Avtoritativni Benčina že bivši predsednik AZS

Na seji upravnega odbora AZS je v nekaj minutah prebral svojo odstopno izjavo in nato odvihral iz sobe.

Objavljeno
13. oktober 2015 23.36
bsa benčina
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport

Ljubljana – Četudi je še v soboto in ponedeljek Gregor Benčina, ki je pred kratkim napovedal umik z mesta predsednika Atletske zveze Slovenije, zatrjeval, da bo v dobro slovenske atletike svoje naloge opravljal do januarja 2016, je včeraj dokončno odstopil. Na seji upravnega odbora AZS je v nekaj minutah prebral svojo odstopno izjavo in nato odvihral iz sobe.

Na AZS je vrelo že nekaj časa, pa vendar takšnega razpleta seje UO ni bilo pričakovati. A medtem ko je del članov UO želel, da bi se stvari do januarja odvijale bolj mirno in bi tedaj na seji volilne skupščine dobili novega predsednika, Benčina pa bi dotlej skrbel za nemoteno delovanje, je drugi del želel, da se prvi mož poslovi takoj, da si ne bi morda v treh mesecih celo premislil. Tako je Benčina takorekoč čez noč sprejel odločitev, s katero je presenetil navzoče v prostorih AZS. Na seji UO je takoj začel brati odstopno izjavo, v kateri se je pohvalil s svojimi dosežki, nato pa dejal: »Spremembe, žal, vedno ne naletijo na odobravanje vseh deležnikov, zato v želji po složnosti in sodelovanju slovenske atletike ter nadaljnjem razvoju z namenom, da se lahko čim prej začnejo volilni postopki, s tem trenutkom odstopam z mesta predsednika AZS.«

Benčina je omenjal tudi preobsežen angažma z vodenjem zveze ter dodatne obveznosti v evropski zvezi ter drugih organizacijah – AZS bo še naprej predstavljal v EA in OKS –, a jasno je, da mu je v dobrih treh letih podpora strmoglavila. S številnimi ni našel skupnega jezika, veljal je za samovoljnega, aprila se je zapletel v spor z atleti, ko je odstopil tudi svet atletov, sledil je bojkot ekipnega EP, sporno je bilo sofinanciranje poti na balkansko prvenstvo, nikakor se ni proslavil z ekipnim balkanskim tekmovanjem. Nezadovoljstvo so začeli kazati tudi klubi, ki so nestrinjanje z njegovim delovanjem strnili v elektronskem pismu, prav tako ga niso več podpirali člani UO, ki so bili včeraj vidno zadovoljni z razpletom.

»Nekdanji predsednik je mlad direktor, ki dela zelo avtoritativno. Včasih smo imeli občutek, kot da je AZS s. p. ali d. o. o., a tako ne gre. Atletika je razširjena po vsej Sloveniji, vsi deležniki morajo biti vključeni v delovanje in tu je prišlo do kratkega stika. Prav tako se na ekipni balkanski tekmi niso upoštevala pravila za atletska tekmovanja, kar je bila povsem njegova odločitev in neprimerno je bilo, da si je to privoščil. Benčina je prišel na zvezo z veliko energije, ni pa bilo povezovalnosti,« je komentiral član UO Gabrijel Ambrožič.

Medtem ko je UO soglasno sprejel Benčinov odstop, pa je zavrnil odstopno izjavo direktorja zveze Luke Steinerja (ki je v bistvu sprožil zadnje dogodke) in mu vrnil mandat. Funkcijo predsednika bo do 20. januarja, ko bodo volitve, opravljal dozdajšnji podpredsednik Marjan Hudej.