Berčič in Kauzer napisala novo poglavje

Prvič v zgodovini Tacna dvojna slovenska zmaga na slalomu za svetovni pokal, danes nastopi kajakašic in dvojcev.

Objavljeno
18. avgust 2013 10.31
tacen
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Ljubljana – Slovenski slalomisti so že uvodni dan odločilnih bojev za točke svetovnega pokala v Tacnu napisali novo poglavje v zgodovini te prireditve pri nas. Na vrh zmagovalnega odra sta se namreč prvič v zgodovini povzpela dva domača »krotilca« brzic. Peter Kauzer je tako končal skoraj dveletni rezultatski post, Anže Berčič pa postal prvi kanuist, ki je led prebil na domači vodi.

Včerajšnji razplet, ki bi ga direktor reprezentanc Andrej Jelenc in predsednik KZS Bojan Žmavc povzela zgolj z eno besedo – sanjski, saj so časi za nabiranje pokroviteljev za novo olimpijsko obdobje precej slabši kakor pred štirimi leti, se je napovedoval že po kvalifikacijah. Kauzer je sicer v petek zatrjeval, da niti ni hitro opravil z izbirnim sitom, a je vseeno dosegel najboljši čas kvalifikacij, kar je bila dobra napoved njegove poznejše zmage že leta 2011. Berčič se je tudi z lahkoto zasidral v kvalifikacijski deseterici, pri čemer nato včeraj ne eden ne drug v finale nista napredovala kot najhitrejša. Pravzaprav niti ne kot najboljša Slovenca, saj je bil v polfinalu najhitrejši kanuist Benjamin Savšek, pri kajakaših pa visoko na tretjem mestu Simon Brus. Le da odločilnega nastopa nato nista zmogla v enakem ritmu, kar je še posebno Savška zelo jezilo, saj o dobri formi v tem času ne dvomi.

Savšek je že čez zahtevno tacensko zapornico pripeljal po napačni liniji in Berčič je že tedaj lahko začel slaviti svoj drugi uspeh v karieri svetovnega pokala, pri čemer se mu kariera s svetlobno hitrostjo odvija prav v zadnjih tednih, saj je krstno zmago dosegel v začetku julija v Seu d'Urgellu. »Kaj res? Prvi Slovenec sem, ki je zmagal med kanuisti v Tacnu? Uau,« je bil še posebno ponosen, ko je slišal, da je prebil magično mejo, nad katero so bili doslej zapisani le kajakaški uspehi. Slovenski kanuisti so sicer v Tacnu že stali na zmagovalnem odru, med njimi Dejan Stevanovič, Simon Hočevar, tudi Savšek, a med njimi nihče prav na vrhu, kamor so se veliko laže vzpenjali kajakaši.

»Niti predstavljal si nisem, da mi bo uspelo zmagati tudi na domači vodi, pred tekmo si res nisem postavljal takšnih ciljev,« je priznal Berčič, ki ima za sabo naporen julij, z nastopoma na EP in SP do 23 let, zato si še polni baterije pred vrhuncem sezone na Češkem. Poleg tega je vmes opravil še nekaj zapoznelih obveznosti na Fakulteti za šport, saj je trdno odločen, da bo letos izpolnil kriterij za vpis v tretji letnik. A očitno mu tako naporen ritem ustreza, čeprav je na veliko presenečenje vseh njegov trener Miha Terdič zatrdil, da je bil spomladi celo še v boljši formi, ne glede na to, da najboljše rezultate dosega zdaj, poleti.

Drugače je bilo včeraj za Kauzerja. Ta je včeraj sicer zatrjeval, da se niti ne ukvarja s tem, da je nazadnje na zmagovalnem odru stal leta 2011 kot svetovni prvak. A Hrastničan bo že danes, še bolj pa v prihodnjih dneh občutil, kako psihološko pomembna je bila zanj zmaga, saj je bil do leta 2005 vajen nizanja dobrih dosežkov, poleg tega je spomladi in v začetku poletja s kar nekaj nastopi potrjeval, da je še vedno zrel za vrh. V Tacnu je bil v finalu, kamor se je uvrstil kot šesti, spet podoben samemu sebi, nastop pa je bil že blizu njegovemu najboljšemu, saj je priznal, da bi kvečjemu lahko veslal kakšno sekundo hitreje.

»Na vsako tekmo grem po najboljši rezultat, na vsaki tekmi si ga želim, a letos se mi je v prvem delu zalomilo. Zdaj sem končno prebil led, čakata me še finale v Bratislavi in SP, kamor se še vedno odpravljam kot svetovni prvak,« je najprej poudaril pred sedmo silo, potem ko si je prve trenutke vzel za hčer Nolo, katere lansko rojstvo je, kot pogosto poudari, spremenilo njegov pogled na življenje in tudi njegov odnos do športa. »Julija sem si najprej vzel nekaj prostega časa, potem pa šel na trening v Bratislavo, kjer sem se spravil k sebi. Set sem začel uživati, in ko začutim ta občutek, ponavadi pride tudi dober izid,« je dodal najstarejši in najuspešnejši član slovenske ekipe.

Danes bodo v Tacnu še nastopi kajakašic in dvojcev in naši si prav lahko obetajo novih izvrstnih rezultatov, tudi dvojec Taljat-Božič je bil po kvalifikacijah prvi, Eva Terčelj in Urša Kragelj sta s pravim nastopom prav tako sposobni poseči po vrhu.