Alen Šket iz ACH Volleyja v Caso Modeno

Za slovenskega reprezentančnega korektorja bo to prva klubska izkušnja v tujini.

Objavljeno
20. maj 2013 14.53
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Ljubljana – Potem ko sta dva odbojkarska reprezentanta, ki sta v pretekli sezoni služila kruh v italijanski »serie A«, že zamenjala delodajalca in odšla na Poljsko (bloker Alen Pajenk iz Macerate v Jastrzebski) oziroma v Turčijo (sprejemalec Tine Urnaut iz Vibo Valentie v Arkas), je že jasno, da bo imelo elitno italijansko tekmovanje tudi v prihodnje slovenski pridih.

Prestop Klemna Čebulja iz razpadlega Altotevereja San Giustina, kjer je igral kot posojeni član ACH Volleyja, k Ravenni resda še ni potrjen, je pa zato postalo uradno, da bo korektor Alen Šket ljubljanski dres zamenjal za Modeninega, kjer bo – kot že prvo polovico pretekle sezone pri slovenskih prvakih – soigralec mladega srbskega bisera Uroša Kovačevića.

Casa Modena je bila nazadnje petouvrščeno moštvo »serie A«, v četrtfinalu DP pa je morala priznati premoč Cuneu. Potem ko je takoj po odprtju tržnice izgubila najučinkovitejšega igralca »serie A«, Latvijca Gundarsa Celitansa, ki se je preselil (oz. vrnil) v Turčijo, tokrat k BBSK Istanbulu, je iskala rešitev za zapolnitev vrzeli na korektorskem položaju in Alen Šket, ki je že lep čas napovedoval, da je vendarle napočil pravi trenutek za odhod v tujino, je bil optimalna rešitev. Z novim delodajalcem je podpisal dveletno pogodbo, v igralskem kadru pa ne bo edini Slovenec, če bo zvestobo klubu, v katerem si kruh služi že štiri sezone, podaljšal tudi 34-letni zamejski libero Loris Manià.

Alen Šket je 25-letni in 204 cm visoki korektor iz Slovenske Bistrice, ki je kariero začel pri domačem Svitu, od koder ga je po štirih sezonah pot za dve leti vodila k Mariboru, od tam pa k ACH Volleyju, ki mu je ostal zvest kar pet sezon in se z njim po petkrat veselil domačega ligaškega in pokalnega naslova, trikrat pa interligaške lovorike. V pravkar končani sezoni se je na korektorskem položaju uspešno izmenjeval s Francozom Moryjem Sidibéjem, na finalnem turnirju interlige je bil denimo daleč najučinkovitejši igralec po številu točk na niz (4,80). V tem času je zamenjal šest trenerjev, od tega štiri tuje (Mirsad Imširović, Zoran Nikolić, Glenn Hoag, Igor Kolaković) in dva domača (Teo Pajnik in Luka Slabe). Ob tem je postal tudi nepogrešljivi član izbrane vrste, nazadnje je v prijateljski tekmi velikim Nemcem nasul kar 26 točk.

Zanimivo pa je, da se je Modena istočasno okrepila še z enim korektorjem – domačim asom Giuliom Sabbijem iz Castellane Grotte (23 let, 201 cm), ki je bil v pretekli sezoni tretji najučinkovitejši igralec rednega dela »serie A«. Doslej znana novinca v moštvu, ki ga bo še naprej treniral Angelo Lorenzetti, sta še blokerja, Srb Novica Bjelica (prej Fenerbahče) in domači up Thomas Beretta (A2-ligaš Monza), medtem ko si bodo nove delodajalce ob Celitansu poiskali še blokerja Cosimo Marco Piscopo in Čeh Jakub Vesely ter francoski sprejemalec Guillaume Quesque, vsi dvometraši.

Kdo bo Alena Šketa zamenjal pri ACH Volleyju, seveda še ni znano, špekulira pa se o dosedanjem korektorju Maribora Mateju Mihajloviču, ki se je znašel tudi na širšem reprezentančnem spisku selektorja Luke Slabeta.