Arabski napad

Georg Mohr o pomembnosti SP v Mariboru.

Objavljeno
21. februar 2012 14.56
Georg Mohr
Georg Mohr

Letošnje svetovno mladinsko prvenstvo (novembra v Mariboru) zaključuje daljše obdobje velikih prvenstev pod okriljem FIDE. Po Mariboru namreč nič več ne bo, kot je bilo, saj so se pri FIDE odločili za revolucionarne spremembe.

Leta 2013 bo prvenstvo v Združenih arabskih emiratih, natančneje v puščavskem športnem središču Al Ainu. Lokalni šejki so – veseli, ker bo prvenstvo prvič v arabskem svetu – »ponoreli« in zagotovili brezplačno namestitev za nekaj tisoč prijavljenih. Fantazija, ki si jo lahko privoščijo le šejki: večmilijonski vložek se jim nikdar ne bo povrnil. Ker je udeležba na SP praktično odprta, je obstajala realna bojazen, da bo Arabcem zmanjkalo postelj – tudi oni niso vsemogoči in v Al Ainu zmorejo gostiti največ sedem tisoč ljudi.

Kako torej rešiti zaplet? Preprosto: prijave na prvenstvo so povezali z letošnjimi – na prvenstvu bodo proste postelje ponujali v razmerju s prijavami na mariborsko prvenstvo. Če bo v Maribor prišlo »le« 50 Indijcev, jih v ZAE ne more priti 500. Podobno naj bi veljalo za vse države. Usluga Mariboru? Zagotovo! Še pomembnejša sprememba bo sledila leto pozneje, ko naj bi FIDE velika prvenstva razdelila na dve skupini: prvenstva za otroke od 8. do 12. leta in prvenstva za tiste od 14. do 18. leta. Gre za politiko: več, kot je prvenstev, lažje ustrežeš prirediteljem (za šahovska prvenstva ti stojijo v vrsti) in potencialnim volivcem. Čemu se smemo nadejati v Sloveniji? Povprečno 120 udeležencem v vsaki od 12 kategorij. Če »udari« želja po arabskih silvestrskih nočeh (prvenstvo naj bi bilo v novoletnem času), pa bi lahko videli tudi rekord. Ki bo preživel le leto dni, a vendarle.