Benčina dokončno odstopil kot predsednik AZS

Predsednik Atletske zveze Slovenije Gregor Benčina je na seji upravnega odbora odstopil s položaja, Luka Steiner ostaja direktor.

Objavljeno
13. oktober 2015 20.16
Janez Aljančič in Gregor Benčina na novinarski konferenci pred volilno skupščino Evropske atletske zveze v Sloveniji. Ljubljana 7. april 2015.
M. Ž., Delo.si, STA
M. Ž., Delo.si, STA

Ljubljana - Predsednik Atletske zveze Slovenije (AZS) Gregor Benčina je na današnji seji upravnega odbora dokončno odstopil s svojega položaja, medtem ko so člani upravnega odbora zavrnili odstop direktorja Luke Steinerja.

Tako Gregor Benčina kot Luka Steiner sta konec meseca septembra ponudila svoja odstopa. V primeru Benčine to ni bilo presenečenje, saj so bili slovenski atleti vidno nezadovoljni z njegovim vodenjem, kar so pokazali tudi z bojkotom nastopa na evropskem ekipnem prvenstvu reprezentanc.

Benčina je prišel na današnjo sejo, jo začel in članom UO prebral svojo izjavo ter takoj nepreklicno odstopil in zapustil sejo. Po njej je za STA dejal, da zaenkrat ostaja član vodstva Evropske atletske zveze (EA), kamor je bil izvoljen letos na Bledu, in izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije, kjer je od volitev decembra lani.

Dolžnosti v. d. predsednika je takoj nato prevzel dosedanji podpredsednik Marjan Hudej, predsednik velenjskega kluba. UO pa je potrdil vse potrebne sklepe za delo do novih volitev. Predsednik z novim upravnim odborom, ki bosta izvoljena januarja prihodnje leto, bosta svoj mandat opravljala leto dni, do napovedanih rednih volitev leta 2017.

»Letošnje leto je eno najuspešnejših let AZS, saj bo obseg zbranih sredstev ob uspešnem povečanju predvsem sponzorskih in mednarodnih sredstev za približno 30 odstotkov višji kot v preteklih letih. Predsedovanje sem leta 2012 začel v nezavidljivem finančnem položaju, neplačanih obveznosti do atletov in dobaviteljev, z bančnim posojilom, ki je sedaj že odplačano, ter nedelujočo ekipo sodelavcev. Poleg enega največjih proračunov v zgodovini zveze smo letos uspešno izvedli kar nekaj mednarodnih aktivnosti, tudi volilni kongres EA,« je dejal Benčina.

Steiner ostaja na AZS

Direktor Luka Steiner ni želel opredeliti svojega razloga za odstop, eden izmed razlogov pa naj bi bil nestrinjanje s politiko predsednika. Kakorkoli, člani upravnega odbora AZS na današnjem zasedanju niso sprejeli njegovega odstopa, tako da bo še naprej opravljal funkcijo direktorja.

UO je nadomestne volitve napovedal za 20. januarja 2016.