AZS podpisala pogodbe z atleti, Kevo uradno nasledil Steinerja

Vladimir Kevo je uradno postal predsednik strokovnega sveta AZS, ki je danes podpisala pogodbe s 25 atleti članskih selekcij.

Objavljeno
25. februar 2016 17.54
M. Ž., STA
M. Ž., STA
Ljubljana - Atletska zveza Slovenije je danes podpisala pogodbe s 25 atleti in atletinjami članskih selekcij ter 38 mladimi atleti. V letošnjem letu bodo skupaj razdelili 215.000 evrov, kar je 20 odstotkov več kot lani. Deveterica je že dosegla norme za največje tekmovanje sezone, olimpijske igre v Riu de Janeiru, kandidatov pa je 14.

Poleg OI bosta letos še dve veliki članski tekmovanji, marca bo dvoransko svetovno prvenstvo v Portlandu, julija pa v Amsterdamu evropsko prvenstvo. Na prvenstvu v ZDA bo nastopila trojica slovenskih predstavnikov, za EP pa je norme izpolnilo že 12 slovenskih atletinj in atletov.

Uvodoma je Martin Steiner, ki je bil deset let na čelu strokovnega sveta AZS, palico tudi uradno predal svojemu nasledniku Vladimirju Kevu, nekdanjemu trenerju najuspešnejšega slovenskega atleta v zgodovini Primoža Kozmusa. Lani je končal športno pot in se letos pridružil strokovnemu moštvu zveze.

»Skupaj smo preživeli zelo veliko lepih trenutkov, z vami sem prepotoval velik kos sveta, na največjih stadionih na svetu pa smo se veselili številnih uvrstitev v finale, odličij in tudi zlate olimpijske medalje. Res je izjemno in redko doživetje, da se na olimpijskem stadionu sliši slovenska himna. Za mano prihaja vrhunski atletski strokovnjak,« je dejal Steiner.

Kevo: Generaciji moramo pustiti čas, da dozori

»V strokovnem svetu sem 14 let, od tega deset let pod vodstvom Steinerja, ko smo doživljali zlate čase slovenske atletike. Norme za olimpijske igre so zaostrene, še pred štirimi leti v Londonu so veljale tudi lažje, norme B, V Londonu je nastopilo 12 naših predstavnikov, od katerih so mnogi končali športno pot. Starost reprezentance se je bistveno znižala, mnogi bodo nastopili tudi na OI čez štiri ali osem let. Tako da moramo mladi generaciji pustiti čas, da dozori, četudi so mnogi že dokazali svojo vrednot na velikih mednarodnih tekmovanjih,« je ocenil Kevo in Steinerju izročil uokvirjen dres slovenske reprezentance s podpisi atletov in atletinj.

Dobnikar pohvalil dosežke nove generacije

»Generacije se menjajo, treba je priznati uspešno delo iz preteklosti in mu dodati še dodatno energijo. Resno verjamem v nadaljnje dobro delo ekipe na zvezi, podpisali pa smo tudi pogodbe s športniki, pri katerih je prav tako prišlo do menjave generacij, nova pa že dosega tudi odmevne mednarodne uspehe,« je pojasnil Roman Dobnikar, ki je bil januarja letos izvoljen za predsednika AZS.

Atleti razdeljeni v tri članske kategorije

Atleti in atletinje so razdeljeni v tri članske kategorije. V vrhunski selekciji so Robert Renner (palica), Luka Janežič (400 m), Žan Rudolf (800 m), Maja Mihalinec (100 in 200 m), Sabina Veit (100 in 200 m), Maruša Mišmaš (3000 m zapreke), Tina Šutej (palica), Martina Ratej (kopje), Marina Tomič (100 m ovire) in Snežana Vukmirovič (troskok).

V mednarodni selekciji so Sonja Roman (1500 m), Nina Djordjevič (daljina), Nejc Pleško (kladivo), Matija Kranjc (kopje), Matija Muhar (kopje), Veronika Domjan (disk) in Barbara Špiler (kladivo).

V vmesni selekciji so Saša Babšek (troskok), Blaž Marn (kopje), Maja Bedrač (daljina), Jan Petrač (1500 m), Jan Žumer (100 in 200 m), Maruša Černjul (višina), Daneja Grandovec (maraton) in Anton Kosmač (maraton).