Atletsko SP: kvalifikacije odpadle, Tomičeva že v polfinalu

Udeleženci, med katerimi ne bo Natalije Lupu, se bodo v Portlandu potegovali tudi za 2,5 milijona dolarjev nagrad.

Objavljeno
16. marec 2016 16.39
J. P.
J. P.

Portland - Atletinja celjskega Kladivarja Marina Tomič bo na dvoranskem svetovnem prvenstvu v Portlandu prvič tekla v polfinalu. Zaradi premajhnega števila tekmovalk z izpolnjeno mednarodno normo, ki so se odločile za sodelovanje, so namreč kvalifikacije teka na 60 metrov z ovirami odpadle, polfinale pa bo na sporedu v soboto ob 1.35 po slovenskem času.

Iz istega razloga so odpadla tudi predtekmovanja v nekaterih drugih disciplinah, saj so bile norme ponekod precej višje kot za olimpijske igre v Riu. Prvenstvo se bo sicer začelo jutri, ko bosta ob 3.05 po srednjeevropskem času na programu finalni odločitvi skakalk in skakalcev s palico, iz slovenske trojice pa bo šel prvi v ogenj član Kladivarja Luka Janežič. V petek ob 19.35 bo namreč nastopil v predtekmovanju teka na 400 metrov. Naše barve bo zastopala še Maja Mihalinec.

Brez Natalije Lupu

Na prvenstvu sicer ne bo videti dvoranske evropske prvakinje na 800 metrov izpred treh let, Ukrajinke Natalije Lupu. Po besedah tamkajšnje atletske zveze je tekačica »iz medicinskih razlogov jemala zdravilo meldonij,« ki ga je Mednarodna protidopinška agencija (WADA) s prvim januarjem uvrstila na črni seznam prepovedanih substanc, v zadnjih mesecih pa pustoši med uveljavljenimi imeni številnih športnih panog.

Za 2,5 milijona »zelencev«

Atletinje in atleti pa se v Portlandu ne bodo potegovali zgolj za odličja, temveč tudi za 2,5 milijona ameriških dolarjev nagradnega sklada. Zmaga prinaša 40.000 »zelencev«, drugo pol manj, tretje pa 10.000 dolarjev. Z denarnimi nagradami bodo razveselili prvo šesterco v posameznih disciplinah in štafetah, vsak svetovni rekord bo »težak« še nadaljnjih 50 tisočakov.