»Ammann« je Prevca stal stopničk

Smučarski skoki: Peter Prevc četrti tudi na tekmi poletne velike nagrade v Einsiedelnu.

Objavljeno
07. avgust 2016 23.16
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Einsiedeln – Potem ko je nemški smučarski skakalec Andreas Wellinger pred tednom dni v Hinterzartnu izkoristil prednost domačega terena in zmago pred nosom speljal Macieju Kotu, je 25-letni Poljak v Einsiedelnu znova skočil na vrh in se še utrdil v vodstvu točkovanja velike nagrade FIS. Najboljši Slovenec je bil spet Peter Prevc, ki je drugič zapored pristal na nehvaležnem 4. mestu.

Skakalec kranjskega Triglava je v uvodni seriji s 116,5 metra skočil najdlje med vsemi, zavoljo pristanka brez telemarka (sam se je pošalil, da je naredil »ammanna«) pa je prejel nižje ocene za slog (trikrat 16,0 in dvakrat 16,5), zaradi česar je po prvem »polčasu« držal »šele« 5. mesto. Toda razlike pri vrhu so bile izjemno majhne; malce je odskočil le Kot (115 m), ki je imel 3,2 točke naskoka pred drugouvrščenim rojakom Kamilom Stochom (112,5 m), čigar prednost pred Prevcem je, denimo, znašala vsega šest desetink.

V finalu je bil sicer slovenski as poldrugi meter krajši, vendar slogovno lepši, tako da je za drugi nastop prejel boljšo oceno kot za prvega. Tako je zlahka odbil napad Poljaka Dawida Kubackega (113 m in 114 m) ter še pridobil eno mesto, potem ko se Norvežanu Halvorju Egnerju Granerudu (113 m in 110,5 m) finalni poskus ni posrečil najbolje. Višje pa Prevc ni mogel, kajti najboljši trije iz uvodne serije – Kot (118 m) in Stoch (117,5 m) ter Avstrijec Michael Hayböck (113 m in 116,5 m) – so v resda malce boljših razmerah stopnjevali svoje nastope in ubranili položaje iz prvega »polčasa«.

»Čedalje bolj sem zadovoljen s svojimi predstavami v letošnjem poletju, na takšni ravni že dolgo nisem skakal,« je omenil Kot in glede preizkušnje v Einsiedelnu dejal: »To je bila vrhunska tekma. Ker so tudi Kamil, Michael in Peter skakali odlično, je bilo vse prej kot lahko zmagati,« je priznal 25-letni Poljak, čigar podvig, že tretji v tej veliki nagradi FIS, so dopolnili njegovi rojaki Stoch (2.), Kubacki (5.) in Klemens Muranka (6.).

Kolikor skakalcev so imeli Poljaki med elitno šesterico, je bilo Slovencev v finalu; ob Prevcu, ki je v skupnem seštevku ostal na 6. mestu, so si točke priskakali še Jurij Tepeš (108,5 m in 108 m/19.), Nejc Dežman (109,5 m in 107,5 m/25.) in Robert Kranjec (110 m in 106 m/27.), ki je v točkovanju zdrsnil iz deseterice – na 12. mesto. Glavni trener naše reprezentance Goran Janus je bil zadovoljen: »Toliko skakalcev v Einsiedelnu še nismo imeli med trideseterico.«