ACH presenetil s točko v Modeni

Na uvodni tekmi nove sezone lige prvakov so odbojkarji ACH Volley na gostovanju pri Modeni izgubili z 2:3 v nizih.

Objavljeno
07. december 2016 00.29
tlo*odbojka
Š. Ro., STA
Š. Ro., STA

Modena - Na tekmi prvega kola nove sezone lige prvakov so odbojkarji ACH Volley gostovali v Modeni, ki je kot veliki favorit sicer prišla do zmage s 3:2 (23, -21, 19., -23, 11), so se pa Ljubljančani predstavili v lepi luči in  povsem nenadejano osvojili točko. Tako so dokazali, da so si v kvalifikacijah zasluženo priborili deseti zaporedni nastop v najmočnejšem klubskem evropskem odbojkarskem tekmovanju.

Sproščeni varovanci Zorana Kedačiča so držali obljubo, da se ekipe, polne zvezdnikov, ne bodo ustrašili, da bodo s servisom držali pritisk, s tem pa domačim ne dopustili, da se razigrajo. Prikazali so odlično igro, bili prav v vseh nizih zvezdnikom povsem enakovredni nekoliko utrujenim tekmecem (še v nedeljo so igrali derbi italijanskega prvenstva), na koncu pa jih je pokopal predvsem domači blok in pa 205 centimetrov visoki ameriški reprezentant Max Holt, ki je v »tie breaku« blestel tudi s servisi in bil najbolj zaslužen, da po skoraj dveh urah in pol igre ni prišlo do popolne senzacije.

ACH Volley je tekmo začel v standardni postavi, edino vprašljivo mesto, položaj drugega sprejemalca, je zavzel Jan Pokeršnik, na klopi je ostal Andrej Flajs. Na drugi strani je Modena na klopi pustila zvezdnika Earvina Ngapetha in njegovega francoskega reprezentančnega kolega Kevina Le Rouxa, a njena ekipa je tako močna, da imata Francoza povsem enakovredni zamenjavi. A kakovosti Italijanov se slovenski igralci niso ustrašili, za prikazano si zaslužijo vse pohvale.

Že prvi niz je napovedal, da bodo povsem enakovreden tekmec, vodili so sicer le enkrat (13:12), toda tekmecu so bili ves čas za petami. V ljubljanski ekipi je napake delal grški korektor Apostolos Armenakis, po teh se je Modena ponavadi odlepila na dve ali tri točke razlike, a sta goste z začetnimi udarci goste v igro vračala Maksim Buculjević in Žiga Štern, slednji je bil razpoložen tudi v napadu. Po njegovi točki so oranžni zmaji izenačili na 20:20, toda točka Nemanje Petrića, blok Maxa Holta Šternu in srečen as Holta so Italijanom zagotovili vodstvo s tremi točkami razlikami, kar je kljub dobrim servisom Šterna v zaključku zadostovalo za vodstvo 1:0.

Nesrečno izgubljeni uvodni niz Ljubljančane ni strl. V prvem nizu je trener Zoran Kedačič ob odličnem izvajanju začetnih udarcev in še boljšem sprejemu pogrešal nekoliko boljšo igro v bloku, ta je prišla v nadaljevanju. Zaradi tega elementa se je gostiteljem hitro stopila uvodna prednost treh točk, po seriji dobrih servisov Jana Kozamernika in dobri igri Jana Pokeršnika v napadu so Ljubljančani ob drugem tehničnem odmoru vodili s 16:12. Ob odmoru so prednost povišali na šest točk, do konca pa z mirno igro brez nepotrebnih napak niz mirno pripeljali do konca.

Tudi v tretjem nizu, v katerem je v igro vstopil tudi Earvin Ngapeth, so se dolgo časa tekmecem dobro upirali. Vodili so z 9:8, po izidu 10:10 je Nemanja Petrić poskrbel za prvo izdatnejše vodstvo domačih, vodili so s 13:10. Tri točke prednosti so imeli tudi pri izidu 17:14, Ljubljančani so znižali na 17:16, nato pa slabi podaji Buculjevića Armenakisu zapravili protinapad za izenačenje, podobno se je zgodilo tudi nekaj trenutkov pozneje. Izkušeni gostitelji so to znali kaznovati, z bloki so spet prišli do zanesljive prednosti, niz pa dobili s 25:19.

Armenakis v prvih treh nizih ni igral dobro, zato pa se je vsaj delno odkupil v četrtem. Z njegovim asom so Ljubljančani po izenačenem začetku povedli s 15:11, s točkami v napadu je nato vzdrževal prednost in ACH je vodil s 24:20. Luca Vettori mu je nato povzročil nekaj težav s servisi, Italijani so ubranili tri zaključne žoge, da niso še četrte, pa je zaslužen Štern.

ACH je tudi peti niz odprl z vodstvom 3:1, za katerega so bili zaslužni začetni udarci Buculjevića. Vodil je še 5:3, nato pa je na sceno stopil Holt, s servisi poskrbel za delni izid 6:0, to pa je bilo za goste usodno, čeprav so se še približali na 10:12. Najbrž so si zaslužili še kaj več, a so Italijanom na pomoč priskočile sodniške odločitve, ki so jih zmedle, kar je v zaključku spretno izkoriščal sicer neprepričljivi Ngapeth.

Ljubljančani bodo drugo tekmo v skupini igrali 20. decembra, ko bo v Ljubljani gostovala romunska Craiova. Ta je danes doma presenetljivo ugnala poljski Skra Belchatow s 3:1.

Liga prvakov, 1. kolo:

Azimut Modena - ACH Volley 3:2 (23, -21, 19, -23, 11)

Dvorana Palapanini, gledalcev 2500, sodnika: Knjižnikov (Rusija), Bernaola (Španija).
Modena: Cook, Petrić 22, Orduna, Massari 2, Rossini, S. Ngapeth, E. Ngapeth 13, Le Roux, Piano 14, Holt 12, Onwuelo 1, Salci, Vettori 16.
ACH Volley: Flajs, Kozamernik 12, Kovačič, Purič 1, Satler, Pleško, Jurić, Donik, Kumer, Štern 19, Pokeršnik 16, Buculjević 2, Armenakis 17.