ACH Volley moral garati za novo zmago in enajsti naslov

Odbojkarji ACH Volleyja so po zmagi s 3:1 nad Panvito na četrti finalni tekmi le prišli do novega naslova državnega prvaka.

Objavljeno
15. april 2014 17.15
Posodobljeno
15. april 2014 17.15
Odbojka
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - V Murski Soboti se je s četrto finalno tekmi med Panvito Pomgradom in ACH Volleyjem razpletel boj za državnega prvaka. Po zmagi s 3:1 so lovoriko vnovič osvojili Ljubljančani, ki so tako še enkrat dokazali prevlado na slovenskih igriščih.

Varovanci Luke Slabeta so po začetnem spodrsljaju in porazu doma strnili vrste in zmagali trikrat zapored, svoj 10. zaporedni in skupno 11. naslov pa osvojili s skupnim izidom 3:1. To je za ACH druga letošnja lovorika, saj je pred tem postal že zmagovalec srednjeevropske lige. Državni naslov je bil zanje toliko pomembnejši, saj so si z njim zagotovili vnovični nastop v ligi prvakov.

Vendar pa so jim Sobočani tudi tokrat pripravili zahteven izziv. Potem ko so se gostitelji v prvih dveh nizih lovili in predvsem delali preveč napak, so v tretjem le ujeli ritem, ga dobili s 25:22, v četrtem pa ves čas dihali za ovratnik Ljubljančanom. A so bili gostje ob izenačenju na 23:23 bolj zbrani in se veselili nove lovorike.

Sobočani so na prejšnjih tekmah dobili veliko samozavesti, zato se tudi a četrti tekmi niso ustrašili izziva. Začeli so odlično in po seriji servisov Gorazda Flisarja so povedli s 7:4. Toda motivirani Ljubljančani jim niso dopustili višje razlike in po asu Andreja Flajsa izenačili na 8:8. ACH je za tem večal prednost, pri Panviti pa je kapetana Andreja Tota zamenjal Blaž Ajlec, toda tudi to ni pomagalo, Ljubljančani so dobili prvi niz.

V drugem nizu so gostitelji nizali napake, to pa so gostje hitro izkoristili. Povedli so z 9:5, pa s 13:7 in 17:8. Niz je bil odločen in zdelo se je, da so Sobočani že predali serijo. Oranžni so zato na začetku tretjega niza še toliko bolj pritisnili na plin in želeli hitro priti do naslova. Povedli so s 6:3, toda nato zaspali. Domači so vzpostavili ravnotežje, po asu Ivana Čolovića pa prišli do vodstva s 15:14. Napake so začeli delati tudi Ljubljančani, s pomočjo spodbude s tribun pa so so tudi prišli do zmage v tretjem nizu.

To jim je dalo nove energije, odločeni so bili, da ljubljanski ekipi še preprečijo osvojitev krone. Tako so goste vztrajno lovili na nekaj točkah zaostanka. Ob izidu 21:23 so se vrnili v igro, izenačili, a to vseeno ni bilo dovolj, da bi si priborili peti niz. Pri izidu 23:23 je najprej točko dosegel Flajs, tekmo pa je z blokom končal Matej Vidič.

Slabe: Ostal bi, a ne v takih razmerah

Kot je povedal trener ACH Volleyja Luka Slabe, je bila tekma taka, kot so pričakovali. »Vedeli smo, da je Panvita borbena ekipa, ki nikoli ne popusti. Tako nismo bili sigurni v zmago niti pri izidu 2:0. Tekmeci so neprestano pritiskali s servisi, tvegali, nikoli niso nehali igrati. Mi pa smo se vso tekmo mučili s sprejemom, tako da je na koncu res šlo na nož. Zmagali smo, kar je najpomembnejše, in to kljub temu, da smo imeli veliko težav s poškodbami,« je povedal in še dodal, da je ta naslov državnega prvaka morda celo najpomembnejši v zgodovini kluba. »Dosežen je bil v nemogočih razmerah, decembra smo bili že pred razpadom, a se vendarle dogovorili, da rešimo klub. Mislim, da smo mu z naslovom in uvrstitvijo v ligo prvakov ponudili dobro iztočnico, da se bori naprej, da najde sredstva.«

Slabe je po koncu DP še razkril, da v takšnih razmerah v klubu ne želi nadaljevati. »Za mano je najbolj turbolentna sezona v karieri, imam tudi ponudbe nekaterih tujih klubov, tako da bom videl, kaj in kako naprej. Podobno razmišljajo igralci, treba je vedeti, da imamo družine,« je še dejal tudi selektor slovenske reprezentance.

trener Panvite Pomgrada Dejan Fujs je športno priznal poraz, a obžaloval zapravljeno priložnost. »Ljubljančani so bili ranljivi, žal tega kljub sanjam nismo izkoristili. Odločale so malenkosti, odločala je disciplina v igri, ki so se jo oni držali od prve do zadnje točke, mi pa nismo uresničevali vseh navodil, ki smo si jih zadali. Vseeno pa fantom nimam česa očitati, želje in borbenosti jim ni manjkalo, žal je bilo to premalo,« je povedal. Hkrati je priznal, da mora biti ekipa vendarle zadovoljna s sezono, saj se je šele drugič uvrstila v finale državnega prvenstva in se nadejal, da bo kmalu anredila še korak naprej.