Atletom na diamantnih ligah osem milijonov dolarjev

V Dohi 10. maja prva postaja atletske diamantne lige, zaključek 6. septembra v Bruslju.

Objavljeno
26. april 2013 15.25
ATHLETICS-DIAMOND/
Š.Ro., Delo.si, STA
Š.Ro., Delo.si, STA
Monte Carlo - Tudi letošnja diamantna liga, najprestižnejša serija atletskih mitingov na svetu, se bo začela v Dohi. V katarski prestolnici bo tekma 10. maja, finale pa bo 6. septembra v Bruslju. Prizorišča so ostala ista, kot v minuli sezoni, skupni nagradni sklad je osem milijonov ameriških dolarjev.

Četrta sezona diamantne lige, ki je zamenjala prej uveljavljeno zlato ligo, bo potekala v 14 mestih v Evropi, Aziji in Severni Ameriki. Vsak miting bo imel najmanj 480.000 dolarjev nagradnega sklada. Vsaka izmed 32 disciplin bo na sedmih mitingih, po prvi trije na posameznem tekmovanju v disciplini pa bodo dobili točke za skupno razvrstitev (4, 2, 1 točka); finale bo točkovano dvojno.

Skupni zmagovalci posameznih disciplin, ki bodo štele za diamantno serijo, bodo dobili po 40.000 dolarjev in pokal z diamantom, ki ga bo izdelal švicarski draguljar Beyer, eden najstarejših in najprestižnejših na svetu. Zmagovalec discipline na posameznem mitingu bo prejel 10.000 ameriških dolarjev, nato pa bodo denar podeljevali do osmega mesta 6000, 4000, 3000, 2500, 2000, 1500 in 1000 dolarjev. Nekaj denarne nagrade bodo dobili tudi tekmovalci na dolgih progah do 12. mesta in devetouvrščeni v sprintih, kjer bo devet prog.

Zmagovalci posameznih disciplin iz lanske sezone bodo dobili posebno povabilo za nastop na svetovnem prvenstvu, ki bo avgusta v Moskvi. Letos bo to pravilo, ki je bilo uvedeno lani, prvič uporabljeno, povabljeni pa bodo tudi branilci naslovov s prejšnjega SP. V primeru, da bosta oba povabljenca iz iste države, bo s povabilom lahko nastopil le eden, saj ima država v posamezni disciplini lahko največ štiri prijavljene atlete. O prijavah ne bo odločala Mednarodna atletska zveza (IAAf), ampak posamezne nacionalne zveze. Bo pa Iaaf lanske skupne zmagovalce disciplin vabila tudi na letošnje diamantne mitinge.