Ambicij ne skrivajo, a je vprašajev veliko

Dvojni četverec pred jutrišnjim začetkom SP na Nizozemskem še popravil zavesljaj.

Objavljeno
22. avgust 2014 15.39
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport

Amsterdam – Razmeroma hladno vreme na prizorišču veslaškega svetovnega prvenstva, ki se bo jutri začelo s predtekmovanji, je pri Slovencih terjalo dodatno pazljivost, da v že tako maloštevilčni reprezentanci zaradi prehlada ne bi na bregu ostal še kakšen čoln. Zgodnji prihod na Nizozemsko so dobro izkoristili, dvojni četverec pa je v zadnjih dneh še popravil zavesljaj, s katerim želi vsaj do finala A.

Da bi se povsem prilagodili na progo in razmere, so na SP odpotovali že v začetku tedna, kar se je izkazalo za dobro potezo, saj je gneča v zadnjih dneh res velika in terja prilagodljivost pri treningih. Še kakšnega dne več se sicer ne bi branil nihče, saj zlasti člani dvojnega četverca čutijo, da jim čoln vse bolje teče, pri čemer je bilo v ospredju ves čas dvigovanje hitrosti po količinsko napornem zadnjem obdobju, ki so ga pred odhodom preživeli na Bohinjskem jezeru. Cilji so jasni: želja sta dve uvrstitvi v finale A, kar bi bil že korak naprej od lanskega SP, ko med šesterico ni bilo nobenega slovenskega čolna.

»Od štirih posadk na finale merimo z dvojnim četvercem in lahkim enojcem. Drugi dve posadki ne zmoreta tega dometa in bil bi zadovoljen, če bi kandidirali za finale B. Napredoval je lahki skifist Rajko Hrvat, Matej Rojec ima kot skifist dvojno funkcijo, saj je tudi rezerva za dvojni četverec, dvojec brez krmarja pa je na nekaterih treningih prav tako pokazal napredek,« je bil jasen selektor Miloš Janša, včeraj pa so slovenski čolni opravili še simulacijo tekme na kilometrski razdalji, saj zlasti največja posadka letos v tej zasedbi sploh še ni nastopila, kar prednjo postavlja dodatna vprašanja.

»Realno bi morali z Luko Špikom nadgraditi zgodbo iz Luzerna. Kako se bo v resnici odvilo, pa bomo videli. Manjka nam kakšna skupna tekma, saj ne vemo, kako se bomo odzvali na Špikova povelja,« je razmišljal drugi najbolj izkušen član Gašper Fistravec, potem ko Špik letos sprva sploh ni bil načrtovan za nastop v četvercu, prav tako je imel Janša pomladi pomisleke o nadarjenih, 20-letnem Jerneju Markovcu in 22-letnem Gregi Domanjku, ker naj bi junija iz ZDA prišla v povsem drugem ritmu. Na koncu pa je čoln, od katerega si največ obeta, sestavil prav iz omenjene trojice.

»Sprva se je bilo res težko prilagoditi nazaj na slovenski sistem, a dvojni četverec je približno tako hiter kot osmerec, v katerem veslam v ZDA, pa je to olajšalo vse skupaj. Tudi tehnično sva z Jernejem v tem času prišla do stopnje, na kateri sva bila ob odhodu,« je pojasnil Domanjko, a najboljši sezonski dosežek ima vendarle veslač z Obale Rajko Hrvat v neolimpijski disciplini lahkih enojcev, saj se je na finalu svetovnega pokala uvrstil v finale, njegov trener pa je še skozi ves minuli teden načrtoval vzpon forme za uresničitev želenega finala tudi na svetovnem prvenstvu. Rojec pač v skifu niti sam ne pričakuje ničesar, saj so ga vanj premestili po Špikovi selitvi v četverca, dvojec brez krmarja Janez in Aleš Zupan pa tudi ni med kandidati za vidnejšo uvrstitev v svetovni eliti.