Alpski smučarji z več paralelnimi tekmami, tudi na velikih tekmovanjih

Fis razmišlja o tekmah v mestih, kot so München, Stockholm ali Oslo, želja pa ostaja tekma tudi v Severni Ameriki.

Objavljeno
21. oktober 2016 19.50
tlo*st.Moritz
A. V., STA
A. V., STA
Sölden - Mednarodna smučarska zveza (Fis) je na današnjem zasedanju Forum Alpinum pred začetkom nove sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju razkrila smernice, po katerih se bo tekmovanje gibalo v prihodnosti. Med bolj zanimivimi poudarki so paralelne tekme, ki jih bo v prihodnje več, prizadevali si jih bodo uvrstiti tudi na velika tekmovanja."Naš cilj je, da bi takšne tekme izvajali tudi na velikih tekmovanjih, kot so svetovna prvenstva in olimpijske igre," je v Söldnu dejal vodja moškega dela svetovnega pokala Markus Waldner.

S preusmeritvijo na več takšnih tekem bodo pri krovni smučarski zvezi ustregli željam mlajših aktivnih udeležencev. "Tekmovalci nove generacije imajo radi takšen sistem. Napeto je od začetka do konca. Tekma v Alta Badii nas je vse navdušila," je Waldner spomnil na zelo uspešno izvedbo paralelne tekme v tem znanem središču decembra 2015.

Z njim se je strinjal tudi kolega pri ženskem delu svetovnega pokala, Atle Skaardal, ki vidi prihodnost predvsem v slalomskih paralelnih tekmah v velikih mestih. "Način tekmovanja je hitro razumljiv, neposredni boji med tekmovalci pa so zelo zanimivi tudi za gledalce. In tudi smučarji počasi ugotavljajo, da je sistem dober," pravi Norvežan.

Fis razmišlja o tekmah v večjih mestih, kot so München, Stockholm ali Oslo, želja pa ostaja podobna tekma tudi v Severni Ameriki.

V prihajajoči sezoni se bodo 19. decembra smučarji na paralelni tekmi merili na veleslalomu v Alta Badii, 31. januarja naslednje leto pa bosta tako moška kot ženska slalomska tekma v Stockholmu. Na finalu svetovnega pokala v Aspnu bodo izvedli ekipo paralelno tekmo, ki jo načrtujejo tudi na SP februarja v St. Moritzu.

Pred začetkom nove sezone so v krovni zvezi poskrbeli še za dve novosti. V smuku bodo lahko dirkači najboljše deseterice zdaj izbirali startne številke od 1 do 19, s čimer želijo za dalj časa pritegniti gledalce pred televizijskimi sprejemniki. Poskusno pa bodo uvedli tudi smučarske čevlje s posebnimi, 60 gramov težkimi oddajniki, ki bodo posredovali podatke o hitrosti in obremenitvah smučarjev v hitrih disciplinah.