ACH Volley in Hypo v finalu interlige

Odbojkarji ACH Volleyja so v prvem polfinalu premagali Posojilnico Dob s 3:2 v nizih, Hypo Tirol pa v drugem s 3:2 Calcit.

Objavljeno
11. marec 2016 20.32
Posodobljeno
11. marec 2016 20.44
šipić odbojka
M. Ž., STA
M. Ž., STA

Ljubljana - Odbojkarji ACH Volleyja so se kot prvi uvrstili v finale interlige, potem ko so v prvem polfinalu zaključnega turnirja v Ljubljani premagali Posojilnico Dob s 3:2 v nizih. Njihov nasprotnik bo Hypo Tirol Innsbruck, ki je bil s 3:2 boljši od Calcita.

Da bo na tekmi med ACH-jem in Posojilnico Dob veliko odvisno od začetnih udarcev, je pokazal že začetek tekme. Ob prvem tehničnem odmoru, do katerega pravega pritiska s servisi ni bilo ne z ene ne z druge strani, so gostje vodili z 8:6, nato pa je za servisno črto stopil Rok Satler, nekdanji podajalec koroškega kluba, katerega začetni udarci so napovedali, da bi lahko imeli gostje s sprejemom težave. Kombinacija servisov in bloka je domačim zagotovila štiri zaporedne točke, pravo "kanonada" pa je sledila, ko je na prostor za prvi udarec stopil Eric Mochalski. Američan je svoji ekipi pomagal do desetih točk v seriji, dosegel je tudi štiri ase, dostojno pomoč pa sta mu nudila tudi oba blokerja, Jan Kozamernik in Mario Koncilja, povratnik po poškodbi, ki je imel še poseben motiv, saj je na drugi strani na korektorskem mestu stal njegov brat Danijel (Hafner ga je kmalu zamenjal, a ga sredi tretjega niza vrnil na igrišče).

Ljubljančani so bili pri začetnih udarcih in bloku zelo razpoloženi, težave niso imeli niti pri drugih elementih, tako da so si v drugem nizu že zgodaj zagotovili zanesljivo vodstvo, po blok točki Jana Kozamernika je bilo že 13:6. V nadaljevanju so si sicer Korošci opomogli od šoka, se približali na 15:18, toda Samuel Walker, ki se je razigral v zaključku, in Kozamernik jim več nista dopustila.

Gostitelji so imeli v prvih dveh nizih kar 77 odstoten sprejem, v tretjem pa so gosti bolj pritisnili s servisi, povedli s 4:1, imeli tudi priložnost za 6:2, a je njihovo nespretnost kaznoval Jan Pokeršnik. ACH je nato za kratek čas celo prešel v vodstvo, a težave s sprejemom so se vrnile, posledica tega je bil zaostanek 9:13. A ta domačih ni zmedel, po zaslugi treh zaporednih točk Pokeršnika so tekmece ujeli, že pred drugim tehničnim odmorom pa po točki Mochalskega povedli. Toda igralci Posojilnice Doba se niso hoteli predati in so si s servisi in blokom priigrali odločilno prednost (18:21).

Slab napad je domačega trenerja Zorana Kedačiča po zaostanku 4:10 v četrtem nizu prisilil v zamenjavo organizatorja igre, na igrišče je prišel Michal Kozlowski, s klopi se mu je za mrežo pridružil še bloker Diko Purič. Reči so se začasno izboljšale, na krilih Kozamernika se je ACH približal na tri točke zaostanka, pred tehničnim odmorom na eno, Pokeršnik je z asom izenačil, Kozamernik pa z blokom priboril vodstvo. A to je bilo kratkotrajno, gosti so spet začeli bolje servirati, v končnici pa ni pomagal niti vstop v igro kapetana Andreja Flajsa, ki je danes proslavljal 33. rojstni dan.

Odločal je tako peti niz, v katerem je pri Ljubljančanih odgovornost prevzel Mochalski, ki je poskrbel za prednost, nato pa jo praktično sam držal so konca. Ob koncu pa je dobil še pomoč servisov Stipeta Jurića, ki je za asom povišal vodstvo na 14:10, nato pa precej pomagal bloku, da je ta končal tekmo.

