ACH Volley sedmič prvak interlige, Calcit tretji

ACH Volley je v finalu zaključnega turnirja interlige v Ljubljani s 3:1 premagal Hypo Tirol Innsbruck.

Objavljeno
12. marec 2016 18.24
Posodobljeno
12. marec 2016 18.32
lvi-Odbojka
M. Ž., STA
M. Ž., STA

Ljubljana - Odbojkarji ACH Volleyja so v finalu zaključnega turnirja interlige v Ljubljani s 3:1 (23, 23, -22, 19) porazili Hypo Tirol Innsbruck in sedmič slavili v tem tekmovanju.

Lanskoletni zmagovalci srednjeevropske lige, ki so za uvrstitev v finale potrebovali pet nizov, tako kot tudi odbojkarji ACH Volleyja, so v tekmo vstopili v vlogi favorita, saj so v ligi prvakov igrali vidnejšo vlogo od slovenskih državnih prvakov, ki so jih na začetku leta brez izgubljenega niza premagali v Tivoliju. Pet nizov so za preboj v finale potrebovali tudi ljubljanski odbojkarji, ki so v finalu za svojo sedmo zmago v srednjeevropski ligi potrebovali štiri nize.

V uvodnem nizu so si ljubljanski odbojkarji prednost petih točk ob drugem tehničnem odmoru priigrali po zaslugi boljšega servisa in dobre igre na prvi "tempo", saj je organizator igre Rok Satler odlično sodeloval z Janom Kozamernikom in Mariom Konciljo. Dobro je deloval tudi ljubljanski blok, toda na servis slovenskega reprezentančnega organizatorja igre Gregorja Ropreta, sicer kapetana Innsbrucka, so se gostje domačinom približali le na točko zaostanka (20:21). Z blokom Latvijca Janisa Pede je na 22. točki sledilo izenačenje, ne pa tudi preobrat, kajti Koncilja je z blokom svoji ekipi priboril prvo zaključno žogo za vodstvo z 1:0 v nizih, Jan Pokeršnik pa ga je potrdil.

Najboljša avstrijska ekipa zadnjih let, ki že vse od sezone 2004/5 igra v ligi prvakov, je v drugem nizu popravila svojo učinkovitost v napadu in ob prvem tehničnem odmoru vodila z dvema točkama prednosti. Ljubljančani so z blokom Samuela Walkerja povedli 9:8, vendar nadaljevanje ni bilo več tako uspešno, saj je Innsbruck tudi na drugi tehnični odmor odšel z dvema točkama naskoka. V domači ekipi je v igro vstopil Jernej Trpin, ki je z blokom poskrbel za novo izenačenje, tokrat na 18. točki, po napaki gostov pa so Ljubljančani povedli 19:18. V končnici niza je razigrani Eric Mochalski z dvema zaporednima točkama le strl odpor gostov.

Na servis Estonca Reneeja Teppana je Innsbruck v tretjem nizu dosegel pet točk zapored za vodstvo z 8:5, a so Ljubljančani odgovorili na najboljši možni način, saj so po asu Walkerja, ki se je vrnil v igro, in bloku Roka Satlerja, povedli z 11:8. Vendar se je pravi boj v tretjem nizu na taraflexu tivolske dvorane šele razplamtel, tudi ob drugem tehničnem odmoru pa so bili v prednosti gostje. Tokrat le za točko, ki so jo pred vstopom v končnico povečali na tri (20:17), Ljubljančanom pa ni pomagal niti drugi polminutni odmor trenerja Zorana Kedačiča, čeprav so se po asu Satlerja Innsbrucku še enkrat približali na točko zaostanka. Sledil je dotik na mreži, nato pa je Frances Pedro potrdil zmago Innsbrucka v tretjem nizu.

Brazilec Pedro je bil s svojimi servisi usoden za ACH tudi na začetku četrtega niza, saj je Innsbruck zaostanek treh točk (4:7) spremenil v vodstvo 9:7, a so se Ljubljančani hitro vrnili v igro in izid na deseti točki izenačili, z novo točko Mochalskega pa povedli 14:11. V domači ekipi je spet začel delovati blok in prav po bloku Jana Pokeršnika je bilo 16:12. Še bliže sedmemu naslovu v srednjeevropski ligi so bili domači odbojkarji z asom Mochalskega, saj so Tirolci zaostajali že za pet točk (15:20). Visoke prednosti Ljubljančani niso več izpustili iz rok, zadnjo točko v letošnji srednjeevropski ligi je dosegel Mochalski, z 20. točkami tudi najbolj učinkovit igralec finalnega obračuna.

