ACH Volley in Calcit v finalu pokala

ACH Volley je v polfinalu pokala Slovenije premagal Panvito Pomgrad s 3:0. Calcit je bil s 3:0 boljši od Krke.

Objavljeno
09. januar 2016 15.58
Posodobljeno
09. januar 2016 16.10
M. Ž., STA
M. Ž., STA

Kamnik - Odbojkarji ACH Volleyja in Calcita so se uvrstili v nedeljski finale pokala Slovenije (19). Ljubljančani so v prvem polfinalu pokala Slovenije s 3:0 premagali Panvito Pomgrad, Kamničani pa s 3:0 Krko.

ACH Volley je na prvi polfinalni tekmi dobro začel uvodni niz in ob boljšem bloku ter razpoloženemu Ericu Mochalskemu povedel z 12:7. Do drugega tehničnega odmora so se mu soboški odbojkarji približali na točko zaostanka (14:15), toda na servis Andreja Flajsa je ACH Volley spet prišel do petih točk prednosti (19:14), a mu to še ni zagotavljalo mirne končnice, kajti Sobočani so se jim še dvakrat približali na točko zaostanka. Zadnjič pri izidu 22:23, toda po polminutnem odmoru Bogdana Kotnika sta Andrej Flajs in Mochalski z blokom le prinesla zmago ljubljanski ekipi v uvodnem nizu.

V drugem nizu so prvi do dveh točk prišli varovanci Dejana Fujsa, ki so po napaki Mochalskega povedli z 9:7, vendar je prvi polminutni odmor vzel soboški trener. Z delnim izidom 5:2 so do vodstva prišli odbojkarji ACH Volleyja (12:11), ki so z blokom Jana Kozamernika ob drugem tehničnem odmoru vodili z dvema točkama naskoka. Po asu Tineta Kvasa sta bili ekipi na 17. točki že izenačeni, vendar do napete končnice ni prišlo, kajti branilci pokalnega naslova so, tudi na račun dveh lastnih napak Sobočanov, prišli do štirih zaključnih žog za vodstvo z 2:0 v nizih. Potrdil ga je Flajs.

Začetek tretjega niza je prinesel številne lastne napake na obeh straneh, tako na servisu kot v napadu, po vodstvu soboške ekipe z 9:7 pa so Ljubljančani izkoristili slab sprejem Sobočanov in s točko Jerneja Terpina, ki je sredi drugega niza zamenjal Samuela Walkerja, povedli s 13:10. Po winnerju Dike Purića je ACH Volley pobegnil za štiri točke (17:13), a se jim je po uspešno izvedenem prvem tempu Gorazda Flisarja približala na dve točki zaostanka (16:18), nato pa po napaki Flajsa na sprejemu na servis Blaža Grabarja le še na eno (20:21). Vendar do preobrata ni prišlo, tekma se je končala z napako Aljoše Bogolažca, sicer 31 soboško na tekmi, ACH Volley jih je recimo naredil osem manj.

»Z našo igro še nisem popolnoma zadovoljen. Mislim, da smo tudi danes naredili preveč napak na servisu, kar 18, tekmeci so imeli dober sprejem in morda smo zato morali več tvegati. Na drugi strani moramo še popraviti našo konstantnost v igri, saj že skozi niz preveč nihamo, kajti ko pridemo do visoke prednosti, je ne znamo zadržati. Verjamem, da imamo tu veliko rezerv. Seveda smo veseli, da smo se uvrstili v finale, kjer pa bo za zmago treba pokazati še malo več,« je po uvrstitvi v finale dejal kapetan ACH Volleyja Andrej Flajs.

Calcit ni imel težav s Krko

Na drugi polfinalni tekmi je Calcit Volleyball brez izgubljenega niza izločil Krko s 3:0 (21, 20, 15).

Kamničani, ki so lani svoje pokalno tekmovanje končali v četrtfinalu, v katerem so po hudem boju izgubili s poznejšim zmagovalcem ACH Volleyjem, so bili pred drugo polfinalno tekmo zaključnega turnirja v Kamniku proti Krki v vlogi favorita. Toda Kamničani so v zadnjih letih proti ekipi iz Novega mesta v svoji dvorani pogosto imeli težave, zato je bila njihova motivacija na toliko večji ravni. Na drugi strani so krkaši v Kamnik prišli neobremenjeni in z občasnim slovenskim reprezentantom Danetom Mijatovićem, ki je trenutno brez kluba.

