Beli prah je bil močnejši

Boksarski šampion Tyson Fury je padel na zdravniškem testu, v njegovem vzorcu so našli kokain.

Objavljeno
10. oktober 2016 15.16
Boxing Fury's Future
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Kar se lanskega novembra ni posrečilo Vladimirju Kličku in drugim 24 boksarjem pred njim, se je najmočnejšemu rekreativcu – kokainu. Znameniti beli prašek, poznan tudi kot rekreativna droga, je »nokavtiral« najslavnejšega britanskega roma Tysona Furyja.

Svetovni boksarski šampion v najprestižnejši kategoriji in lastnik treh pasov različic WBO, WBA, IBO (IBF se je odrekel) je padel na zdravniškem testu.

Kronologija dogodkov v glavni vlogi s Furyjem se je razpletala s tako naglico, da ji celo mogočni boksar ni bil kos. Najprej so promotorji povratnega boksarskega dvoboja z ukrajinskim »bombarderjem«, ki bi moral biti 28. t. m., zadnjega septembrskega dne javnost obvestili o drugi letošnji odpovedi. In komaj so se polegle strasti, je kot strela z jasnega udarila še vest, da so bili sledovi kokaina v Tysonovi krvi glavni razlog, da je boksarski spektakel leta padel še drugič.

Razburljivemu prvemu oktobrskemu koncu tedna pa je sledil šokantni prvi oktobrski ponedeljek. V nekaj urah je Fury končal kariero in jo s čivkom tudi oživel. »Tukaj sem, da ostajam. Mar ste mislili, da se me boste tako zlahka rešili,« je s čivkom prekinil upokojitev 28-letni Britanec, ki jo je najavil v Alijevem pompoznem slogu (»Sem največji in tudi upokojenec«) in vrnil udarec svojim najbolj osovraženim tekmecem – medijem.

Kontraverznosti samooklicanega kralja romov ni bilo konca. Ogorčenje nad razkritjem o jemanju kokaina in nad njegovimi odzivi so zlomili tudi Furyja. Mogočni 206 cm visoki orjak se je »zjokal« kot otrok in je razkrival svoje zdravstveno stanje. »Užival sem ogromne količine kokaina in alkohola,« je šokiral, potem pa nadaljeval: »Upal sem, da me bo nekdo ubil prej, kot se bom sam. Bil sem v depresiji, zaradi česar sploh nisem treniral. Enostavno nisem imel želje za življenjem. Kokain je bil v primerjavi s tem, da sem želel umreti, minorna stvar. Če sem iskren, nisem vedel, ali bom doživel konec leta, da bom dobil boj z demoni, s katerimi se spopadam vse od takrat, ko sem osvojil naslov svetovnega prvaka. Dejali so mi, da imam različico bipolarne motnje, da sem manično depresiven.«

Boksarska mašinerija, ki obrača na stotine milijonov evrov, je zagnala stroj. Nekoliko presenetljivo so se veljaki odločili za človeško plat in uprli vse sile v to, da bi Furyju omogočili ozdravitev in vrnitev v ring. Boksar je nemudoma sprejel zdravniško oskrbo, v kateri imajo glavno vlogo psihologi. »Imam dobre novice. Dobil sem pravo pomoč in vrnil se bom še močnejši kot prej. Bog je velik, blažen Jezus,« je Tyson po prvih terapijah razveselil svoje privržence in jih tolažil z besedami, da bo takoj, ko bo v boljšem stanju, branil, kar je njegovo, težkokategorniški prestol.

Na poti vrnitve Furyja čaka kar nekaj ovir. Prva se imenuje Nadzorni odbor boksarske zveze Britanije (NBBC), ki bo že v sredo odločal o usodi Furyjeve boksarske licence. A teoretično odvzem licence še ne bi pomenil, da ni več svetovni prvak. Pasove za najboljšega delijo boksarske različice, ki odločajo o tem, ali jih odvzamejo, lahko pa se tudi Fury odreče vsem pasovom. »Če se bo NBBC odločil za odvzem boksarske licence, različice ne bodo imele druge možnosti, kot da Furyju odvzamejo pasove,« je generalni sekretar NBBC Robert Smith pojasnil, kaj lahko pričakuje Fury.

Furyjev boj za življenje proti najmočnejšemu nasprotniku zunaj ringa, depresiji, zaradi katere sta trpela še dva odlična britanska šampiona Ricky Hatton in Frank Bruno, pa prav nič ne gane starega šampiona in izzivalca Vladimirja Klička. Borcu v težavah je zabrusil, da blati boks.

A kdo ve, morda je vedno uglajeni Ukrajinec že prižgal zažigalno vrvico, da bi njun povratni dvoboj povzročil boksarski izbruh stoletja.