Blatter: Tehnologija golove črte je nujnost

Predsednik Mednarodne nogometne zveze Sepp Blatter je po novem spregledanem golu priznal, da je čas za uvedbo tehnologije.

Objavljeno
20. junij 2012 14.40
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Ljubljana - Angleška nogometna reprezentanca je na včerajšnjem obračunu tretjega kola EP premagala Ukrajino, tudi po zaslugi sodnikov, ki so spregledali regularen gol Marka Devića (v spodnjem videu).

To je sprožilo nove govorice o tem, da je treba čim prej uvesti tehnologijo golove črte, ki bi preprečila tovrstne dogodke. Včerajšnja napaka sodnikov namreč ni bila prva, pred tem so bili oškodovani prav Angleži, in sicer na svetovnem prvenstvu 2010, ko na tekmi z Nemčijo bil priznan gol Franka Lamparda.

Po dvoboju Angležev in Ukrajincev je svoje mnenje podal tudi predsednik Mednarodne nogometne zveze (FIFA) Sepp Blatter, ki je dejal, da tehnologija golove črte ni več samo ena izmed opcij, temveč nujnost.

To je spravilo v zadrego Michela Platinija, predsednika Evropske nogometne zveze (UEFA), ki je proti uvedbi tehnologije golove črte. »Pet sodnikov lahko vidi vse, hkrati delujejo zelo enotno. Nogomet je zaradi večjega števila sodnikov postal bolj tekoč, ker na primer ne dosojajo nenamerne igre z roko,« je pred dvobojem dejal Platini, ki je pojasnil, zakaj mu je tovrstni nadzor ljubši.

»Sama tehnologija golove črte ni problematična. Z uvedbo le-te bi nastale težave zato, ker bi potem potrebovali tudi tehnologijo za preverjanje igre z roko in tudi določanja nedovoljenega položaja. To je glavna težava, saj bi v nedogled morali vpeljevati nove in nove tehnologije,« je prepričan Platini.

Predstavniki FIFA bodo o morebitnem sprejetju novega sistema za nadzor golove črte odločali 5. julija, pri čemer tovrstno tehnologijo že testirajo v Angliji in na Danskem.