Zgodovinski dan za slovenski motokros

Motokros: Prvič v svetovni eliti slovenska četverica, vodilni Tim Gajser ne bo le zbiral točk, ampak gre znova na zmago.

Objavljeno
05. avgust 2016 19.13
Slovenski motokrosisti Klemen Gerčar,Tim Gajser,Jernej Irt in Peter Irt,Ljubljana Slovenija 19.02.2016 [Motokros]
Mojca Finc
Mojca Finc
Frauenfeld – Jutri se obeta zgodovinski mejnik za slovenski motokros. Na dirki za svetovno prvenstvo v elitnem MXGP se bodo premierno predstavili kar štirje tekmovalci. Vodilnemu v skupnem seštevku Gajserju, ki je dirkal na vseh letošnjih preizkušnjah, se bosta poleg Jerneja Irta pridružila še povratnika po poškodbi Klemen Gerčar in Peter Irt.

Lani je z naslovom svetovnega prvaka v razredu MX2 za zgodovinski dosežek slovenskega motokrosa poskrbel Gajser. Letos se je najstnik v svoji debitantski sezoni v elitnem MXGP na vseh dirkah povzpel na stopničke z izjemo štirinajste na mivki v Belgiji. Devetnajstletnik stopa novemu zgodovinskemu rezultatu naproti – štiri dirke pred koncem sezone ima v boju za premierni naslov svetovnega prvaka v eliti 103 točke prednosti pred najbližjim zasledovalcem Italijanom Antonijem Cairolijem, ki je naslov v najprestižnejšem razredu osvojil šestkrat. Karavano čakata še dve dirki v Evropi, zadnji dve pa bosta v ZDA. Jutri se bodo udarili v Švici, konec meseca pa na Nizozemskem, kjer bo že znan razplet prvenstva, saj je Gajser točkovno kar dve dirki pred tekmeci.

»Čeprav gre prvenstvo proti koncu, ostajamo osredotočeni na pristop, ki smo se ga držali skozi vso sezono, tj. na vsaki tekmi pokazati največ, kar zmoremo. Ocenjujemo, da je to pomembneje kot preračunavanje, koliko točk na kateri dirki potrebujemo,« je opozoril Giacomo Gariboldi, šef italijanske ekipe, v kateri na 450-kubični hondi dirka Gajser.

Za štajerskega jezdeca, ki se mu zaradi izjemnih predstav priklanja vsa karavana, bo dirka v Švici nekaj novega, saj tam v svetovni konkurenci še ni tekmoval. Prav zato je proga zanj neznanka. »Vendar pa sploh ni pomembno, kje dirkamo, saj je povsod treba biti pripravljen. Sezona se bliža koncu in v finišu se je treba odzivati pametno. Če si osredotočen samo na zbiranje točk, gre lahko kaj narobe, zato pristopa ne bomo spreminjali. Gremo na zmago! Počutim se dobro in sproščeno, pripravljen sem,« je pred nastopom v Frauenfeldu dejal bencinski zvezdnik, ki si je prejšnjo nedeljo v Belgiji pri padcu zvil palec na roki.

»Ni prvič v tej sezoni, da sem tekmoval poškodovan, vendar pa tega nikoli ne želim izpostavljati in se izgovarjati. Vedno dam vse od sebe, izkušena ekipa pa vsakič poskrbi, da poškodbo čim prej saniramo in sem pripravljen za nove zmage,« je razmišljal Gajser, ki premika meje v slovenskem motokrosu.

Za nov zgodovinski mejnik, najštevilčnejši nastop slovenskih dirkačev v eliti, bodo jutri poskrbeli še Gerčar in oba brata Irt. Četverica je udeležbo v tej zasedbi napovedovala že spomladi, a so fantom poškodbe prekrižale načrte. Po več kot trimesečnem premoru se v karavano vrača Gerčar. »Na tekmo grem povsem neobremenjeno. Zavedam se, da nisem 100-odstotno pripravljen, a potrudil se bom po najboljših močeh. Komaj čakam, da se na štartu pridružim tekmovalcem, ki sem jih v preteklih tednih spremljal le po televiziji,« je dejal Gerčar, za katerega je letošnja sezona v eliti tretja v karieri.

Pred poldrugim mesecem je na bolniško odšel Peter Irt. Uspešno je okreval po počenem hrbtnem vretencu. »Po poškodbi sem opravil le štiri treninge na motorju, zato nisem povsem pripravljen za dirko najvišjega razreda, zavedam pa se, da vsak nastop v eliti prinese veliko izkušenj, zato dirke ne želim izpustiti,« je dejal. Njegov brat Jernej je v Belgiji vknjižil odstop, v Švici pa bo napadal premierne točke v svoji debitantski sezoni v eliti.

Prva vožnja bo jutri ob 14. uri, druga tri ure pozneje. V MX2 se bo premierno predstavil Anej Doplihar, v finalu evropskega prvenstva EMX 125 pa bosta dirkala Jan Pancar in Luka Crnković.