Alarm pred odštevanjem do olimpijskega Ria

Damir Dugonjić in Tjaša Oder nadaljujeta priprave za SP v Barceloni. Danes začetek MEP.

Objavljeno
10. julij 2013 10.02
BRNIK
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Ljubljana – Julijski tekmovalni koledar med plavalci ponavadi prinaša vrh poletne sezone in tako se bo danes na Poljskem začelo mladinsko evropsko prvenstvo, nato pa v nedeljo, 27. t. m., še najodmevnejši dogodek v bazenu, 15. svetovno prvenstvo. Skupno bo slovenske barve na obeh tekmovanjih branilo 9 reprezentantov, kar je občutno manj kot v preteklosti.

Kot smo že pisali, navzočnost le dveh plavalcev na največji tekmi sezone, Damirja Dugonjića in Tjaše Oder, botruje alarmu, a tudi razgrnjeni realni podobi. Zadnja leta po odhodu uspešnega dvojca na vrhu reprezentance, direktorja Cirila Globočnika in selektorja Vlada Čermaka, so nato prinesla pretrese, spremembe in tudi izostanek načrtovanih uspehov. Zdaj pa je pred Miho Potočnikom, dolgoletnim trenerjem, a na svetovnem prvenstvu prvič v vlogi selektorja, izjemno zahtevna naloga nadaljevati nekoč zelo lepo začrtano zgodbo o slovenskem plavanju, v sodelovanju s posameznimi strokovnjaki pri nas pa čez dve leti za naslednje SP zagotoviti številčnejšo udeležbo. Že veliko tekmovanje poletne sezone v prihodnjem letu, EP v Berlinu, bo za ambiciozne selekcije na stari celini predstavljalo odskočno desko proti olimpijskemu Riu, cilj prihajajočih barcelonskih dni pa je, ko gre za slovensko četico dveh plavalcev, trenerja in selektorja, Dugonjićeva uvrstitev v finale in tam nato na 50 m prsno boj za kolajno ter kar najbolj spodoben nastop Odrove v najdaljši disciplini sporeda v bazenu, 1500 m prosto. Prijavljena je tudi na 400 in 800 m, v teh dneh pa skupaj z Dugonjićem vadi na domačih Ravnah. Delo obeh vodi Matija Medvešek, plavalkin trener Gorazd Podržavnik je ta čas na Poljskem, kjer se bo danes začelo mladinsko EP.

V Poznanu bo nastopilo 7 Slovencev – Tjaša Pintar, Nastja Govejšek, Gaja Natlačen, Kaja Sajovec, Iza Senčar, Peter John Stevens in Miha Bernat. Govejškova, reprezentantka iz velenjskega kluba, bo branila bron na 50 m prosto z lanskega MEP, tokrat bi lahko imela še več možnosti na 50 m delfin in 100 m prosto. Napovedi pri tekmovanjih mlajših starostnih razredov so sicer pogosto tvegane, saj se konkurenca iz leta v leto spreminja, a kot je dejal Jure Primožič, trener omenjene reprezentantke, bo letošnje tekmovanje na Poljskem zelo močno. »Pogled na štartne sezname razkriva moč mladinskega plavanja v Evropi. Tu je tudi Litovka Rita Meilutyte, senzacionalna olimpijska prvakinja iz Londona,« je omenil Primožič ter strnil prve vtise o tekmovanju v enem od poljskih plavalnih središč: »Razmere so naravnost imenitne. Tukaj imajo vrhunski objekt, tudi glede prevozov ali namestitve ni prav nikakršnih težav.«