Blaža Klemenčič suvereno ob odsotnosti Žakljeve

Na 16. Kamniškem krosu je slovenska gorska kolesarka Blaža Klemenčič pokorila vso konkurenco.

Objavljeno
30. junij 2013 19.07
mdr oi
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Kamnik – Za slovensko gorsko kolesarko Blažo Klemenčič ni počitka. Takoj po SP v maratonu je danes nastopila še pred domačimi privrženci na mednarodni preizkušnji prve kategorije v olimpijskem krosu v Kamniku in suvereno opravila s tekmicami. Članici Calcita sta najbolj za ovratnik dihali Ukrajinka Jana Belomojna in Rusinja Ana Konovalova.

Po sobotnem nastopu v Kirchbergu, ki ga je zapečatila s petim mestom, je bila Klemenčičeva slabih 24 ur pozneje na 16. izvedbi Kamniškega krosa pač brez konkurence. V prvem krogu je še kolesarila z evropsko prvakinjo do 23 let Belomojno, ob vzponu pa je potegnila in brez težav zmagala. »Zmaga je bila težka, a prepričljiva, zadovoljna sem. V noči pred sobotnim maratonom v Avstriji sem slabo spala, ker sem bila živčna. Tudi danes sem slabo spala, ker sem bila utrujena, kar težko mi je bilo priti na štart,« je pojasnila Gorenjka, ki je pogrešala konkurenco Tanje Žakelj, s katero pa se bo udarila že prihodnjo nedeljo na DP v Kočevju: »Šla bom na zmago in po naslov, ki ga branim. Zagotovo pa bo zanimivo, saj je Tanja v dobri formi.«

Klemenčičeva sicer na prvih treh dirkah svetovnega pokala ni bila v ospredju, zaradi bolezni je izpustila tudi EP v Bernu: »A očitno sem spet prišla k sebi, noge na maratonu so se dobro vrtele, tudi v Kamniku ni bilo slabo. Upam, da bo šlo le še navzgor.«

Med moškimi je zmaga odšla v Avstrijo k Alexandru Gehbauerju pred Ukrajincem Andrijem Risenkom in Madžarom Andrasem Partijem, v udarni deseterici pa ni bilo Slovencev: Rok Korošec je končal tik za njo, Boštjan Hribovšek je bil 17., Urban Ferenčak mesto za njim. »Zelo sem zadovoljen. Na domačo dirko sem se optimalno pripravil. Po odličnem uvodnem krogu sem začel izgubljati, v finišu bi morda še lahko stisnil, a ko ni več moči in se pojavljajo krči, je konec,« je poudaril član Calcita Korošec. V mladinski konkurenci je bil Gregor Krajnc drugi, Peter Zupančič pa tretji.

Zarja zažarela na Češkem

Slovenska gorska kolesarka Zarja Černilogar (Blackthorn GT) pa je zmagala na dirki evropskega pokala v spustu v Liberecu. Špela Horvat (EnergijaTeam) je bila peta. V moki konkurenci se je zmage veselil Šved Robin Wallner, Žiga Pandur (Unior Tools Team) je bil deveti, mladinec Jure Žabjek (Rajd Trek) pa enajsti.