»Bog vojne« zagotovilo za spektakel

Kazahstanski boksarski šampion Genadij Golovkin se bo v noči na nedeljo v New Yorku udaril s kanadskim asom Davidom Lemieuxom.

Objavljeno
15. oktober 2015 21.11
Golovkin Lemieux Boxing
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport

Ljubljana – Kazahstanec Genadij Golovkin je ta čas eden od najbolj vznemirljivih boksarjev na svetu, kar dokazuje že njegova strah zbujajoča statistika. Vseh 33 dvobojev, kolikor jih je zbral od leta 2006, ko je uspešno prestal ognjeni krst v poklicnem ringu, je namreč odločil v svojo korist; od teh kar trideset z nokavtom!

»GGG« ali »trojni G«, kakor ga tudi kličejo, novo zmago napoveduje za ta konec tedna, ko se bo v noči na nedeljo (z neposrednim prenosom na nemški televizijski postaji Sat.1 ob 3. uri po srednjeevropskem času) v znamenitem newyorškem Madison Square Gardnu udaril z Davidom Lemieuxom. Kanadčan ima prav tako zavidanja vredno bilanco 34 zmag (31 s k. o.) in le dveh porazov, poleg tega si lasti šampionski pas v srednji kategoriji (do 72,574 kg) po različici IBF.

To je lovorika, po kateri Golovkin, svetovni prvak združenj WBA, WBC in IBO, še posebej hrepeni. »David ima pas, ki ga še nimam v svoji vitrini in si ga želim za vsako ceno,« je poudaril 33-letni Kazahstanec, ki je profesionalno pot začel v Nemčiji, od koder se je šele letos preselil v Los Angeles. S svojimi prepričljivimi predstavami je »nokavterska pošast« ali »bog vojne«, kakor tudi pravijo Golovkinu, že zdavnaj očaral srca tudi najzahtevnejših ljubiteljev boksa onstran Atlantika, zato ni čudno, da so prireditelji v pičlem tednu razprodali 15.000 vstopnic za njegov obračun z Lemieuxom.

»Pozorno sem si ogledal posnetke Davidovih zadnjih dvobojev in se prepričal, da gre za čvrstega boksarja z močnim udarcem,« je ocenil Golovkin, ki na neuradni lestvici najbolj raznovrstnih boksarjev zaseda drugo mesto za ukrajinskim šampionom težke kategorije Vladimirjem Kličkom (64 zmag, 53 s k. o., 3 porazi). V srednji kategoriji pa je 179 centimetrov visoki Kazahstanec nesporna št. 1, Lemieux pa drži peto mesto, tako da se obeta pravi spektakel.

Toda poznavalci so prepričani, da ne bo trajal vseh dvanajst rund. »Občutek imam, da bo dvoboja konec najpozneje v četrti rundi,« je napovedal Abel Sanchez, trener Golovkina, ki je pribil: »Ne vem, kako dolgo bom moral boksati tokrat, vem pa, da bom tudi njegovo lovoriko odnesel domov.« Takšne izjave pa zgolj dodatno podžigajo 26-letnega Kanadčana. »Najbolj uživam v težkih obračunih,« je omenil Lemieux, ki bo prvič branil junija priborjeni šampionski pas zveze IBF, različice, po kateri je bil med letoma 2009 in 2011 v velterski kategoriji svetovni prvak tudi najboljši slovenski boksar Dejan Zavec.