Berčič, Terčeljeva in Bourliaud najboljši na Ljubljanici

V Ljubljani je potekala tradicionalna tekma paralelnega slaloma, na kateri so slavili Anže Berčič, Eva Terčelj in Pierre Bourliaud.

Objavljeno
24. julij 2015 09.46
M. Ž., Delo.si, STA
M. Ž., Delo.si, STA
Ljubljana - Ljubljanica je gostila tradicionalni paralelni slalom, ki se ga je udeležila večina najboljših slovenskih tekmovalcev, pa tudi nekaj tujcev. Med kanuisti je bil najhitrejši Anže Berčič, med kajakašicami Eva Terčelj, med kajakaši pa Francoz Pierre Bourliaud.

Letos je bilo v centru slovenske metropole manj tekmovalcev kot v preteklih letih, saj Ljubljana v tem letu ne gosti tekme svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah, v okviru katere paralelni slalom običajno poteka.

Najbolj napet finalni obračun je potekal med kanuisti, kjer je zmagovalca Anžeta Berčiča in drugouvrščenega Jureta Lenarčiča ločilo vsega 19 stotink sekunde. Anže Berčič, ki je le dve uri pred startom paralelnega slaloma nastopil tudi na tekmi v veslanju stoje, kjer je bil tretji, je bil ob koncu dne zelo zadovoljen, a tudi nekoliko izmučen: »Tole je bilo kar preveč naporno. Ne vem, kako Luka zdrži dvojni program na vsakem svetovnem pokalu. Danes je dirkal zelo dobro, tudi Jure Lenarčič, Benjamin Savšek in Blaž Cof. Vsi smo bili zelo izenačeni. Obe tekmi sta bili zelo dobri, dobro se je razvilo. Ljudje so videli lep dogodek. Tukaj je lepo dirkati. Proga bi sicer bila lahko malce krajša, ne vem, ali se mi tako zdi zaradi SUP-a, ampak lahko bi bilo malce hitreje konec. Sicer pa super. To bi moralo biti organizirano večkrat.«

V polfinalu je Lenarčič izločil evropskega prvaka Benjamina Savška, Berčič pa Luko Božiča. Vsi štirje so ob koncu tekmovanja prejeli tudi praktične nagrade, ki so jih prispevali sponzorji tekmovanja.

Terčeljeva v finalu premagala Kragljevo

Praktične nagrade - zložljivega kolesa - je bila zelo vesela tudi zmagovalka preizkušnje kajakašic Eva Terčelj, ki je v finalu za 1,43 sekunde prehitela reprezentančno kolegico Uršo Kragelj. »Kolo, predvsem pa naziv kraljica Ljubljanice ni kar tako, tako da je bil dober motiv,« je v šali povedala Bežigrajčanka in nadaljevala: »Zmeraj se z veseljem udeležim te tekme. Nastopila sem s testnim čolnom, ampak zdaj, ko vidim, da je tako hiter, ga bom morda kar vzela. Tekma na Ljubljanici je povsem drugačna od običajnih. Proga je krajša, vse poteka na mirni vodi. Sedaj sem po dopustu šele začela dobro trenirati, saj sem si vzela nekaj premora, da se lahko dobro pripravim na drugi del sezone. To je bil odličen uvod, ki me je motiviral in pripravil za trdo delo.«

Terčeljeva je v polfinalu izločila klubsko in reprezentančno kolegico Ajdo Novak, Urša Kragelj pa Avstrijko Nino Weratschnig.

Bourliaud najboljši med kajakaši

Brez slovenskega predstavnika je tako minil je finalni obračun med kajakaši, kjer sta se pomerila Francoz Pierre Bourliaud in Španec Alberto Diez Canedo. Uspešnejši je bil Francoz. Bourliaud je bil v polfinalu uspešnejši od Simona Brusa, Diez Canedo pa od Vida Kudra Marušiča.

Slalomska sezona se bo nadaljevala 7. avgusta, ko bo Španija gostila predzadnjo tekmo svetovnega pokala, ki bo v La Seu d'Urgellu. Nato bo sledil finale svetovnega pokala v Franciji, ob koncu avgusta evropsko prvenstvo za mladince in mlajše člane v Krakovu, septembra pa še člansko svetovno prvenstvo v Londonu.