Atletsko EP: uvrstitve boljše kot rezultati

Zürich 2014: Snežana Vukmirović sedma, Matija Kranjc osmi, Maruša Mišmaš deseta.

Objavljeno
18. avgust 2014 12.41
ATHLETICS-EURO-2014
Saša Verčič, poročevalka
Saša Verčič, poročevalka
Zürich – Solidno, a brez presežka so zadnja dva dni evropskega prvenstva tekmovali slovenski atleti. Zgolj eno stopničko slabše od Kozmusa je končala Snežana Vukmirović v troskoku, še eno Matija Kranjc, ki v finalu ni ponovil kvalifikacijske predstave, v kateri je razveselil z državnim rekordom v metu kopja, medtem ko je bila debitantka Maruša Mišmaš na 3000 m z zaprekami 10.

Čeprav je imela v sezoni veliko težav in je priznala, da bi jo brez tekmovalnega premora po ekipnem EP v Talinu končala predčasno, je Snežana Vukmirović dosegla eno najboljših slovenskih uvrstitev v Zürichu, za Martino Ratej in Kozmusom, ki sta bila šesta. V troskoku je sprva le za centimeter ujela preboj med najboljših osem, želenih 14 metrov pa je bilo tudi v soboto precej oddaljenih, saj je najdlje skočila v peti seriji – 13,82.

»Po takšni sezoni sem zadovoljna z uvrstitvijo, 7. mesto v Evropi ni slabo, že finala sem bila zelo vesela. Nisem pa izpolnila svojega cilja, da skočim prek 14 metrov, pri čemer se dobro zavedam, kje delam napako – pri zadnjih dveh korakih ob vhodu na desko. Tega tu nisem mogla popraviti, za to je potreben zgolj trening, trening, trening,« je ocenila Vukmirovićeva.

Le mesto slabše je končal Matija Kranjc, ki je v kvalifikacijah meta kopja dosegel nov državni rekord (80,46), v finalu pa za tem rezultatom zaostal za več kot dva metra, četudi je napovedoval, da lahko njegovo orodje poleti še precej dlje. Nad daljavo (78,27) je bil tako malce razočaran, je pa izpolnil svoj drugi cilj, namreč da opravi vseh šest metov, torej se prebije v finale finala.

»Po uvrstitvi se je načrt izšel, z daljavami ne ravno, a tehnično nisem mogel najbolje izvajati metov, ker se mi je že pred tekmo zaskočilo koleno. Tako sem moral nastopiti malce zadržano, saj je vendarle prisoten strah pred poškodbo, na ta način pa se ne da ustvarjati prave energije za mete. Če ne bi bil to ravno finale EP, ne bi niti nastopil, tako pa sem se boril do konca,« je pojasnil Kranjc ter še enkrat poudaril, da je bil zanj državni rekord v kvalifikacijah nekaj samoumevnega, do konca sezone pa pričakuje novo izboljšanje.

In podobno kot za Vukmirovićevo ter Kranjca velja tudi za Marušo Mišmaš, ki je ob premieri na velikih tekmovanjih na odprtem zasedla 10. mesto, a za osebnim (in državnim) rekordom, postavljenim pred dvema mesecema, je zaostala skoraj 15 sekund, na koncu je imela nekoliko grenak priokus, da bi bila lahko uvrščena še višje. Začela je namreč dobro, se držala nekje na sredini skupine, a prvi kilometer ji je pobral preveč moči, tako da je začela zelo vidno popuščati.

»Deseto mesto je super, ko sem pred prvenstvom razmišljala o možnosti, da bi bila med deseterico, sem si mislila, da bom zelo vesela. Zdaj pa … Nisem toliko zadovoljna, ker mislim, da bi morala še stisniti zobe, ko sem začela popuščati, pa sem imela v glavi, da so vendarle vse tekmice starejše in izkušenejše. Tega ne bi smela pomisliti in že naslednjič bo gotovo bolje,« je obljubila Mišmaševa, ki z 19 leti velja za največji up slovenske atletike.

Konec tedna so se sicer kar štirje atleti razveselili tretjega naslova v isti disciplini v nizu, kar bo zdaj bržčas veliko bolj vsakdanji dosežek, ker so po Barceloni 2010 EP v dveletnem intervalu. Junaki so Mo Farah v teku na 5000 metrov (zmagal je tudi na 10.000 metrov), Renaud Lavillenie v skoku s palico, Olga Saladuha v troskoku in Sandra Perković v metu diska. Slednja je potrdila popolno prevlado v tej disciplini, saj od EP v Barceloni osvaja zgolj zlate kolajne (z izjemo SP v Daeguju, ki ga je morala izpustiti zaradi dopinškega prekrška). Tudi v Zürich je prišla odlično pripravljena in motivirana, želja pa je bil rekord EP (71,36 m). Za ciljem je zaostala za 28 centimetrov, kljub temu pa navdušila z 71,08 m, najboljšo daljavo na svetu po letu 1992, novim hrvaškim rekordom in 18. rezultatom v zgodovini.

»Za rekord evropskih prvenstev se ni izšlo, sta pa najboljši letošnji izid na svetu in državni rekord idealni scenarij za Zürich. Mislim, da lahko na prihodnjih tekmah dosežem še boljši rezultat,« napoveduje Hrvatica.