Anže Berčič do premierne zmage v svetovnem pokalu

Na tekmi svetovnega pokala slaloma na divjih vodah v Seu d'Urgellu je Anže Berčič zmagal med kanuisti.

Objavljeno
06. julij 2013 15.25
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Seu d'Urgell - Slovenski kanuist Anže Berčič je prišel do premierne zmage na tekmah svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah. V finalu v Seu d'Urgellu je bil za 1,29 sekunde hitrejši od Španca Anderja Eloseguija, tretjeuvrščeni Nemec Sideris Tasiadis pa je zaostal že za 2,25 sekunde.

Berčič je dobro formo pokazal že v polfinalu, ko se je v finale prebil s četrtim časom, v finalu pa se je edini spustil pod mejo 100 sekund in se veselil prve zmage v svetovnem pokalu. Doslej je bil njegov največji uspeh v posamični članski konkurenci lansko drugo mesto iz Bratislave.

»Res sem vesel, da se je tako izteklo. Ti trije tedni po svetovnih pokalih so bili kar dolgi, vožnje so bile dobre, ampak se mi nikoli ni izšlo za finale ali kaj več. Tukaj pa sem bil zelo vesel, da sem prišel v finale in v finalu odveslal umirjeno, z nekaj manjšimi napakami, in da sem zmagal. Res fenomenalno!« je po zmagi povedal Berčič.

Finale je začel počasneje, v drugem delu pa nadoknadil zamudo in postavil čas, ki ga ni nihče izboljšal. »Nisem vedel, koliko sem hiter. Na začetku sem šel malce čez skale, zato verjetno zaostanek v prvem delu proge, v spodnjem delu pa sem napadel, kolikor se je dalo, reševal sem stvari in se je dobro izteklo za dober čas. Nisem si pa mislil, da bo dovolj za zmago. Mi je pa to prizorišče zelo všeč, zelo dobro veslam tukaj in končno se mi je izšlo za zmago. Lani sem bil v Bratislavi drugi, tokrat pa vendarle zmaga in sem zelo vesel,« je še povedal Berčič.

Po polfinalu je še bolje kazalo Benjaminu Savšku, ki je bil celo najhitrejši med polfinalisti, a mu v finalu čoln ni tako stekel, tako da je končal na osmem mestu, kar je ponovitev dosežka s prejšnje tekme v Augsburgu. Tretji slovenski kanuist Luka Božič je s 17. časom izpadel v polfinalu.

V finalu kajakašev je slovensko čast branil Martin Albreht, ki se je med finaliste prebil s sedmim časom polfinala, v finalu pa je izpustil vratca in končal na devetem mestu. Manj uspeha so imeli Peter Kauzer, ki je bil z dvema dotikoma 20., Janoš Peterlin, ki je bil 23., in Jure Meglič, ki je ob desetih kazenskih sekundah tekmovanje končal na 36. mestu. Zmagal je Čeh Vavrinec Hradilek pred Špancem Samuelom Hernanzom in Italijanom Danielejem Molmentijem.

Pri kanuistkah je slavila Avstralka Jessica Fox pred Francozinjo Caroline Loir in Čehinjo Katerino Hoškovo.

Popoldne bodo na sporedu še ekipne tekme kajakašev, kanuistov in kanuistk.