Besedni obračun med Gabrovcem in Fabjanom

Judo: na bližnjem EP v Montpellieru kar 15 slovenskih reprezentantov. Lucija Polavder in Rok Drakšič branita zlati kolajni.

Objavljeno
17. april 2014 13.41
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Celje – Novinarska konferenca slovenske reprezentance v judu pred odhodom na bližnje evropsko prvenstvo, ki bo med 24. in 27. t. m. v Montpellieru, se je včeraj začela z dobrimi novicami o novih štipendijah in zaposlitvah naših judoistov. Zato pa je bil zaradi ostrega besednega dvoboja med predsednikom zveze Bogdanom Gabrovcem in strokovnim direktorjem Marjanom Fabjanom manj prijeten zaključek.

»Vsaj v ekipnem delu smo računali tudi na pomoč Urške Žolnir, njene klubske kolegice vam bodo potrdile, da je še vedno v dobri formi, vendar pa je morala ob nedavnem sprejemu službe trenerke pri Olimpijskem komiteju Slovenije podpisati, da ne bo več tekmovala. Glede tega sem se že posvetoval z odvetnikom, ki mi je pritrdil, da gre pri tem za kratenje človekovih pravic,« se Fabjan, alfa in omega pri klubu Z'dežele Sankaku, še ni sprijaznil s tem, na kakšen način so pristojni »stisnili v kot« olimpijsko prvakinjo iz Londona '12.

Po njegovem govoru se je razhudil Gabrovec, tudi podpredsednik OKS, ki je s povzdignjenim glasom odvrnil, da je Žolnirjeva pri 32 letih dovolj stara, da lahko sama razmišlja in zato ve, kaj počne. »Če Urška tega ne bi podpisala, bi jo čez dobra dva meseca vrgli iz sistema in bi ostala brez službe,« je pojasnil prvi mož Judo zveze Slovenije (JZS), ki je sicer uvodoma razveselil Tino Trstenjak (do 63 kg) in Matjaža Trbovca (do 60 kg), da bosta poslej prejemala štipendiji v višini zneskov, ki jih dobivajo vrhunski športniki, zaposleni na ministrstvu za notranje zadeve ali obrambo.

»Najbolj sveža vest pa je ta, da so v policiji in vojski v svoje vrste sprejeli Andraža Jereba (do 66 kg) in Nino Milošević (do 63 kg, ki je sicer zaradi poškodbe ne bo v Montpellier, op. p.). To je najboljša spodbuda za tiste, ki še nimajo služb, saj vedo, da jih bodo dobili tudi sami, če bodo dosegli zahtevane rezultate,« je še dejal Gabrovec, ki zaradi »pritiska«, da naj slovenski zasedbi nastopita tudi v ekipnih bojih, nosi del zaslug za to, da bo naša odprava na EP najštevilčnejša doslej, saj šteje kar 15 reprezentantov.

V ženski konkurenci bodo Slovenijo ob že omenjeni Trstenjakovi zastopale še Petra Nareks (do 52 kg), Vlora Bedžeti, Manja Kropf (do 57 kg), Anka Pogačnik (do 70 kg), Ana Velenšek (do 78 kg) in Lucija Polavder (nad 78 kg), v moški pa ob Jerebu in Trbovcu še Adrian Gomboc (do 66 kg), Rok Drakšič (do 73 kg), Jesenko Četić, Gašper Jerman (oba do 81 kg), Miha Žgank (do 90 kg) in Matjaž Ceraj (nad 100 kg).

Na vprašanje, s kakšnimi pričakovanji se odpravlja v Montpellier, je Fabjan odvrnil, da ima glede tega mešane občutke. »Še zdaj ne vem, kje naj pričakujem vrhunec: v posamičnih ali ekipnih bojih, v katerih se ne bomo osmešili, saj bi to vrglo slabo luč na vso reprezentanco, česar si že zaradi velikega ugleda, ki ga uživamo, ne smemo privoščiti. Zato je normalno, da pričakujem kakšno kolajno,« je pribil strokovni direktor pri JZS, ki nikogar ni želel izpostavljati. Niti lanskih evropskih prvakov Polavderjeve in Drakšiča. »'Luca' je v enem letu s 87 kg shujšala na 80 kg, kar se bo zagotovo poznalo, 'Roki' pa je zaradi poškodovane zadnje stegenske mišice nazadnje vadil le s pol moči, tako da res ne vem, kaj si lahko obetam od njiju ...«