Avstralska jadrnica Wild Oats XI znova prva prijadrala v Hobart

Avstralska supermaksi jadrnica Wild Oats XI je zmagovalka regate od avstralskega Sydneyja do Hobarta na Tasmaniji.

Objavljeno
28. december 2014 09.52
YACHTING-AUS-HOBART
G. L., Delo.si, STA
G. L., Delo.si, STA
Hobart - Avstralska supermaksi jadrnica Wild Oats XI je zmagovalka regate od avstralskega Sydneyja do Hobarta na Tasmaniji. Avstralska posadka je vpisala rekordno osmo zmago na tej regati, na kateri so posadke morale premagati 628 milj oz. 1163 km. Organizatorji so sporočili, da je jadrnica ciljno črto prečkala po dveh dneh, eni uri in 50 minutah.

Sicer ni šlo za nov časovni rekord regate, a je čas več kot zadostoval za novo zmagoslavje, jadrnica Wild Oats XI pa je tako postala najuspešnejša jadrnica v zgodovini tega jadralskega tekmovanja.

Na drugo mesto se je na svoji premierni regati uvrstila posadka ameriške jadrnice Comanche, ki je za zmagovalci zaostala natanko 50 minut. Američani so ponoči v neverjetnem podvigu nadoknadili 30 milj zaostanka za zmagovalci, a so bili za veliki preobrat še vedno prekratki. Tretja jadrnica Rio 100 na čelu glavnine jadrnic je bila ob času, ko sta prvi dve že prečkali ciljno črto, od cilja oddaljena približno 100 navtičnih milj.

Jadrnica Wild Oats XI pod vodstvom skiperja Marka Richardsa, gre za eno od petih supermaksi jadrnic, najhitrejših in največjih tekmovalnih jadrnic na svetu, je na regati od Sydneyja do Hobarta slavila že v letih 2005, 2006, 2007, 2008, 2010, 2012 ter 2013.

Leta 2012 je postavila rekord regate, ko je razdaljo premagala v enem dnevu 18 urah, 23 minutah in 12 sekundah. Letos je bil ta rekord nedosegljiv zaradi zahtevnih razmer, nemirnega morja ter precej spremenljivih vremenskih in vetrovnih razmer.

Regate, 70. po vrsti, se je udeležilo kar 117 jadrnic.