Bach: MOK bo ruski dopinški škandal rešil še pred Pjongčangom

»Ne smemo dopustiti, da bi škandal metal senco na igre. Priznanje in kesanje nista dovolj, da bi pozabili na pretekle grehe.« 

Objavljeno
16. september 2017 13.14
J. P.
J. P.

Lima - Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach je v okviru zasedanja skupščine v Limi napovedal, da bo - kot njegove besede povzema STA - olimpijska družina v zvezi z ruskim dopingom ukrepala prasvočasno, še pred februarskimi olimpijskimi igrami v Pjongčangu: »Ne smemo dopustiti, da bi ruski škandal neprestano metal senco na igre. Na osnovi poročil obeh pristojnih komisij bo padla odločitev. Priznanje in kesanje nista dovolj, da bi pozabili na grehe iz preteklosti.«

Za MOK je popolnoma jasno, da so Rusi med domačimi igrami pred tremi leti v Sočiju obšli protidopinški sistem in tam poskrbeli za številne manipulirane vzorce. »Manipulacij v tolikšnem obsegu ne more izpeljati ena sama oseba, pred izrekom morebitnih sankcij pa se moramo najprej prepričati, kdo je bil odgovoren,« je odločen 63-letni nemški funkcionar.

Številne nacionalne protidopinške agencije zahtevajo izključitev Rusije z iger v Južni Koreji in komiteju očitajo prepočasno reševanje težave. Tudi pred lanskimi poletnimi olimpijskimi igrami v Riu so agencije na čelu s svetovno protidopinško organizacijo WADA zahtevale ruski suspenz, a se je MOK odločil za kompromisno preverjanje posameznikov, tako da je ruske barve v Braziliji zastopalo okrog 280 športnikov, zaradi česar je Bach še danes tarča ostrih kritik.

Očitno pa se položaj ni zadosti izboljšal in MOK še naprej nima trdnih dokazov, na osnovi katerih bi ukrepal, sploh o tem, kateri športniki so sodelovali pri manipulaciji vzorcev in ali je sistem res vodil sam državni vrh. To namreč Rusom očitata WADA in razvpito lansko McLarnovo poročilo. Kanadski profesor v njem zatrjuje in skuša dokazati, da je bilo med letoma 2011 in 2015 vsaj tisoč ruskih športnikov del sistema, v katerem je državni vrh prikrival zlorabo dopinga, kar pa Rusija kategorično zanika.