Adidas bo prekinil sodelovanje z IAAF

Nemški športni opremljevalec Adidas bo predčasno prekinil milijonsko pogodbo z IAAF. Rusi suspendirali 4 atlete.

Objavljeno
25. januar 2016 13.41
M. Ž., STA
M. Ž., STA

London - Mednarodna atletska zveza (IAAF) bo zaradi številnih afer dopinških obtožb ostala brez pomembnega sponzorja Adidasa, poroča britanski BBC.

Nemško športno podjetje z IAAF sodeluje od leta 2008 in ima veljavno pogodbo do leta 2019, vendar pa se je zaradi nedavnih dogodkov, povezanih z zvezo, odločilo, da predčasno prekine pogodbo.

Svetovna protidopinška komisija je meseca novembra razkrila, da je Rusija dovoljevala načrtni doping v atletiki, zaradi česar je IAAF začasno suspendirala rusko atletsko zvezo. To pa še ni bilo vse, saj so se kasneje v javnosti pojavili podatki, da naj bi nekdanji predsednik IAAF Lamine Diack vedel za za ruske dopinške kršitve, kar je dodatno načelo ugled zveze. Za Adidas je bila to kaplja čez rob.

»Adidas je proti kakršnikoli obliki dopinga. Smo v tesnih stikih s predstavniki IAAF, smo na tekočem z napredkom reform,« je za francosko tiskovno agencijo AFP dejala tiskovna predstavnica Adidasa, ki ni želela potrditi poročanja BBC-ja.

Adidas in IAAF sta leta 2008 sklenila enajstletno pogodbo v vrednosti 33 milijonov dolarjev, po podatkih BBC-ja pa naj bi bila ta pogodba vredna občutno več, saj naj bi nemško podjetje leta 2016 IAAF nakazalo osem milijonov dolarjev. Če bo Adidas res predčasno prekinil sodelovanje, bo Iaaf v naslednjih štirih letih ostal brez 30 milijonov dolarjev.

Ruski olimpijski komite suspendiral štiri atlete

V Rusiji je odjeknil nov primer dopinga. Ruski olimpijski komite je zaradi jemanja prepovedanih poživil kaznoval nekdanjo evropsko podprvakinjo v teku na 800 metrov Irino Maračevo, ki ne bo smela nastopati dve leti.

Poleg Maračeve je dveletno prepoved dobila tudi tekmovalka v hitri hoji Ana Lukjanova, s štiriletno prepovedjo pa sta bili kaznovani tekmovalka na 400 metrov Jelena Nikulina in tekmovalka na 800 metrov Marija Nikolajeva.

Ruski olimpijski komite ni razkril, katera prepovedana poživila so kršitelji jemali.