Hypo Tirol boljši od Calcita

Na drugi polfinalni tekmi je Hypo Tirol Innsbruck s 3:2 premagal Calcit Volleyball in s tem preprečil slovenski finale.

Kamničani so v tekmo vstopili pogumno. Povedli so s 3:0, nato pa z zanesljivim sprejemom vodili praktično do konca. V končnico sta ekipi vstopili z izidom 21:21, nato sta brata Štern poskrbela za vodstvo s 23:21, a je kamniške upe v nizu pokopal estonski reprezentant Renee Teppan. Z odličnimi servisi in napadalnimi akcijami je gostom praktično sam zagotovil zmago Tirolcev v prvem nizu.

Calcit v prvem delu ni dosegel niti ene blok točke, zato pa jih je začel nizati v drugem. S tremi zaporednimi je prišel do vodstva s 4:0, ki ga je nato z odličnimi začetnimi udarci samo še večal. Po asu razpoloženega Tončka Šterna je bilo na semaforju že 12:3, nato je vodil že s 14 točkami razlike, na koncu sicer popustil, a povsem jasno je bilo, da avstrijski prvaki zaostanka ne morejo več nadomestiti.

Drugi niz je pokazal, da Hypo ni nepremagljiva ekipa. Če so pred tekmo slovenski podprvaki o tem razmišljali bolj sramežljivo, pa so se po dveh delih igre o tem povsem prepričali. In na krilih tega spoznanja so tekmo tudi nadaljevali. V tretjem nizu, v katerem so se pričakovano popravili tudi Avstrijci, so igrali zanesljivo, z izjemo samega začetka tudi vseskozi vodili. Ob drugem tehničnem odmoru po novem bloku že s 16:12. Avstrijci so sicer kaznovali nekoliko težav Kamničanov pri sprejemu, izenačili na 16:16, a kmalu je imel Calcit spet tri točke prednosti (22:19). As Tončka Šterna jo je še povečal, blok Domna Kotnika pa je pomenil vodstvo Kamnika z 2:1.

Na začetku četrtega niza se je pri gostih na servisu razigral Štefan Chrtiansky, ki je bil najbolj zaslužen za njihovo vodstvo 8:4 pri prvem tehničnem odmoru. Calcitu je začel pešati sprejem, zato je Žigo Šterna na mestu sprejemalca zamenjal Andrej Štembergar Zupan. Sprejem se je izboljšal, kar se je pokazalo tudi na rezultatu, Slovenci so se po zaostanku 12:17 približali na 18:19. Nekaj nezbranosti v kamniški vrsti je bilo dovolj, da so se Avstrijci odlepili, si priigrali tri zaključne žoge, a predvsem po zaslugi Tončka Šterna vse ubranili. Nato še dve, naslednje pa ne, Tonček Štern je žogo poslal v avt.

Na vrsti je bil peti niz, v katerem so gosti izkoristili nezbran začetek Slovencev, povedli s 4:1, nato pa z zanesljivim sprejemom in igro v napadu prednost držali do konca.

Zaključni turni interlige za moške

ACH Volley - Posojilnica Dob 3:2 (14, 17, -22, -22, 10)

ACH Volley: Flajs, Kozlowski, Kozamernik 12, Walker 13, Purič 2, Ledinek, Satler 4, Pleško, Jurić, Donik, Mochalski 22, Pokeršnik 13, Koncilja 7.

Posojilnica Dob: Krasnevski 12, Hruška 1, Palgut 1, Wohlfahrstätter 10, Pavlović 4, Mlynarčik 18, Grut 11, Pušnik 1, Koncilja 4, Thaller 1.

----------------------------------

Calcit Volleyball - Hypo Tirol Innsbruck 2:3 (-23, 14, 20, -26, -11)

Calcit Volleyball: Hribar, Novljan 4, T. Štern 30, Štalekar, Vidmar, Štembergar Zupan 3, Brulec 3, Lakner 6, Kotnik 13, Ž. Štern 19, Videčnik, Konjedic.

Hypo Tirol Innsbruck: Beer 2, Provenzano, Chrtiansky 9, Peda 7, Teppan 4, Koraimann 2, Tusch, Soares 13, Frances 7, Ropret 2, Duarte da Silva 12