Anji Klinar injekcije ne bi več pomagale

Rama plavalke Anje Klinar, ki se je odpovedala nastopu na SP, nujno potrebuje počitek.

Objavljeno
04. julij 2013 10.52
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Radovljica – Kdor bi se hitro ozrl h kratkemu seznamu slovenskih udeležencev za letošnje svetovno prvenstvo v plavanju, bi se ga hitro lotil pesimizem. Slovenija v vseh letih samostojnosti še ni imela tako malo adutov za SP, a takšna je realna bera selekcije zadnjih let. Povrhu se je še poškodovala Anja Klinar, pred novim selektorjem Miho Potočnikom pa so tako zahtevne naloge.

Tri tedne pred odhodom v Barcelono, kjer bodo po natanko desetih letih spet gostili svetovno prvenstvo v plavanju, je jasno, da bosta v bazenu na olimpijskem Montjuicu slovenske barve branila le Korošca Damir Dugonjić in Tjaša Oder. Anja Klinar, ta čas nesporno vodilna slovenska plavalka, pa je, kot smo poročali v Delu že prejšnji teden, morala odpovedati nastop zaradi poškodbe rame. Njen dolgoletni trener, zdaj tudi reprezentančni selektor, Miha Potočnik, je prikimal takšni odločitvi in to pot nikakor ni šlo za različne poglede med akterjema iz radovljiškega kluba, med katerima je sicer vsaj v javnosti najhuje počilo pred dvema letoma na prvenstvu v Šanghaju. A bojni sekiri sta nato po vrnitvi s Kitajske zakopala in odtlej zgodbo spet vrnila na uspešna pota.

Njun projekt prihajajočega poletja je bil namenjen napadu na finale svetovnega prvenstva, najpomembnejšega plavalnega dogodka po lanskih olimpijskih igrah. Tudi bežni spremljevalci tekmovalnega utripa v bazenih so kajpak nazadnje pozorneje spremljali reprezentantko iz radovljiškega kluba, saj se je na sredozemskih igrah izkazala s petimi kolajnami. In četudi se kot izkušena športnica dodobra zaveda neprimerljivosti konkurence na igrah Sredozemlja ter največjem plavalnem tekmovanju, bi ji že za samozavest pred Barcelono zelo dobro dela zadnja bera iz Turčije. Toda kolajne si je priplavala ob krepki dozi protibolečinskih injekcij in tablet, poškodba rame je neusmiljena.

»Pravzaprav se hude bolečine v rami nikakor ne morem znebiti že od februarja. Sleherni novi napor pospeši težave,« nam je omenila Jeseničanka, njeni odločitvi o poletju brez svetovnega prvenstva pa ni oporekal niti trener Potočnik: »Spoštujem Anjino ambicioznost. Seveda bi lahko šla v Barcelono, si spet pomagala s protibolečinskimi sredstvi, a za kaj več od 15. ali 17. mesta ne bi bila sposobna, takšen učinek pa je nižji od želenega cilja. Zato je zdaj res napočil čas za počitek, okrevanje in nato priprave na nove izzive.« Že dolgo je znano, da bi rama naše najboljše plavalke potrebovala vsaj dva do tri tedne strogega počitka, šele po tem bi se umirjeno in zbrano kazalo lotiti treninga. Najpomembnejše tekmovanje prihodnjega leta bo za Klinarjevo evropsko prvenstvo v Berlinu, še prej jo predvidoma čaka izziv tradicionalno decembrsko tekmovanje stare celine v 25-metrskem bazenu.

Potočniku je kajpak žal barcelonske odsotnosti naše dolgoletne reprezentantke, resne kandidatke predvsem za odmeven nastop na 400 m mešano. Razočaran pa je nad nekaterimi drugimi plavalci, ki niso uresničili načrtov o normah. Na prvenstvu svetovne elite je tako pričakoval tudi Roberta Žbogarja, Tanjo Šmid, Tjašo Vozel, a na letalu za katalonsko metropolo bosta očitno le Damir Dugonjić in Tjaša Oder, oba Fužinarjeva plavalca. V letih samostojnosti je imela Slovenija doslej najmanj plavalcev na SP 1994. V rimskem bazenu so takrat nastopili Jure Bučar, Igor Majcen in Alenka Kejžar.