ACH Volley pred največjim izzivom

Odbojka: v Lukni in Tivoliju zaključna turnirja interlige.

Objavljeno
10. marec 2016 18.57
Janez Porenta
Janez Porenta

Ljubljana – Mariborska Lukna v ženski in ljubljanski Tivoli v moški konkurenci bosta gostitelja sklepnih turnirjev odbojkarske interlige, razlika pa je v tem, da bo slovenski derbi med dekleti na sporedu že v današnjem polfinalu, pri fantih pa lahko do kamniško-ljubljanskega dvoboja pride šele jutri.

ACH Volley je pred pomembnim testom: od sezone 2006/07 naprej, ko je klub postavil temelje evropsko primerljivega kolektiva, se ni namreč še nikdar zgodilo, da bi v sezoni osvojil zgolj eno lovoriko (od treh, ki so na voljo). Enkrat so Ljubljančani oddali domačo pokalno trofejo (predlani Salonitu), trikrat interligaško (vselej Hypu Tirolu), nikdar pa v isti sezoni. Tokrat je četa Zorana Kedačiča v resni nevarnosti, da se ji pripeti natanko to. Ostala je že brez pokala, v interligi ima tretje izhodišče.

V polfinalu jo čaka neugodna zamejska Posojilnica, v finalu bodisi Tirolci ali Kamničani, pred vsemi so v tej sezoni že klecnili. Za nameček so se Ljubljančani v sredo mukoma dokopali do prvenstvene zmage nad Panvito Pomgrad, ki je že vodila z 2:0 v nizih, nato pa se je poškodoval Jernej Detela, kar je vendarle odprlo vrata državnim prvakom. »Kakovostno smo z Dobom primerljivi, za preboj v finale pa bomo morali pokazati našo najboljšo igro v sezoni,« je samozavesten neuničljivi libero Matija Pleško, ki je pred dnevi napolnil že 40 let.

Pri dekletih je Nova KBM Branik v zadnjih šestih letih osvojila štiri interligaške lovorike, Calcit Ljubljana eno, tokrat bo ena od zasedb izpadla že v polfinalu. Mariborčanke so suvereno postale pokalne zmagovalke, nato pa dvakrat zapored priznale premoč Ljubljančankam, ki po menjavi podajalke igrajo prepričljiveje. »Skrivnosti med nami ni, odločale bodo malenkosti,« je prepričana kapetanka Calcita Petra Vrhovnik, pri Braniku pa ne vedo, ali bo oboleli trener Sebastijan Škorc do tekme že nared. »Tekma bo štela dvojno, saj prinaša finale interlige in vodilni položaj v končnici DP,« poudarja njegov pomočnik Sebastijan Zorenč.

Današnji spored: moški – polfinale: ACH – Dob (17), Calcit – Hypo Tirol (20); ženske – polfinale: Branik – Calcit (17), Bekescsabai – Vasas (20).