Adrii Mobilu kar šest naslovov

Cestno DP: v Gabrju najboljši tudi Domen Novak, na Hrvaškem Radoslav Rogina.

Objavljeno
30. junij 2014 12.16
Slovenija.Ljubljana.08.03.2010 Bostjan Mervar na tiskovni konferenci kolesarskega kluba.Foto:Matej Druznik/DELO
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Gabrje – Tako kot je bilo po razpletu dirke Po Sloveniji razočaran, ker Adria Mobil ni niti približno izpolnila visokoletečih ciljev, je bil Boštjan Mervar presrečen na DP v Gabrju. Potem ko sta naslova v konkurenci profesionalcev in mlajših članov do 23 let osvojila Matej Mugerli in Domen Novak, so mu s Hrvaške sporočili, da je prvak postal Radoslav Rogina.

Skupno so torej v Adrii Mobilu na letošnjih DP osvojili šest naslovo v članski konkurenci – po tri v Sloveniji in na Hrvaškem. Med mlajšimi člani je bil pred tremi tedni najboljši v vožnji na čas David Per, na Hrvaškem pa v obeh konkurencah Bruno Maltar.

Na največji slovenski dirki vas ni bilo v konkurenci za vidnejše uvrstitev. Na DP ste doma pobrali vse naslove. Kako ste doživeli to nasprotje?

Povprečno dirkanje Po Sloveniji me je prizadelo. Naš favorit Rogina ni bil v tako dobro formi kot lani, ko je zmagal. Res pa je, da je bila konkurenca neprimerno močnejša. Realen doseg na slovenski pentlji je bila deseterica. Na DP smo izkoristili ves naš potencial. Dvojna zmaga v Gabrju je bila vrhunec nekaj zadnjih sezon. Navsezadnje smo po trinajstih letih spet osvojili najbolj prestižno domačo lovoriko.

Na štartu so bili z izjemo Špilaka vsi najboljši slovenski profesionalci. Je bilo težko voditi moštvo?

Naša taktika je bila, da ne dovolimo pobega brez našega kolesarja. To pomeni, da je moral biti – če je šla v beg trojica – zraven eden, dva, če je šla peterica, itn. Naši aduti so bili po vrsti Mugerli, Kristjan Fajt, Primož Roglič in Domen Novak.

Kapetani ponavadi ne gredo hitro v beg, kar je storil Mugerli.

Sprva me je bilo strah, da ne bo zdržal. Bolj ko se je dirka bližala koncu, bolj sem bil prepričan, da nam zmaga ne more uiti. Mugerli je bil namreč tako suveren. Povsem smo nadzorovali potek, saj je v ozadju Roglič pazil na Kristijana Korena in Grego Boleta, ki sta se mi zdela najmočnješa v zasledovalni skupini.

Na koncu se je za najnevarnejšega tekmeca izkazal Luka Mezgec.

Njegove možnosti so bile na tako zahtevni progi minimalne. Če bi Mugerli in Fajt navila ritem tri kroge pred ciljem, bi zagotovo ostal v ozadju.

Če je bila zmaga Mugerlija po vsem videnem pričakovana, pa je presenetil dovčerajšnji mladinec Domen Novak. Kako ste videli zmago »fanta z vasi« oziroma Dolenje vasi pri Otočcu?

Prav vsi kolesarji hvalijo njegovo nesebičnost. Kljub mladosti deluje izkušeno, kar se je videlo prav v Gabrju. Lani je bil mladinski prvak, letos je med najboljšimi med mlajšimi člani. Je med najbolj obetavnimi mladimi slovenskimi reprezentanti za gorske preizkušnje.

Adria Mobil je sicer močna ekipa, a vendarle omejena, ker nima izrazitega šprinterja. To se pozna tudi na vaših dirkah. Zmag je manj, kot bi jih lahko bilo?

Vso sezono dirkamo tako, kot smo na DP. V zgoščeni konkurenci smo zaradi specifične omejenosti moštva obsojeni na manjše število zmag. Ker nimamo tako velikega proračuna, smo usmerjeni na naše mlade kolesarje. Ob Peru in Novaku jih še nekaj zori.