Zaželel si je tudi pomoč od spodaj

Zmago na jutrišnji VN Malezije bo branil Nemec Sebastian Vettel.

Objavljeno
01. oktober 2016 00.35
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Sepang – Čeprav Sebastianu Vettlu letos v formuli 1 ne gre tako, kot si je zamislil, (še) ni izgubil humorja. Na vprašanje, kakšna so njegova pričakovanja leto dni po njegovi prvi zmagi s Ferrarijem na veliki nagradi Malezije, je v smehu hitro popravil novinarja: »Odtlej je pravzaprav minilo že poldrugo leto. Stavim pač na nemško natančnost.«

»No, če sem res natančen, sem premierno zmago za Ferrari dosegel pred nekaj manj kot letom in pol. Zdaj bi že moral vedeti, koliko dni je že od nje,« je Vettel nagovoril navzoče na novinarski konferenci v Sepangu in iz njihovih ust zvabil glasen smeh. Led je bil prebit.

Kakor je pojasnil v nadaljevanju, ima več razlogov za dobro razpoloženje. Po slabšem vmesnem obdobju, med katerim je italijansko ekipo prehitel tudi Red Bull, je 29-letni Nemec trdno odločen vrniti udarec »rdečim bikom«, ki imajo na drugem mestu konstruktorske razvrstitve 15 točk naskoka pred tretjeuvrščenim Ferrarijem. Daleč spredaj je sicer Mercedes, ki bi si lahko teoretično že na jutrišnji veliki nagradi Malezije (s štartom ob 9. uri po srednjeevropskem času) zagotovil tretji zaporedni naslov moštvenih svetovnih prvakov.

»Zadnje dirke so pokazale, da se spet približujemo vrhu. Vzdušje v ekipi je dobro, dirkalnik pa hiter. Če bi na preostalih postajah nadaljevali trend iz Spa-Francorchampsa, Monze in Marine Baya, bi bil to za nas spravljiv zaključek sezone,« je ocenil Vettel, ki v vozniškem seštevku za SP zaseda četrto mesto, pri čemer za tretjeuvrščenim Danielom Ricciardom (Red Bull) zaostaja že za več kot zmago (26 točk). Za lovoriko se bosta znova udarila Mercedesova zvezdnika Nico Rosberg in Lewis Hamilton, ki ju pred zadnjimi šestimi dirkami – ob Sepangu še v Suzuki (9. t. m.), Austinu (23. t. m.), Ciudad de Mexicu (30. t. m.), Sao Paulu (13. 11.) in Abu Dabiju (27. 11.) – na vrhu razvrstitve loči vsega osem točk.

Toda štirikratni zaporedni svetovni prvak (z Red Bullom v sezonah 2010, 2011, 2012 in 2013) meri višje. »Želimo si dobiti še kakšno dirko oziroma več njih. Možnosti imamo, nam je pa popolnoma jasno, da bo težko premagati Mercedes. A se bomo potrudili po naših najboljših močeh in dali vse od sebe,« je zatrdil Vettel, ki mu optimizem vliva tudi izjemen lov pred dvema tednoma v Singapurju, kjer se je z zadnjega štartnega položaja prebil na končno peto mesto. Brez težav v kvalifikacijah bi se lahko na nočnem spektaklu v Marini Bayu verjetno potegoval celo za vrh.

»Zagotovo bi bilo lahko bolje, toda o tem, kaj bi bilo, če bi bilo, zdaj nima smisla razglabljati. V Sepangu bomo vnovič napadli na vso moč,« je poudaril nemški šampion, ki bo na jutrišnji veliki nagradi Malezije, na kateri je konec lanskega marca pridrvel v cilj več kot osem sekund pred drugouvrščenim Hamiltonom in že skoraj 13 pred tretjeuvrščenim Rosbergom, torej branil prvo mesto. To je bila že njegova četrta zmaga v Sepangu, s čimer je najuspešnejši dirkač v Maleziji.

Vettel ob nekaterih novih delih na ferrariju SF16-H, ki naj bi ga še približali k Mercedesu, stavi tudi na novo asfaltno podlago. »Ker je temnejša, bi bila lahko njena temperatura še višja. To nam je lani pomagalo, morda nam bo tudi letos,« si je pomoč od »spodaj« zaželel zvezdnik iz Heppenheima, ki je na včerajšnjih prostih treningih (zaznamovala sta jih tudi požar na Renaultovem dirkalniku Kevina Magnussena in praznovanje 19. rojstnega dneva Maxa Verstappna) zasedel četrto in tretje mesto. Najhitrejša sta bila vnovič Nico Rosberg in Lewis Hamilton.