Atletsko SP: Janežič in Mihalinčeva že izpadla

Uspešnejši je bil tekač Kladivarja Luka Janežič, ki je na 400 m z državnim rekordom 45,28 ujel olimpijsko normo.

Objavljeno
23. avgust 2015 09.46
ATHLETICS-WORLD-2015
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Peking - Drugi tekmovalni dan 15. svetovnega prvenstva v atletiki v Pekingu je na sporedu pet končnih odločitev, slovenska predstavnika pa sta svoja nastopa že spravila pod streho. Najprej je (kljub novemu državnemu rekordu) Luka Janežič izpadel v prvem krogu teka na 400 metrov, nič rezultatsko uspešnejša ni bila niti Maja Mihalinec v šprintu na 100 metrov.

Najmlajši v tokratni osemčlanski slovenski odpravi, 19-letni član Kladivarja Janežič, je s časom 45,28 za petnajst stotink popravil kar 16 let star državni rekord Matije Šestaka (postavil ga je ravno na današnji dan leta 1999 v polfinalu svetovnega prvenstva v Sevilli), kar je zadostovalo za skupno 28. mesto med 44 tekmovalci, obenem si je zagotovil tudi normo za olimpijske igre prihodnje leto v Riu.

»Izjemno sem zadovoljen. Trener Rok Predanič je sicer napovedal državni rekord, sam pa nisem bil tako prepričan. A sem tu opravil nekaj dobrih treningov, kar mi je vlilo dodatno samozavest. To je bila moja največja tekma doslej, prvo veliko člansko tekmovanje na prostem, izpolnil sem oba cilja - rekord in olimpijsko normo. Po 200 metrih so me tekmeci sicer začeli prehitevati, kar sem pričakoval. Mislil sem, da bodo šli bolj naprej, pa niso in sem jih lahko v zadnjih 50 metrih lovil,« je poudaril Janežič in dodal: »Naša reprezentanca je zelo pomlajena, vesel sem, da nisem edini tako mlad. Moralo je priti do menjave generacij, da smo mlajši prišli v ospredje, kar je le plus za slovensko atletiko.«

Članica Velenja Mihalinčeva, ena od atletinj iz slovenske odprave, ki jo v Pekingu čaka dvojna naloga (nastopila bo tudi na 200-metrski razdalji), pa je v kvalifikacijah na 100 metrov med 54 tekačicami vpisala 32. izid. V svoji skupini je bila četrta in je za mesto zgrešila polfinale, za nameček je bila s časom 11,42 za desetinko prepočasna tudi za olimpijsko normo.

Maja Mihalinec (druga z desne) je bila za normo za Rio prepočasna za desetinko. Foto: Pawel Kopczynski/Reuters.

»Glede na mesto v skupini moj tek verjetno ni bil slab, saj sem imela najslabši osebni rekord med vsemi. To je bil moj drugi najboljši čas na tej razdalji v življenju, dosegla pa sem ga z rahlim vetrom v prsi (-0,5 m/s). Srednji del je bil res slab, ne vem, kaj je šlo narobe. Vedela sem, da sem sposobna teči še hitreje. Najmočnejša sem v zadnjem delu, ko pridem v pravi položaj in izkoristim maksimalno hitrost. Največ izgubljam v sredini, kar bom skušala popraviti. V tej sezoni sem precej napredovala, za dve desetinki izboljšala lanski izid, več bi bilo kar malo nerealno pričakovati. Imam pa za prihodnjo sezono še višje cilje,« je pojasnila Mihalinčeva, ki je polfinale zgrešila za dve desetinki.


IZIDI DRUGEGA DNE SP V PEKINGU

Moški

Hitra hoja na 20 km

1. Miguel Angel Lopez (Špa) 1;19:14
2. Wang Zhen (Kit) 1;19:29
3. Benjamin Thorne (Kan) 1;19:57

Kvalifikacije s slovensko udeležbo

400 m moški (prvi krog), skupno

1. Yousef Ahmed Masrahi (SA) 43,93
1. Rusheen McDonald (Jam) 43,93
3. Isaac Makwala (Boc) 44,19
28. Luka Janežič (Slo) 45,28 (DR)

100 m ženske (prvi krog), skupno

1. Shally Ann Fraser Price (Jam) 10,88
1. Tori Bowie (ZDA) 10,88
3. Marie Josee Ta Lou (S. ob) 10,95
32. Maja Mihalinec (Slo) 11,42