Zmagal za žrtve nesrečnega malezijskega letala

Lewis Hamilton razred zase v Sepang,Nico Rosberg z 2. mestom zaokrožil prvo Mercedesovo dvojno zmago po letu 1955.

Objavljeno
30. marec 2014 23.06
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Sepang – Potem ko je Lewisa Hamiltona pred dvema tednoma na poti do 1. mesta v Melbournu zaustavila okvara, mu na včerajšnji veliki nagradi Malezije, drugi letošnji dirki v formuli 1, nič ni moglo preprečiti zmagoslavja. Mercedesovo veliko premoč je z 2. mestom potrdil Nico Rosberg.

Hamilton je bil minuli konec tedna v Sepangu resnično razred zase. Potem ko je 29-letni Britanec že v deževnih sobotnih kvalifikacijah opravil z vsemi tekmeci in se veselil že svojega 33. najboljšega štartnega položaja, s katerim se je na 4. mestu večne lestvice izenačil z legendarnim rojakom Jimom Clarkom in nič manj slovitim Francozom Alainom Prostom, je po dobljenem štartu hitro pobegnil zasledovalcem in se odpeljal zanesljivi zmagi nasproti.

»Neverjetno! Po tako dolgi zimi in težkem vikendu v Melbournu sem preprosto le hvaležen vsem, ki so mi omogočili ta uspeh. Od ekipe, ki mi je pripravila izvrsten dirkalnik, do sijajne publike in navsezadnje tudi glavnega pokrovitelja Petronas, ki je doma prav v Maleziji,« se Hamilton ni pozabil zahvaliti vsem, ki so mu tako ali drugače pomagali do 23. zmage v kraljevskem avtomobilističnem razredu.

Velik delež je z brezhibno vožnjo kajpak opravil sam, kajti razmere za dirkanje v Sepangu so bile zaradi tropske vročine in visoke vlažnosti znova izjemno zahtevne. »Še preden se usedeš v dirkalnik, si že ves moker; tako zelo se namreč potiš. Zato poskušaš do zadnjega – kolikor se le da – hladiti svoje telo in glavo ter ostati čim bolj zbran, kar še zdaleč ni enostavno,« je pojasnil zvezdnik iz Stevenagea, ki je zmago posvetil žrtvam nesrečnega malezijskega letala in njihovim svojcem.

Z 2. mestom, s katerim je zaokrožil prvo Mercedesovo dvojno zmago po veliki nagradi Italije leta 1955, je bil zelo zadovoljen tudi Rosberg. Glavnino dela je opravil že takoj po štartu, po katerem se je s tretjega položaja izstrelil mimo Sebastiana Vettla. A Red Bullov šampion mu pri branjenju 2. mesta ni pustil veliko prostora; ravno nasprotno, stisnil ga je tik ob zid, kar je Nica pošteno razjezilo.

»Ko sem videl, da se mi Sebastian približuje, sem le zaprl oči in čakal, kaj se bo zgodilo. Ni manjkalo veliko, pa bi počilo. Šlo je resnično za las. Vettel je pri štartu res malce pretiraval, na srečo se je še zadnji hip umaknil,« je Rosberg bentil nad rojakovo nevarno vožnjo, za katero se mu je na novinarski konferenci celo cinično zahvalil. Štirikratni svetovni prvak se je izgovarjal, da je nekaj podobnega lani doživel tudi sam, ko ga je ob »bando« zrinil takratni moštveni tekmec Mark Webber, nakar mu je Mercedesov dirkač odvrnil, da zato pač še ni upravičen, da enako vozi tudi sam.

Ko se je zadeva malce pomirila, je Vettel predstavil svoje videnje dvoboja z Rosbergom. »Po štartu sem imel – zanimivo – občutek, da mi je uspel zelo dobro. Hotel sem že napasti Lewisa, ko sem nenadoma ob sebi videl Nica. Zaradi tega sem moral popustiti, kar je malce pozneje izkoristil Ricciardo in me potisnil na 4. mesto. Na srečo sem se mu dokaj hitro oddolžil in se začel spet približevati Rosbergu. In ko sem že začel razmišljati o tem, kje bi ga lahko prehitel, je našel še eno prestavo in mi spet ušel,« se je razgovoril 26-letnik iz Heppenheima, ki je s 3. mestom presenetil samega sebe, saj ni pričakoval, da bo že tako blizu »srebrnima puščicama«. »Nismo še tam, kjer si želimo biti, bomo pa tja kmalu prišli,« je Vettel vesel Red Bullovega napredka, četudi je imel njegov moštveni sotekmovalec Daniel Ricciardo znova obilo smole. Potem ko so ga v Melbournu diskvalificirali in mu razveljavili 2. mesto zaradi prevelikega pretoka goriva, ki ga je povzročila okvara senzorja (ta je – mimogrede – prenehal delovati tudi med tokratno dirko), je bil v Sepangu ob 4. mesto zaradi slabo privitega kolesa med drugim postankom v boksih.

A to še ni bilo vse; zaradi nevarnega posredovanja Red Bullovih mehanikov je moral že med VN Malezije na kazenski postanek, za nameček bo naslednjo preizkušnjo to nedeljo v Bahrajnu začel z deset mest slabšega štartnega položaja, kot si ga bo privozil v kvalifikacijah. Tako je 4. mesto »podedoval« Fernando Alonso, za drugega Ferrarijevega asa Kimija Räikkönena (12.) pa so se vsi upi na vidnejšo uvrstitev končali že v drugem krogu, v katerem mu je Kevin Magnussen (McLaren, 9.) s prednjim krilcem prerezal zadnjo desno gumo. Omeniti kaže še, da je imel Williams s Felipejem Masso (7.) in Valtterijem Bottasom (8.) prvič po Austinu '12 spet oba dirkača med dobitniki točk, se je pa med njima vnel spor, ker 32-letni Brazilec v zadnjih krogih ni upošteval moštvenih navodil, naj spusti predse osem let mlajšega Finca, ki je bil vidno hitrejši.