Bekele prekinil šestletno kenijsko prevlado

Etiopski dolgoprogaš je z odličnim časom (2;03:03) opravil s konkurenco na slovitem berlinskem maratonu.

Objavljeno
25. september 2016 13.59
MARATHON-GERMANY-BERLIN
J. P.
J. P.

Berlin - Po šestletni dominanci kenijskih atletov na slovitem berlinskem maratonu se je letos zmaga vrnila v Etiopijo, zanjo pa je poskrbel 34-letni dolgoprogaš Kenenisa Bekele. Trikratni olimpijski zmagovalec in petkratni svetovni prvak si je namreč suvereno pokoril konkurenco in ciljno črto prečkal z odličnim časom 2;03:03, s čimer je bil zgolj šest sekund počasnejši od svetovnega rekorda.

Do odločitve je prišlo v zadnjem kilometru, ko je Bekele silovito pospešil in pobegnil tudi prvemu favoritu in berlinskemu zmagovalcu izpred treh let, Kenijcu Wilsonu Kipsangu Kiprotichu, ki je naposled za najhitrejšim zaostal natanko deset sekund. Svetovni rekorder ostaja še en Kenijec Dennis Kimetto, ki je najboljšo znamko v zgodovini maratona - 2;02:57 - postavil predlani ravno v Berlinu.

Pred Bekelejem je na tem maratonu doslej od Etiopijcev zmagal zgolj Haile Gebrselassie, ki je bil najprepričljivejši štirikrat zapored med letoma 2006 in 2009. Odtlej so s konkurenco opravili izključno Kenijci, lani denimo s skoraj minuto slabšim časom od letošnjega zmagovalnega (2;04:00) Eliud Kipchoge. Na berlinskem maratonu je sicer doslej padlo sedem svetovnih rekordov v moški in trije v ženski konkurenci.