Z boljšim servisom so si domači odbojkarji z asom Žige Šterna na začetku tekme priigrali štiri točke prednosti (6:2), vendar so gostje že na šesti točki izid izenačili, nato pa so Kamničani na servis Tončka Šterna Krkašem še enkrat pobegnili za štiri točke (12:8). A so se Novomeščani spet vrnili v igro, tudi po zaslugi lastnih napak kamniške ekipe, ki je na drugi tehnični odmor odšla s prednostjo treh točk, s trojnim blokom pa so povedli z 19:15, z blokom Žana Novljana na servis Jureta Laknerja že 23:16. Kamničani so do vodstva z 1:0 v nizih prišli šele po četrti zaključni žogi, ko je Mijatović žogo poslal v avt.

Domači odbojkarji so tudi v drugem nizu nadaljevali z dobrim servisom in blokom, zanje v obrambi ni bilo izgubljene žoge, vendar so se morali za vsako točko zelo potruditi, kajti tudi Novomeščani se niso predali. Po točki Žige Šterna je domača ekipa na prvi tehnični odmor odšla s tremi točkami prednosti, ki so jo zadržali tudi ob drugem, z odlično reakcijo Jana Brulca na mreži pa so povedli z 18:13. Vse upe po preobratu v drugem nizu je Novomeščanom, ki so ob sicer dobrem sprejemu naredili preveč lastnih napak na servisu in v napadu, preprečil Tonček Štern, saj je Calcit prišel do šestih točk prednosti (20:14). Drugi niz se je končal s 16. zgrešenim servisom Krke, ki je igrala brez svojega prvega korektorja Luke Brulca.

Tretji niz se je začel s serijo štirih servisov Jana Brulca, dva od njiju sta bila asa, kar je nekoliko omajalo sicer dober sprejem Novomeščanov, ki je zatajil tudi ob asu Žige Šterna za vodstvo kamniških odbojkarjev s 6:1. Varovanci Marka Brumna so imeli pet točk prednosti tudi ob prvem tehničnem odmoru, do drugega so jo povečali še za točko, čeprav se jim je Krka približala na dve točki zaostanka (7:9). Kamničani so odpor Novomeščanov dokončno zlomili po dobro odigranem prvem tempu Žana Novljana, ko je bil izid na semaforju že neulovljivih 18:10 za Calcit Volleyball. Z asom je tekmo končal Jan Brulec.

»Od prve točke naprej je bil pravi pristop, temu primeren je bil na koncu tudi izid. Dobro je tudi, da se za nedeljski finale nismo preveč iztrošili. Odigrali smo solidno tekmo, v kateri ni bilo nobenih presežkov, v upanju, da bomo v finalu svoji igri še nekaj dodali in morda končno premagali ACH Volley. Mislim, da je po tolikih letih čas, da Ljubljančani sredi Kamnika položijo svoje orožje,« je po zmagi Kamničanov dejal njihov prosti igralec Klemen Hribar.

Polfinale slovenskega pokala za moške

ACH Volley - Panvita Pomgrad 3:0 (22, 21, 22)

ACH Volley: Flajs 8, Jereb, Kozlowski 3, Kozamernik 6, Walker 3, Purić 3, Ledinek, Satler, Pleško, Jurić, Donik, Kumer, Mochalski 15, Terpin 6, Koncilja.

Panvita Pomgrad: Pečnik, Šmitran 3, Pelemiš 4, Kvas 1, Detela 2, Rojnik 9, Fridrih, Flisar 9, Bogožalec 13, Menih, Grabar 1, Drvarič.

----------------------------------

Calcit Volleyball - Krka 3:0 (21, 20, 15)

Calcit Volleyball: Hribar, Novljan 4, T. Štern 7, Štalekar, Vidmar, Štembergar Zupan, J. Brulec 6, Lakner 1, Kotnik 10, Ž. Štern 11, Videčnik 2, Konjedic.

Krka: Brulec, Ožbalt, G. Erpič 4, Vrhovšek, Kosmina 10, U. Erpič, Vesel, Drobnič 6, Pucelj, Bregar 5, Mijatović 4, Klobčar, Turk 9, Plot.