Andreja Leški je nova svetovna podprvakinja

Judoistka Bežigrada se je na svetovnem prvenstvu v Budimpešti izkazala s srebrno kolajno v kategoriji do 63 kilogramov.
Fotografija: Andreja Leški si je takole zaploskala za nov izjemen uspeh. FOTO: Emanuele Di Feliciantonio/IJF
Odpri galerijo
Andreja Leški si je takole zaploskala za nov izjemen uspeh. FOTO: Emanuele Di Feliciantonio/IJF

Slovenska judoistka Andreja Leški je dosegla nov izjemen uspeh. Na svetovnem prvenstvu v Budimpešti se je uvrstila v finale kategorije do 63 kilogramov, v katerem je morala nato priznati premoč francoski šampionki Clarisse Agbegnenou.

Judoistka Bežigrada je bila v uvodnem krogu prosta, v drugem pa je že po osemnajstih sekundah z iponom izločila Sandrine Billiet z Zelenoortskih otokov, v osmini finala pa je potrebovala skoraj deset minut, da je strla odpor Britanke Lucy Renshall, ki je prejela še tretjo kazen. V četrtfinalu je Leškijeva z iponom premagala še Brazilko Ketleyn Quadros.

V polfinalu se je 24-letna Koprčanka spoprijela z Venezuelko Anriquelis Barrios in zmagala z metom za vazari. V velikem finalu je nato nudila dostojen odpor favorizirani Clarisse Agbegnenou, ki se ji je slabo minuto pred koncem dvoboja posrečil protinapad za met za vazari, uspešno akcijo pa je podaljšala v končni prijem. Francoska zvezdnica se je tako veselila že petega naslova svetovne prvakinje, Leškijeva pa druge kolajne na velikem članskem tekmovanju, potem ko se je sredi aprila na evropskem prvenstvu v Lizboni izkazala s tretjim mestom.

Andreja Leški (desno) je v finalu nudila dostojen odpor favorizirani Francozinji Clarisse Agbegnenou. FOTO: Attila Kisbenedek/AFP
Andreja Leški (desno) je v finalu nudila dostojen odpor favorizirani Francozinji Clarisse Agbegnenou. FOTO: Attila Kisbenedek/AFP


»To je moja prva kolajna na članskih svetovnih prvenstvih in takoj srebrna! Občutkov ne znam čisto opisati, sem zelo srečna in za zdaj še nisem povsem razumela, kaj se dogaja in kaj sem dosegla. Sem zelo ponosna in vesela, obenem pa hvaležna vsem, ki mi stojijo ob strani in me podpirajo,« po največjem uspehu doslej ni skrivala navdušenja Leškijeva.



Na blazine sredi dvorane Laszla Pappa se je danes pod slovensko zastavo boril tudi Alen Vučina (do 81 kg), ki pa je že v uvodnem krogu z iponom klonil pred Turkom Muhammedom Kocem.

Na svetovnem prvenstvu v Budimpešti sicer moči meri kar 664 judoistov in judoistk iz 118 držav.

Preberite še:

Komentarji: