Atletsko SP: Boltu še zlato na 200 m, Maja Mihalinec brez finala

Slovenska atletinja je v Pekingu v polfinalu teka na 200 metrov s časom 23,04 zasedla končno 19. mesto.

Objavljeno
27. avgust 2015 16.43
ATHLETICS-WORLD-2015
J. P., A. G., Š. Ro., Delo.si
J. P., A. G., Š. Ro., Delo.si

Peking - Slovenska atletinja Maja Mihalinec se na 15. svetovnem prvenstvu v Pekingu ni uvrstila v finale teka na 200 metrov, saj je v polfinalu vpisala 19. dosežek, vendar pa z zelo dobrim časom, ki je zadostoval za nov osebni rekord (23,04). Če bi želela napredovati med najožjo svetovno elito, bi morala krepko potolči tudi državni rekord, ki si ga še vedno - že od 23. avgusta 2004 oziroma olimpijskih iger v Atenah - lasti Jamajčanka s slovenskim potnim listom Merlene Ottey (22,72).

Petindvajsetletna Mozirčanka je v včerajšnjih kvalifikacijah s svojim dotlej najboljšim časom na pol štadionskega kroga (23,05) vpisala dvajseti izid med 49 tekmovalkami, v polfinalu pa tekla na tretji stezi v prvi skupini, v kateri je bila edina, ki se doslej še ni spustila pod mejo 23 sekund. V skupini je bila resda zadnja, skupno pa je prehitela štiri tekmice. Pred tem je v Pekingu že nastopila na 100-metrski razdalji in vpisala 32. rezultat pred 54 nastopajočimi. V svoji skupini je bila četrta in je zgolj za mesto oziroma dve desetinki zgrešila polfinale.

»Zavedam se, da letos z najboljšimi še ne morem tekmovati. Toda vesela sem, da sem prvič tekla v dveh dnevih dvakrat 200 m in in v slabših pogojih, kot so bili včeraj, še izboljšala svoj osebni rekord. Jasno pa je, da naslednje leto želim še več,« je povedala po polfinalu. »Danes sem prvih 100 m tekla malo slabše kot dan prej, po prehodu iz zavoja pa sem veliko bolj grizla. Žal mi je malo zmanjkalo moči v zadnjih desetih metrih, a sem vseeno zelo zadovoljna.«

Njena skrita želja že v polfinalu je bila, da se spusti pod mejo 23 sekund. »Toda nisem vedela, kako me bo dotolkla utrujenost. Me je manj, kot sem menila, kar kaže, da sem imela zelo dobro bazično pripravljenost. Želim pa izboljšati hitrostno vzdržljivost in tako bo v prihodnje še boljše.«

Do konca prvenstva bo šla iz osemčlanske slovenske odprave v ogenj le še Martina Ratej. Državno rekorderko namreč jutri - od 13. ure naprej - čakajo kvalifikacije v metu kopja v skupini A.

Bolt na 200 m še bolj zanesljivo ugnal Gatlina

Jamajčan Usain Bolt je v šprintu na 200 m še drugič na prvenstvu ugnal Američana Justina Gatlina. Tokrat je šlo navidez precej lažje kot v tesnem teku na 100 m. Tekmeca sta na ciljno ravnino prispela poravnana, potem pa se je Bolt izstrelil in zmago slavil že pred prihodom v cilj.

Z najboljšim izidom sezone 19,55 je svojega najhujšega tekmeca za seboj pustil za debelih 19 stotink in si okoli vratu obesil tudi drugo zlato. V senci boja za najžlatnejšo kolajno je Južnoafričan Anaso Jobodwana dosegel tretje mesto - četrtega Alonsa Edwardsa sta od zmagovalnega odra ločili dve tisočinki!

Bolt je tako ubranil oba individualna svetovna naslova iz Moskve in še povečal bero kolajn na svetovnih prvenstvih, trenutno jih ima že 12, deset zlatih in dve srebrni (Osaka 2007). Vse od OI 2008 v Pekingu pa je na velikih tekmovanjih zmagal na vseh šprinterskih tekmah in osvojil 11 zlatih kolajn, izmuznil se mu je le naslov na 100 m leta 2011 v Daeguju, kjer je bil diskvalificiran.

S tem je Jamajčan postal najuspešnejši atlet v zgodovini atletskih svetovnih prvenstev, lepe možnosti za novo zlato pa bo imel še v jamajški štafeti 4x 100 m.

»Ni bilo dvoma,« je po zmagi dahnil Bolt in dejal, da ni napadel svojega svetovnega rekorda (19,19). Četudi se je ob njegovem ležernem teku v finišu zdelo, da bi v cilj zlahka prišel še nekaj stotink prej. »Nisem v formi za svetovni rekord. V teku na 200 m postanem povsem drugačna oseba, le enkrat so me premagali v tej disciplini. Štiri zlate kolajne sem že osvojil na 200, to si štejem za velik dosežek,« je bil ponosen šprinter.

Gatlin je medtem dejal, da se mu že poznajo leta, šteje jih 33 (Bolt 29). »Utrujen sem, po trije nastopi na 100 in 200 m izčrpajo človeka. Sem najstarejši na stezi, a vseeno še tečem in to kar dobro,« je dejal Američan in si tudi sam prislužil glasen aplavz množice.

 

Felixova devetič

Američanka Allyson Felix je 15 minut pred slavjem Bolta osvojila še svoj deveti naslov prvakinje. V teku na 400 m je bila zlata z izidom sezone na svetu (49,26 sekunde). V finišu je ugnala Bahamčanko Shaunae Miller (49,67) in Jamajčanko Sheiricko Jackson (49,99), ki sta z osebnima rekordoma osvojili srebro in bron. Branilka naslova Christina Ohuruogu iz Velike Britanije je bila zadnja, osma (50,63).

Če je Bolt najuspešnejši med atleti, je Felixova z devetimi zlatimi kolajnami najuspešnejša med dekleti. Poleg te izjemne bere kolajn ima tudi štiri zlata olimpijska odličja, tri v štafetah in eno na 200 m.

Taylor z drugim dosežkom vseh časov

Američan Christian Taylor je osvojil zlato kolajno v troskoku z izjemnim rezultatom 18,21. Gre za drugi najboljši rezultat vseh časov, za 20 let starim rekordom Johnatana Edwardsa je zaostal za osem centimetrov. Konkurenca je bila daleč zadaj, Kubanec Pedro Pichardo je s 17,73 osvojil srebro, Portugalec Nelson Evora si je priskakal bron s 17,52.

Wlodarczykova upravičila vlogo favoritinje

Poljakinja Anita Wlodarczyk je na 15. svetovnem atletskem prvenstvu v Pekingu upravičila vlogo prve favoritinje v metu kladiva in je z 80,85 metra le za malo zaostala za svojim svetovnim rekordom (81,08 m), ki ga je postavila 1. avgusta. Prepričljivo je osvojila drugi naslov prvakinje; prva je bila že leta 2009. Srebro je osvojila domačinka Wenxiu Zhang (76,33 m), bron pa Francozinja Alexandra Tavernier (74,02 m).