»V obeh dneh zaključnega turnirja je bila raven prikazane odbojke na visoki ravni in tudi Innsbruck je v finalu prikazal zelo dobro igro. Tudi njim moramo priznati kakovost, toda s takšno željo, kakršno je naša ekipa kazala, je težko izgubiti. Vesel sem, da je vseh 14 igralcev stremelo k istemu cilju, ki smo ga tudi dosegli. Ne bi izpostavljal kakšnega odbojkarskega elementa, v katerem bi bili veliko boljši od nasprotnika, dejal bi, da je zmagala ekipa. Ves čas smo verjeli v zmago, tudi takrat, ko smo bili v izgubljenem položaju, vendar smo se z borbeno igro vedno vrnili. Dejal bi, da je bila borbenost tista, ki nam je prinesla zmago,« je po osvojeni lovoriki povedal trener ACH Volleyja Zoran Kedačič.

Calcit s tretjim mestom do prvega odličja v interligi

Odbojkarji Calcita so na tekmi za tretje mesto premagali Posojilnico Dob s 3:2 (-20, 20, -21, 21, 11) in si priborili svoje prvo odličje v interligi.

Dvoboj za tretje mesto so bolje začeli gostje iz Doba, ki so si ob boljšem servisu in napadu pred drugim tehničnim odmorom priigrali pet točk prednosti (10:15). Na servis Andreja Štembergar Zupana so se jim Kamničani še približali na točko zaostanka, toda po polminutnem odmoru Matjaža Hafnerja so Dobljani dosegli tri točke zapored, niz, v katerem so bili Kamničani zaostajali v vseh elementih igre, pa je z asom zaključil Slovak Peter Mlynarčik.

V drugem nizu so kamniški odbojkarji popravili svojo učinkovitost v napadu, boljši je bil tudi njihov servis, kar jim je ob drugem tehničnem odmoru prineslo dve točki prednosti. Z blokom Štembergar Zupana in asom Žana Novljana so avstrijskim podprvakom pobegnili na 20:15, kar jim je zadostovalo za zanesljivo zmago v drugem nizu, čeprav so do izenačenja prišli šele po tretji zaključni žogi. V bloku je bil uspešen Novljan.

Zahvaljujoč napakam Kamničanov na servisu in boljši igri v bloku so Dobljani v tretjem nizu povedli 10:5. Čeprav so se jim varovanci Marka Brumna nekajkrat približali le na dve točki zaostanka, zadnjič pri izidu 21:23, toda ob kar devetih napakah na servisu od skupno 21 izvedenih in brez bloka je bil poraz v tretjem nizu za kamniško ekipo neizbežen. Na drugi strani so Dobljani z blokom kar šestkrat zaustavili kamniški napad.

V četrtem nizu je začel delovati tudi kamniški blok, manj je bilo napak na servisu, kar jim Calcit Volleyballu ob prvem tehničnem odmoru prineslo prednost točke, ob drugem že za štiri. Po še enem dobrem servisu Novljana se je na mreži odlično znašel Sašo Štalekar, Calcit Volleyball pa je povedel 17:12. Avstrijski podprvaki so se slovenskim podprvakom dvakrat približali na točko zaostanka, zadnjič pri izidu 21:22, vendar so Novljan ter brata Žiga in Tonček Štern le preprečili preobrat.

Odločitev o tretjem mestu v interligi je tako padla v petem nizu, ki so ga z vodstvom 3:0 začeli odbojkarji Posojilnice Doba. Vendar se Kamničani niso predali, s kar štirimi bloki (Štalekar, Kotnik in Tonček Štern z dvema) so na servis Novljana povedli 14:10, zmago pa je potrdil tudi danes odlični Tonček Štern.

Zaključni turnir interlige za moške

Finale

ACH Volley - Hypo Tirol Innsbruck 3:1 (23, 23, -22, 19)

ACH Volley: Flajs, Kozlowski, Kozamernik 12, Walker 11, Purič, Ledinek, Satler 2, Pleško, Jurić, Donik, Mochalski 20, Pokeršnik 13, Koncilja 10.

Hypo Tirol Innsbruck: Beer 3, Provenzano, Chrtiansky jr. 4, Peda 9, Teppan 14, Koraimann 1, Tusch 1, Soares 14, Frances 4, Ropret 7, Duarte da Silva 5.

 

Za tretje mesto

Calcit Volleyball - Posojilnica Dob 3:2 (-20, 20, -21, 21, 11)

Calcit Volleyball: Hribar, Novljan 9, T. Štern 25, Štalekar 6, Vidmar 2, Štembergar Zupan 8, Brulec 1, Lakner 3, Kotnik 7, Ž. Štern 12, Videčnik, Konjedic.

Posojilnica Dob: Krasnevski 11, Hruška 2, Palgut 1, Weber, Wohlfahrstätter 10, Pavlović 12, Mlynarčik 14, Grut 16, Pušnik, Koncilja, Thaller 2.