru tudi iščemo sponzorje. Letos pričakujemo večji odziv, to je vsekakor priložnost za industrijo.

Ekipa Gajser z očetom Bogomirjem na čelu v preteklosti z AMZS ni prav dobro sodelovala. Odkar ste vi na predsedniškem mestu, so se odnosi uredili.

Imamo odlične odnose. Treba jih je razumeti kot nekaj posebnega. V enakem smislu razumemo tudi druge uspešne športnike, znan je primer Tine Maze ali pa družine Kostelić na Hrvaškem. To so posebneži v športu in takšni morajo biti; če stremijo k uspehu, morajo biti drugačni. In treba jim je omogočiti to individualnost, ne smemo si postavljati ovire, ampak vzpostaviti zdrav odnos, kar je pomembno za obe strani. Mi smo to prepoznali, enako velja za ekipo, za katero tekmuje. Ko je denimo nastopal za KTM, niso mogli sprejeti njihovega načina dela. Zavedamo se te posebnosti, jo spoštujemo, vemo, da so Gajserji naredili največ za ta šport in si pri tem ne pripisujemo posebne vloge. Zavedamo pa se, da je AMZS skozi daljše obdobje Timovega motokrosističnega uveljavljanja omogočila okolje za razvoj teh uspehov. Zasluge imajo tudi športniki, ki so tlakovali motokrosistično pot pred njim in so bili tudi njegovi vzorniki. Pa vsi poligoni, dirke, svetovna prvenstva. Vse to sestavlja delček, ki si ga upravičeno štejemo kot svoje zasluge.

Letošnja sezona je bila zgodovinska tudi po številu slovenskih voznikov v elitnem MXGP. Kaj ta korak pomeni za prihodnost?

Slovenija postaja prepoznavna v tem športu v svetovnem merilu. Ne smemo tudi pozabiti, da smo v preteklosti imeli svetovnega prvaka v MX3, to je bil Gerčar. Peter in Jernej Irt sta v Gajserjevi senci, a to ne pomeni nič slabega. Tudi oni se ob njegovih uspehih več pojavljajo v medijih.

Prihajate iz Orehove vasi, zibelke motokrosa v Sloveniji. Kakšne so možnosti za dirko v MXGP na tamkajšnji progi?

Ekipa Youthstream (promotor, ki vodi prvenstvo, op. a.) si je ogledala prostor in podala oceno. Treba bo vložiti nekaj denarja in energije, a pripombe, ki so jih našteli, bo mogoče urediti. Pomembno vprašanje pa je Timov status: ali bo še naprej dirkal v Evropi ali bo odšel v ZDA. Želja za dirko je navzoča, namig od promotorja sem dobil, zadnja beseda 0je Gajserjeva. Upam, da se bo odločil za Evropo. Mednarodna motociklistična zveza (FIM) in Youthstream si prizadevata, da bi ostal še naprej v SP. Nedavno je podpisal pomembno pogodbo, morda zato ostane na stari celini.

Če bi ostal v Evropi, v Orehovi vasi pa bi izpolnili vse zahteve promotorja za dirko, kdaj bi gostili elito?

Leta 2018. Zelo pomembna zadeva so tudi sredstva, ki bi jih bilo treba zbrati. Društvo tega ni sposobno storiti samo. V organizacijskem smislu bi to morala biti dirka Slovenije. Najti bi bilo treba tiste, ki bi v njej prepoznali interes in priložnost ter jo sofinancirali. Še nekaj odprtih vprašanj se poraja. Želja je prisotna, smer je začrtana, treba pa je še počakati, kako se bodo stvari odvijale.

Vendar pa je v očeh svetovnega prvaka razbrati močno otroško željo po ameriškem superkrosu.

Tim izstopa iz množice po celoviti podobi dobrega, čutečega, delovnega človeka. V njem se združuje vse v presežniku. Na eni od domačih dirk v Murski Soboti sem ga opazoval, kako je še dolgo po koncu, ko so že vsi dirkači odšli domov, govoril z navijači, se jim podpisoval in se fotografiral z njimi. Nič mu ni bilo odveč. Morda tudi zato, ker je bil nekoč pri tem sam prikrajšan, ko se je kot deček sprehajal po boksih in se želel približati zvezdnikom, pa so ga odvrnili. Tudi dobrodelna nota ga dela velikega. Denimo, njegov pogoj za nastop na dirkah za državno prvenstvo, na katere pride ogromna množica zaradi njegove navzočnosti je ta, da mora prireditelj nameniti vsaj 1000 evrov v dobrodelne namene. Govoril sem tudi z ravnateljico njegove šole (poklicno maturo je opravil lani, op. a.), ki ga je pohvalila kot vzornega učenca. Čeprav je bil ogromno odsoten od pouka, je vse obveznosti opravljal, kot so se dogovorili. Zelo zanimiv človek je Tim Gajser, lahko je vzornik mladim v vseh pogledih.