Zdravljica po dveh letih

Spidvej: Matej Žagar v Teterowu do zmage in rekorda proge.

Objavljeno
10. september 2017 23.46
Janez Porenta
Janez Porenta
Teterow – Teden dni več kot dve leti je minilo od prejšnje zmage spidvejista Mateja Žagarja na dirki za SP do nove, ki jo je v soboto spektakularno, tudi z novim rekordom proge, vpisal na deveti dirki sezone, VN Nemčije v Teterowu. Z njo se zdi tudi nadaljnje preživetje med svetovno elito spet realnejše.

Ponavlja se lanska sezona. Tudi v njej je prekaljeni 33-letnik pravo formo ulovil šele v zaključku, saj se je na zadnjih treh preizkušnjah dvakrat prebil v finale. Tudi v Stockholmu, ki bo naslednja postaja svetovne smetane, že pred tem pa se bo Žagar na Švedskem v klubskem dresu Smederne boril tudi za preboj v finale druge najmočnejše profesionalne lige na svetu. Tik pred Teterowom je bil ravno Slovenec najzaslužnejši, da je njegov kolektiv v četrtfinalu izločil favorizirano Dackarno, saj je k zmagi s 46:43 prispeval največje možno število točk – 15.

V rednem delu nemške preizkušnje je Žagar zbral devet točk, kar je bilo ravno še dovolj, da je za rep ujel polfinale. Tedaj pa je eksplodiral. V ponovljenem štartu je zaostal za Avstralcem Chrisom Holderjem, nato pa z vztrajnostjo in tudi drznostjo švignil mimo njega in kot prvi prečkal ciljno črto. V finalu je bil še bolj suveren: že s štarta ga je z rdečega izhodišča izstrelilo najhitreje, v nadaljevanju pa je uspešno branil napade tekmecev in poskrbel, da je po dveh letih njemu na čast ponovno zadonela Zdravljica, četrtič doslej. Letos je bil pred tem najboljši v Cardiffu, ko se je tudi prebil v finalno četverico in končal kot tretji.

»Po menjavi pripravljalca motorjev sem precej bolj samozavesten, moji motorji so res zelo hitri, zato niti ne čudi, da sem v Teterowu celo podrl rekord steze. Vozil sem z enakim 'konjičkom' kot nekaj dni prej na zelo uspešni klubski dirki na Švedskem. Ker so petkov trening odpovedali, sta mi zelo prav prišla lanska tukajšnja preizkušnja in poznavanje linij na ovalu. Že dolgo je bilo od takrat, ko sem zadnjič stal na najvišji stopnički, še bolj pa sem vesel, da sem prišel tako daleč, ker sem moral zjutraj zaradi glavobola vzeti tableti. Zmaga je potrditev, da se je trdo delo moje ekipe obrestovalo,« se je smejalo članu AMTK Ljubljana.

Tekmovalci se z enim očesom ozirajo tudi že proti prihodnji sezoni elitnega tekmovanja. Nekateri so si mesto med najboljšimi zagotovili skozi kvalifikacije, vendar pa Žagarja ni bilo med njimi, saj se ni prebil skozi polfinalno sito. Edina preostala možnost (seveda poleg posebnih povabil mednarodne zveze) je torej letošnja uvrstitev v najboljšo osmerico, ki se ji je serijski državni prvak zdaj spet prilepil na hrbet. Pred Teterowom je bil namreč skupno enajsti, zdaj je deveti, za osmouvrščenim Slovakom Martinom Vaculikom, ki je v Nemčiji osvojil zgolj točko manj, pa zaostaja sedem točk. Do konca sezone ostajajo še tri dirke oziroma optimalnih 63 točk.