Atletsko SP: Janežič diskvalificiran v polfinalu

Slovenski rekorder na 400 m si je kazen prislužil zaradi prestopa, tudi sicer pa se v finale ne bi zavihtel.

Objavljeno
19. marec 2016 06.54
J. P.
J. P.

Portland - Slovenski atlet Luka Janežič, član celjskega Kladivarja, se je včeraj zvečer na dvoranskem svetovnem prvenstvu v Portlandu uspešno - z devetim časom (46,79) - prebil skozi kvalifikacije teka na 400 metrov, v polfinalu pa so ga diskvalificirali zaradi prestopa izven proge. Tudi če do takšnega razpleta ne bi prišlo, pa se ne bi uvstil v finale niti po času niti po mestih, saj je bil v prvi od dveh polfinalnih skupin zadnji, šesti.

»Nisem vajen v tako kratkem času narediti dveh dobrih tekov, a prišel sem med najboljših dvanajst na svetu in med prve tri v Evropi. Za finalni nastop mi je enostavno zmanjkalo moči. Če daš vse od sebe v kvalifikacijah, težko pričakuješ še en vrhunski izid tudi v polfinalu. Skupina ni bila posebej hitra, po času sem bil blizu finala, a pripraviti se bom moral do te mere, da bom vzdržal dva teka v enem dnevu. Sem pa dobil potrditev, da sem v svetovnem vrhu, kar je čudovita popotnica za poletno sezono,« je za STA poudaril 20-letni mladenič, ki je cilj izpolnil že s prebojem v finale.

V svoji polfinalni skupini je imel med prijavljenimi četrti čas. Tekel je na tretji progi, a je štartal preveč zadržano in bil ves čas na zadnjem mestu. Najhitrejši je bil sicer 23-letni predstavnik Grenade Bralon Taplin (45,38), ki ima v lasti tudi letošnji najboljši izid na svetu, v drugi polfinalni skupini pa je zmagal branilec naslova, Čeh Pavel Maslak (45,71). Poleg Vodičana, lani bronastega z evropskega prvenstva mlajših članov, sta izpadla še Američan Kyle Klemens, ki tako ni ubranil brona s prejšnjega svetovnega prvenstva, in Kostaričan Nery Brenes, dvoranski svetovni prvak izpred štirih let.

Marina Tomič po polfinalu ni skrivala razočaranja. Foto: Blaž Samec/Delo.


Tomičeva s 15. izidom obstala pred vrati finala

Že pred Janežičem pa je polfinalni nastop opravila njegova klubska kolegica, 32-letna Marina Tomič, a se s skupno petnajstim časom teka na 60 metrov z ovirami (8,33) ni prebila v finale, ni pa skrivala razočaranja, saj je precej zaostala za svojim najboljšim rezultatom sezone. Tekla je v tretji polfinalni skupini, v kateri je imela prijavljen predzadnji letošnji izid, končala pa na petem mestu. Najhitrejša, tudi skupno, je bila Američanka Kendra Harrison (7,81), ki je odbila tudi napad Andree Ivančević (7,91), ki je bila z novim hrvaškim rekordom celo skupno tretja, zgolj za še eno Američanko Brianno Rollins (7,82), lastnico letošnjega najboljšega rezultata in svetovno prvakinjo v teku na 100 metrov z ovirami iz Moskve 2013.

»Na ogrevanju sem se odlično počutila, zato sem pričakovala najboljši izid sezone, žal se ni izšlo. Naredila sem napako, kot na treningih, saj me je po štartu odneslo v zrak namesto naprej, ker je proga izjemno odzivna. Nato sem se zbrala, zato sem bila nekoliko neprijetno presenečena, ko sem videla izid. Očitno sem bila premalo aktivna. Tek bova morala analizirati še s trenerjem Matejem Juhartom, ki je gotovo videl vse, česar sama nisem občutila. Po zahtevnem letu težav z zdravjem sem se pozimi sestavila in končala brez poškodb, kar je dobra popotnica za poletno sezono, priprave bom začela že čez teden dni,« je poudarila Tomičeva.

Za finale bi morala najizkušenejša v tričlanski slovenski odpravi teči 8,09, kar je osem stotink bolje od njenega najboljšega letošnjega časa. Na prejšnjem dvoranskem svetovnem prvenstvu predlani v Sopotu je z 8,05 izenačila osebni rekord, zasedla peto mesto v polfinalni skupini in skupno enajstega, vendar je finalni nastop zgrešila za dve stotinki. Diplomantka fakultete za šport si je za naslednji cilj postavila uvrstitev na olimpijske igre v Riu: »Mednarodno normo so postavili na 13,00, drugi minus pa je, da imamo poleti le mesec dni časa, da jo izpolnimo. Ne bo enostavno, priložnosti ne bo veliko. Trikrat v karieri sem tekla bolje od norme, kar kaže, da je blizu mojega maksimuma. To pomeni, da bom morala imeti dve tekmi z vrhunsko konkurenco, ugodnimi vremenskimi razmerami in optimalno dnevno formo.«

Danes zvečer bo nastopila še Maja Mihalinec. Foto: Jože Suhadolnik/Delo.


Zvečer v igri še Maja Mihalinec

Še zadnja pa bo šla iz slovenske odprave v ogenj najboljša atletinja lanskega leta Maja Mihalinec, ki jo danes čaka predtekmovanje v teku na 60 metrov. Nastopila bo v zadnji, šesti skupini s štartom ob 20.10. Šestindvajsetletna članica velenjskega kluba ima četrti prijavljeni letošnji izid v skupini, iz katere se neposredno v polfinale uvrsti najboljša trojica, nadaljnje boje si bo zagotovila še šesterica po časih. Mozirjanka se je na lanskem svetovnem prvenstvu v Pekingu uvrstila v polfinale na 200 metrov, na tej razdalji je prav tako že lani izpolnila tudi olimpijsko normo za Rio. Pred dvema tednoma je v Jabloncu zmagala in na generalki pred Portlandom s 7,24 za dve stotinki tudi popravila osebni rekord.

IZIDI DVORANSKEGA SP V PORTLANDU

Finale

Moški

60 m

1. Trayvon Bromell (ZDA) 6,47
2. Asafa Powell (Jam) 6,50
3. Ramon Gittens (Bar) 6,51

Krogla

1. Tomas Walsh (NZ) 21,78 (NLR)
2. Andrei Gag (Rom) 20,89
3. Filip Mihaljević (Hrv) 20,87

Ženske

60 m ovire

1. Nia Ali (ZDA) 7,81
2. Brianna Rollins (ZDA) 7,82
3. Tiffany Porter (VB) 7,90

Daljina

1. Brittney Reese (ZDA) 722 (NLR)
2. Ivana Španović (Srb) 707
3. Lorraine Ugen (VB) 693

Peteroboj

1. Brianne Theisen Eaton (Kan) 4881 (NLR)
2. Anastazija Moknjuk (Ukr) 4847
3. Alina Fjodorova (Ukr) 4770

Polfinale

Moški

400 m (skupno)

1. Barlon Taplin (Gre) 45,38
2. Pavel Maslak (Češ) 45,71
3. Abdalelah Haroun (Kat) 45,71
Luka Janežič (Slo) diskvalificiran

Ženske

60 m ovire (skupno)

1. Kendra Harrison (ZDA) 7,81
2. Brianna Rollins (ZDA) 7,82
3. Andrea Ivančević (Hrv) 7,91
15. Marina Tomič (Slo) 8,33