Ameriški nogometaši protestirajo proti Trumpu

Nogometaši lige NFL so v znak protesta med predvajanjem himne pokleknili ali med seboj prekrižali roke.

Objavljeno
25. september 2017 13.09
FOOTBALL-NFL-WAS-OAK/
K. M.
K. M.

Potem ko je ameriški predsednik Donald Trump na enem izmed shodov v svojem nagovoru dejal, da bi morala profesionalna liga v ameriškem nogometu NFL odpustiti vse igralce, ki med igranjem ameriške himne protestirajo, so se protesti nogometašev še okrepili.

Vseh 30 ekip lige NFL, ki so včeraj stopile na zelenico, je jasno pokazalo nestrinjanje s Trumpovimi izjavami. Nekateri nogometaši so med predvajanjem himne klečali, drugi so med sabo prekrižali roke.

Tudi pred začetkom tekme med ekipama Baltimore Ravens in Jacksonville Jaguars, ki je bila odigrana na angleškem stadionu Wembley, je več kot 20 nogometašev in članov strokovnega štaba pokleknilo na eno koleno ali prekrižalo roke. Po poročanju BBC je bil med njimi tudi lastnik Jaguarsov Shad Khan, ki je lani z milijonom dolarjev podprl predsedniško kampanjo Donalda Trumpa. Svoje igralce so podprli tudi lastniki ostalih klubov in vodstvo NFL.

Lastnik Patriotsov Robert Kraft, ki je znan kot velik podpornik Trumpa, je dejal, da je razočaran nad besedami ameriškega predsednika ter da ponosno podpira svoje nogometaše in njihov način protestiranja. »Nič ne združuje državljanov bolj kot šport in na žalost jih nič ne razdružuje bolj kot politika. Naši politični voditelji bi se lahko od športnikov veliko naučili, še posebej to, da morajo delovati kot ekipa, ki zasleduje skupen cilj,« je še zapisal Kraft.

Tri ekipe - Pittsburgh Steelers, Seattle Seahawks in Tennessee Titans - so na včerajšnjih tekmah med predvajanjem himne ostale kar v slačilnici, poroča BBC. »Odločili smo se, da kot ekipa ne bomo poslušali himne na terenu. Ne podpiramo krivic, ki se dogajajo temnopoltim prebivalcem te države. Iz ljubezni do države smo stopili skupaj, da ubranimo naše osnovne svoboščine,« so razloge za to potezo pojasnili Seahawksi.


Virgil Green, nogometaš ekipe Denver Broncos, je med predvajanjem ameriške himne držal v zraku stisnjeno pest. Foto: Brett Carlsen/Getty Images/AFP

S klečanjem na enem kolenu je v lanski sezoni začel takratni podajalec nogometnega moštva San Francisco 49ers Colin Kaepernick in s tem protestiral proti nasilju policije nad temnopoltimi Američani. Trump je s svojimi izjavami v petek sprožil še več sočutja za upornega Kaepernicka, ki je letos ostal brez ekipe, obenem pa izzval kritike lastnikov klubov lige in vodstva NFL.

Trump je namreč nogometaše, ki na ta način izražajo protest, imenoval za »pasje sinove«, ki bi jih bilo treba odpustiti, saj po njegovem mnenju kažejo nespoštovanje do vojakov, reševalcev in države. Trump desničarskih skrajnežev in neonacistov nikoli ni tako ozmerjal, kot je športnike, ki protestirajo ob himni, opažajo ameriški analitiki.

Kasneje je Trump z objavo na twitterju razjezil še zvezdnike košarkarske lige NBA. Aktualnim prvakom Golden State Warriorsom, ki so že takoj po osvojeni lovoriki omenjali možnost bojkota tradicionalnega letnega sprejema prvakov v Beli hiši, je sporočil, da umika svoje povabilo v Belo hišo.

V bran aktualnim prvakom in njihovemu zvezdniku Stephenu Curryu je stopil legendarni LeBron James, ki je na twitterju Trumpa označil za klošarja in zapisal: »Obisk Bele hiše je bila čast, dokler se nisi pojavil ti«.

Video: ABC News