Belakova in Bertoncelj sta se za silo »pokrpala«

Gimnastika: danes kvalifikacije tekme svetovnega pokala v Dohi, jutri in pojutrišnjem finali.

Objavljeno
23. marec 2016 19.07
Saša Verčič
Saša Verčič

Ljubljana – Teja Belak in Sašo Bertoncelj, najboljša slovenska telovadca zadnjih let, sta uvodno tekmo svetovnega pokala, ki jo je pred mesecem dni premierno gostil Baku, izpustila zaradi zdravstvenih težav. Zdaj sta se toliko »pokrpala«, da bosta nastopila v Dohi, kjer bodo danes kvalifikacije, jutri in pojutrišnjem pa finali.

Potem ko je bila prva letošnja tekma svetovnega pokala v koledar uvrščena precej neposrečeno, saj ji je sledil enomesečni tekmovalni premor, so zdaj telovadci pred nizom treh zaporednih preizkušenj v treh tednih: v Dohi, Cottbusu in Ljubljani. Tejo Belak pa nato takoj čaka še pot v Rio de Janeiro, kjer si bo na predolimpijskem turnirju skušala zagotoviti nastop na avgustovskih OI, kar naj bi bilo tako ali tako le še formalnost. A članica Zelene jame je imela v zadnjem času spet obilico težav s poškodbo stopala, tako da je zadnja dva meseca bolj ali manj počivala oziroma je večinoma trenirala le dvovišinsko bradljo. Šele zadnji teden je začela vaditi na vseh štirih orodjih.

»Prišlo je do vnetja stopalnega loka, in sicer zaradi kombinacije slabe gibljivosti gležnjev ter doskokov na trdo podlago. Potrebno bi bilo popolno mirovanje, da bi se stanje samo od sebe izboljšalo, a časa za počitek seveda ni. Poskušali smo z injekcijo s plazmo, a ni pomagala, je pa nato prijela blokada, za katero upam, da bo zdržala do predolimpijskega turnirja,« pojasnjuje Belakova, ki so ji šli tako po zlu tudi načrti, da bi zvišala izhodiščni oceni svojih skokov. »Moram se sprijazniti s tem, da bom delala, kar lahko, na tekmah svetovnega pokala pa se želim le pripraviti za predolimpijski turnir. V Dohi, Cottbusu in Ljubljani ne bom imela nekih ciljev,« še pravi 21-letnica, ki bo na svojih uvodnih tekmah nastopala na vseh orodjih z izjemo parterja.

Glede na stanje pred dobrim mesecem dni se je presenetljivo hitro reprezentanci spet pridružil tudi Sašo Bertoncelj. Komolec še ni dober, a vendarle … »Potreboval sem neko motivacijo, da se pripravim, kolikor se lahko. Če bi se osredotočil zgolj na dolgoročni cilj, denimo evropsko prvenstvo, bi šlo lahko veliko stvari kaj hitro mimo mene. Zdaj sem se malce prisilil, da se je kolesje hitreje zavrtelo, seveda pa moja zdajšnja sestava ni primerljiva z najboljšo, izhodiščna ocena je zgolj 16,100 ali 16,200, v teoriji bi lahko prišel tudi do 16,400,« pravi Bertoncelj, ki se je v veliki meril sprijaznil s tem, da roka je, kakršna pač je, je pa zdravniške izvide še vseeno poslal na Finsko, če bi tamkajšnji strokovnjaki prišli do kakšne rešitve.

Medtem ko se je v tem času telesno dobro pripravil, ker so mišice najboljši stabilizator poškodovanih vezi, pa mu primanjkuje kondicije za samo izvedbo na konju z ročaji, na katerem je veliko manj treniral in bo potreboval še nekaj časa, da pride na najvišjo raven. Ob tem je sestavo tudi veliko spreminjal, pač glede na to, katere prvine izvaja lažje in katere težje, hkrati je preizkušal kombinacije, ob katerih bi komolec kar najmanj obremenjeval. »Tako kot včasih ne bom mogel več nastopati, poslej bo poudarek moral biti na kakovosti in ne na kvantiteti,« se zaveda Škofjeločan.

V današnjih kvalifikacijah bodo od Slovencev nastopili še Rok Klavora, ki se je na parterju izkazal na tekmi v Bakuju, kjer je na 2. mestu zaostal le za svetovnim prvakom Kenzom Širaijem, Žiga Šilc, lanski skupni zmagovalec svetovnega pokala na tem orodju, Jure Pavlica, Alen Dimic, Tjaša Kysselef in Ivana Kamnikar.