Anja Osterman deveta na EP

Slovenska kajakašica je na EP v šprintu na mirnih vodah na Češkem v finalu A na 1000 m obtičala povsem v ozadju.

Objavljeno
02. maj 2015 14.56
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Račice - Kajakaši in kanuisti šprinterji na mirnih vodah se te dni merijo ne evropskem prvenstvu v Račicah na Češkem, včeraj, ko so bili na sporedu predtekmovanja in polfinali, pa se je v slovenskem taboru najbolj izkazala kajakašica v enosedu Anja Osterman, ki se je skozi polfinalno sito prebila v finale na 1000-metrski razdalji. V njem je danes dala vse od sebe, vseeno pa ni prehitela nobene tekmice in je končala na devetem mestu. Za zmagovalko, Nemko Franzisko Weber, je zaostala 13 sekund.

»Na štartu je bilo nekaj odličnih tekmovalk, današnji dan pa je bil zelo dolg in naporen, kar sem občutila v finalu. Kajak mi nikakor ni stekel, primanjkovalo mi je tudi moči. Vendar je končno deveto mesto na članskem evropskem prvenstvu odlično in sem zadovoljna. Še posebno sem navdušena nad to uvrstitvijo zato, ker 1000-metrske razdalje ne treniram. Pred odhodom v Račice sem le en trening posvetila tej razdalji. V prihodnje bom nekaj več treninga namenila še 1000 metrom, da bo šlo naslednjič še boljše. Tekmovalni pogoji so bili sicer dobri, saj smo imeli sonce, voda pa je bila mirna. Polfinale na 200 metrov pa je bilo res neprijetno. Ni se slišalo startnega signala, le startni blok se je nenadoma spustil in presenetil tekmovalke. Jutri me čakata še dva nastopa v finalih B. Upam, da mi je ostalo še nekaj moči,« je po nastopu povedala Ostermanova.

Zakrajšek petnajsti

Jošt Zakrajšek je po včerajšnji smoli nastopil v finalu B kajakašev enosedov na daljši razdalji, v njem zasedel šesto mesto (za najhitrejšim Čehom Josefom Dostalom je zaostal dve sekundi in četrt), skupaj pa je pristal na robu petnajsterice.

»Danes ni bilo nič posebnega. Čutil sem, da sem daleč od tega, kar zmorem, ker kljub zmernemu tempu nisem mogel narediti veliko. Tekmo sem poskušal opraviti z optimalno porabo moči in z mislijo na jutri. Kot sem rekel pred začetkom prvenstva me zanimajo le finala in po tem kaj višje. 15. mest imam že dovolj in mi ne prinašajo zadovoljstva. Ko se mi je pojavil herpes in so se mi začela mašiti ušesa, sem si moral priznati, da nisem popolnoma zdrav. To sem seveda občutil tudi med tekmovanjem, ko po tristo metrih nisem imel več dovolj energije, da bi sledil ostalim tekmovalcem. Herpes se mi običajno pojavi, ko se mi začne imunski sistem počasi postavljati na noge, tako da upam, da bo počitek danes in jutri dopoldne dovolj, da bom lahko prikazal kaj boljšega. Na EP ni eksotičnih težav, zato se mora za vrhunski rezultat poklopiti vse, od forme, zdravja, počutja, hrane in logistike okoli tekmovanja,« je povedal Zakrajšek.

Danes je tekmoval še parakajakaš Dejan Fabčič (KL2) in na 200 metrov osvojil peto mesto.