Bilesova in Američanke blestele, Belakova na 58. mestu  

Na svetovnem prvenstvu v Glasgowu je Teja Belak zasedla končno 58. mesto. Američanke najprepričljivejše.

Objavljeno
25. oktober 2015 01.56
Svetovni pokal v gimnastiki - Teja Belak 04.aprila 2015
G. L., Delo.si, STA
G. L., Delo.si, STA
Glasgow - Na svetovnem prvenstvu v Glasgowu je konec kvalifikacij za telovadke. Ekipno so na prepričljivem prvem mestu končale Američanke, kvalifikacije v mnogoboju je dobila Američanka Simone Biles, najboljša Slovenka Teja Belak pa je z 52,489 točke oziroma z 9,109 točke zaostanka za Bilesovo končala na 58. mestu.

Še ena slovenska predstavnica Tjaša Kysselef (50,466 točke) je končala na 96. mestu med 191 tekmovalkami, ki so nastopile v mnogoboju. Carmen Hrovat ni tekmovala na vseh orodjih, odpovedala se je preskoku.

Blestele so zlasti Američanke. Na štirih orodjih je dvakratna svetovna prvakinja v mnogoboju Bilesova zbrala 61,598 točke in ima pred evropsko prvakinjo, Švicarko Giulio Steingruber, 3,958 točke prednosti. Tretja je Američanka Gabrille Douglas. Bilesova je prvo mesto osvojila na preskoku, gredi in parterju.

Ekipno so Američanke prepričljivo osvojile prvo mesto. Vodstvo jim je po nastopu na gredi prinesla Alexandra Raisman, za njo je nastopila še Bilesova, ki je razliko do Rusinj le še povečala, na 5,174 točke.

Reprezentance ZDA, Rusije, Velike Britanije, Kitajske, Italije, Japonske, Kanade in Nizozemske, ki so ekipno tekmovanje končale na prvih osmih mestih, so si že zagotovile vozovnice za olimpijske igre v Riu de Janeiru prihodnje leto.

Presenetljivo so brez finala osmerice ostale Romunke, kar se jim je zgodilo prvič po 40 letih. Ekipe na mestih od 9. do 16. so se uvrstile na predolimpijski turnir, ki ga bo Rio gostil aprila 2016. Uradno jih mora potrditi še Mednarodna gimnastična zveza, ki bo seznam nacionalnih komitejev za OI 2016 in predolimpijski turnir razkrila v nedeljo popoldan. Takrat bo tudi jasno, ali bo še eno priložnost za preboj na OI dobila Belakova.

V Glasgowu bodo naslednja dva dni v ospredju telovadci. Že jutri popoldan bodo v kvalifikacijah nastopili Sašo Bertoncelj, Alen Dimic in Rok Klavora.