Atletsko EP: Maruša Mišmaš v finale s šestim časom

Slovenska tekačica na 3000 metrov z zaprekami je bila v Zürichu šesta v svoji predtekmovalni skupini in tudi skupno.

Objavljeno
15. avgust 2014 14.07
bsa atletika
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Zürich - Edina slovenska predstavnica v današnjem programu atletskega evropskega prvenstva v Zürichu, mlada grosupeljska tekačica Maruša Mišmaš, je uspešno preskočila prvo oviro. V predtekmovanju teka na 3000 metrov z zaprekami je zabeležila skupno šesti čas (9:51,51), šesta je bila tudi v svoji prvi predtekmovani skupini, ki je bila bistveno hitrejša od druge. S tem se je talentirana 19-letnica, za katero je to drugo veliko posamično tekmovanje v članski konkurenci (po letošnjem dvoranskem svetovnem prvenstvu v Sopotu, na katerem je zasedla 18. mesto), brez težav uvrstila v finale najboljše petnajsterice, kar je bil tudi njen cilj.

Mišmaševa je sprva tekma na začelju, štiri kroge pred koncem pa švignila naprej med vodilne. Prvotna skupinica sedmih tekačic z nekaj prednosti se je v zadnjem krogu razredčila, četverica je potegnila, Maruša pa je držala šesto mesto tik ob za skoraj dve glavi višji 183 centimetrov visoki Švicarki Fabienne Schlumpf. Ta je v finišu ob glasni spodbudi s tribun odbila vse napade obetavne Grosupeljčanke in si zagotovila neposredni nastop v finalu, kamor je vodilo po pet mest v obeh skupinah. Ker v drugi skupini Mišmaševe ni prehitela nobena tekačica, se je tudi Slovenka gladko uvrstila v nedeljski finale.

»Ostati bi morala v ozadju in teči bolj umirjeno, tako pa sem v boju za položaj precej švigala levo in desno. Nisem se posebej pripravljala za tek v gneči, kar se mi je tokrat rahlo maščevalo. V finišu me je zato kar malo pobralo. Ponavadi mi tudi vodne ovire niso povzročale težav, tokrat pač, saj sem se že na prvi zadela s tekmico. Ob koncu sem se odločila, da se držim Švicarke in jo v finišu prehitim, a me je vodna ovira kar ubila in sem jo spustila. To je bila moja najpomembnejša tekma doslej in tudi edina pomembna letos. V finalu bom morala predvsem nastopiti mirneje,« je strnila vtise Maruša Mišmaš, ki je za lastnim državnim rekordom (9:40,49) zaostala debelih enajst sekund. Najhitrejša v predtekmovanju je bila sicer Belorusinja Svjatlana Kudzelič (9:46,89).

Danes bo v Zürichu na sporedu kar enajst končnih odločitev (nazadnje, ob 21.49, se bodo s štarta pognali tekači na 200 metrov), vendar pa brez slovenske udeležbe.

IZIDI ATLETSKEGA EP V ZÜRICHU

Finale

Moški

Hitra hoja 50 km

1. Yohann Diniz (Fra) 3:32:33
2. Matej Toth (Slk) 3:36:21
3. Ivan Noskov (Rus) 3:37:41

Kvalifikacije

Ženske

3000 m zapreke

1. Svjetlana Kudzelič (Blr) 9:46,90
2. Natalija Vlasova (Rus) 9:47,31
3. Gesa-Felicitas Ktrause (Nem) 9:47,36
6. Maruša Mišmaš (Slo) 9:47,36