Anand in Carlsen remizirala v prvi partiji

Indijec Viswanathan Anand in Norvežan Magnus Carlsen sta prvo partijo za naslov sv. prvaka v šahu končala brez zmagovalca.

Objavljeno
09. november 2013 14.22
CHESS-WORLD-IND-NOR
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Chennai - Indijski branilec naslova šahovskega prvaka Viswanathan Anand in njegov norveški izzivalec Magnus Carlsen sta danes odigrala prvo partijo za naslov svetovnega prvaka, ki se je po 16 potezah končala z remijem.

Anand je imel v prvi partiji črne figure in je svojega nasprotnika po trikratnem ponavljanju položaja prisilil k remiju: »Zelo sem zadovoljen, da sem razmeroma zlahka s črnimi figurami prišel do remija. A pred nama je še dolga pot in zelo težko je predvidevati, kaj vse se bo zgodilo v naslednjih enajstih partijah,« je dejal Anand.

Dobre volje je bil tudi Carlsen, čeprav je zapravil prednost belih figur: »V preteklosti sem znal odigrati nekaj prav sramotnih remijev z belimi figurami, tako da je bilo to danes povsem zadovoljivo. Za zdaj si nisem naredil še nobene škode,« je povedal izzivalec.

Druga partija bo potekala jutri, medtem ko bo zadnja, dvanajsta partija v torek, 26. novembra. V primeru neodločenega izida pa so 28. novembra predvidene dodatne partije po pospešenem tempu.

Skupni nagradni sklad znaša 2,24 milijona ameriških dolarjev, od katerega bo 60 odstotkov prejel zmagovalec.