Američani brez Michaela Phelpsa, a z Missy Franklin

Na plavalnem SP v Barceloni bodo želeli Američani, kljub odhodu Michaela Phelpsa, potrditi status prve svetovne velesile.

Objavljeno
25. julij 2013 17.03
ap APTOPIX US Swim Trials
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Barcelona - V Barceloni se v nedeljo začenja plavalni del svetovnega prvenstva v vodnih športih. Američani na prvenstvo prihajajo s pomlajeno reprezentanco, a kljub temu želijo ohraniti vodilni položaj v svetovnem plavanju. Po odhodu Michaela Phelpsa je nosilno vlogo v reprezentanci prevzela 18-letna Missy Franklin.

Franklinova na prvenstvo prihaja z najboljšima izidoma sezone na 100 in 200 m hrbtno, ki ju je dosegla na junijskih ameriških kvalifikacijah. Zmagala je tudi na 100 in 200 m prosto, kar jo uvršča v ožji krog favoritinj za naslov svetovne prvakinje.

Na prvenstvu bo nastopil tudi olimpijski zmagovalec Ryan Lochte, ki je na ameriških kvalifikacijah zmagal na 200 m prosto, hrbtno in mešano. Po olimpijskih igrah v Londonu je Lochte popustil pri treningu in svoj čas posvetil drugim stvarem, tudi lastnemu resničnostnem šovu. Zanj to SP predstavlja le vmesno postajo na poti do OI 2016 v Riu de Janeiru.

Direktor ameriške reprezentance Frank Busch kljub pomlajeni zasedbi in odsotnosti Phelpsa pravi, da bodo člani njegove izbrane vrste v Barceloni zelo konkurenčni. Trener moškega dela reprezentance Bob Bowman dodaja: »ZDA ostajajo reprezentanca, ki jo bo potrebno premagati za najvišja mesta. Nimamo Michaela, a smo še vedno odlični.«

Za Avstralce so bile lanske olimpijske igre razočaranje, zato se v Barceloni želijo dokazati in popraviti ugled. Prvo ime plavalne ekipe je James Magnussen, ki brani naslov svetovnega prvaka in na prvenstvo prihaja z najboljšim časom sezone na 100 m prosto. »Trudim se biti sproščen in skromen. Ne želim se trkati po prsih in biti nad ostalimi člani reprezentance,« je povedal Magnussen, ki je londonski olimpijski naslov izgubil le za stotinko. Iz Avstralije prihaja tudi prvi favorit v »slovenski« disciplini 50 m prsno, saj ima najboljši letošnji izid na svetu Christian Sprenger.

V južnoafriški plavalni reprezentanci so imeli po izgubi glavnega sponzorja težave s pridobitvijo denarja za udeležbo na svetovnem prvenstvu. S pomočjo Fine in domače olimpijske zveze so zbrali potreben denar in zdaj svoje upe polagajo na dobitnika zlatih odličij iz Londona, Chada le Closa in Camerona van der Burgha, ki je v boju za olimpijsko zlato premagal Michaela Phelpsa in zato pričakuje nekoliko več pritiska. Tako kot Američani tudi južnoafriška reprezentanca v Barcelono prihaja s pomlajeno ekipo, ki meri na olimpijado v Riu de Janeiru.