ACH Volley proti Rusom kot Maribor proti Liverpoolu

Danes ob 18. uri v Tivoliju prvi del sklepne naloge ljubljanskih odbojkarjev na poti v skupinski del lige prvakov.

Objavljeno
07. november 2017 23.43
Janez Porenta
Janez Porenta
Ljubljana – »Primerjava med ACH Volleyjem in Lokomotivom iz Novosibirska z razmerjem med Mariborom in Liverpoolom se mi zdi kar ustrezna,« je pred današnjo prvo tekmo zadnjega kola kvalifikacij za ligo prvakov (ob 18. uri v Tivoliju) poudaril trener Ljubljančanov Zoran Kedačič.

Trener je še pristavil: »Izziv je velik, motiv tudi. V športu so vedno možnosti, ne bi pa jih ocenjeval v odstotkih. Tekme ne smemo vzeti kot breme, temveč kot priložnost.« Kedačič ima v prvem delu sezone v kadru vsaj enega stalno razigranega napadalca – koroškega sprejemalca Jana Pokeršnika, ki praviloma dosega največ točk ob več kot polovično uspešnem napadu. A si zaslug ne lasti sam: »Za to je zaslužna celotna ekipa, izpostavil bi novega podajalca Jana Brulca, s katerim se zelo dobro ujameva in ki me zalaga z lepimi žogami.« Natanko dva metra visok 27-letnik je sicer tudi reprezentant, a se poletnih akcij na čelu z EP na Poljskem ni udeležil. »Vseeno pa sem v sezono vstopil enako dobro telesno pripravljen kot v vse prejšnje,« poudarja nekdanji legionar, za nameček tudi eden najboljših slovenskih odbojkarjev na mivki ta hip.

»Prehod z mivke na parket in prilagoditev seveda terjata teden ali dva. Mivka zahteva več občutka, dvoranska odbojka bolj sloni na moči. Morda pa sem ravno zaradi mivke, na kateri imaš večji pregled in nadzor nad igro, pred to sezono napredoval,« se zaveda mlajši od bratov Pokeršnik, zadovoljen, da ima ACH Volley v tej sezoni še širšo zasedbo kot v prejšnjih: »Za razliko od minulih let imamo dolgo klop. Že na prejšnjih tekmah smo dokazali, da lahko sleherni igralec zamenja vsakega, v dvobojih najvišje ravni jih bomo potrebovali vseh dvanajst.« Pravzaprav 13, kot zadnji se je pred dnevi ljubljanski jati pridružil nekdanji reprezentančni sprejemalec Jan Planinc, ki bo poskusil razbremeniti Janija Kovačiča na mestu libera.

O Lokomotivu ni potrebno izgubljati besed. Gre za poimensko izjemno močno moštvo z vrhunskim pedigrejem – lovoriko v ligi prvakov v sezoni 2012/13. »Motivacije nam gotovo ne bo manjkalo. Tekmec ima odlično ekipo z jedrom reprezentance, dopolnjenim s kakovostnimi tujci. Toda ko sem poslušal njegovega trenerja in korektorja, se mi zdi, da iščeta alibije za morebiten neuspeh in razloge, zakaj zasedba ne bo igrala tako dobro, kot se od nje pričakuje. Čas je, da to izkoristimo. Seveda si takšnega žreba ni nihče želel, toda v zadnjem času je trend, da favoriti padajo, naj bo tudi tokrat tako,« poudarja Pokeršnik.

Ljubljanski zmaji v tej sezoni, kot že v številnih prejšnjih, nastopajo na štirih frontah, »vendar pa ne bi trdil, da je liga prvakov naša prioriteta. Najpomembnejše ostaja DP, seveda pa je naša želja oziroma ambicija dokazati se med evropsko klubsko elito in se prebiti čim dlje,« poudarja »Poki« in dodaja: »Seveda bo vse odvisno od povratne tekme, toda že na prvi pred domačim avditorijem lahko storimo veliko. Če bi se dokopali do zmage, četudi tesne, bi bilo to vrhunsko. Cilj je liga prvakov in k temu stremimo. Tudi v primeru poraza bomo ostali v Evropi, stopničko nižje, a bomo vseeno vsaj rahlo razočarani.«